Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 26. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ruske sile so ponoči izvedle nov val zračnih napadov na Kijev, so sporočili vojaški predstavniki v ukrajinski prestolnici in dodali, da so ukrajinski sistemi zračne obrambe vse rakete prestregli in uničili. Ruska raketa je zadela tudi zdravstveni dom v mestu Dnipro, pri čemer je bila ena oseba ubita, 15 pa ranjenih, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V Rusiji je medtem detonacija po navedbah lokalnih oblasti poškodovala stavbo v mestu Krasnodar. Tarča napadov naj bi bila tudi regija Belgorod.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek pred Belo hišo na položaj načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA imenoval generala zračnih sil Charlesa Browna, ki bo na položaju zamenjal generala Marka Milleyja. Tega je leta 2018 na položaj imenoval Donald Trump. V primeru senatne potrditve bo Brown šele drugi temnopolti častnik na tem položaju po Colinu Powellu v letih 1989-1993.

BERLIN - Ko bo trenutek pravi, namerava nemški kancler Olaf Scholz v prihodnje spet govoriti z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je zatrdil v intervjuju za nemški časnik Kölner Stadt-Anzeiger. Vztrajal je, da je njegov cilj še naprej aktivno podpirati Ukrajino, vendar hkrati preprečiti neposreden konflikt med Natom in Rusijo. Ponovil je, da je predpogoj za pravičen mir umik ruske vojske.

RIM - Po hudem deževju, ki je v četrtek v južni italijanski deželi Kampanija povzročilo nenadne poplave, je umrl en človek. 45-letni moški naj bi v mestu Forino poskušal pred poplavnimi vodami rešiti svoj avtomobil, ko ga je ta zadel. Močni nalivi so se v četrtek popoldne začeli v nekaterih delih pokrajine v bližini Neaplja. Najbolj prizadeta območja so občine Forino, Celzi in Montoro.

ATENE - Na severovzhodu grškega otoka Mikonos so davi našli tri mrtve migrante, potem ko se je njihov čoln ponoči prevrnil in potonil, je sporočila grška obalna straža. Po prvih podatkih gre za dve ženski in moškega, katerih državljanstva grške oblasti niso navedle. Ob tem še vedno iščejo tri pogrešane osebe.

SAN JOSE - Podjetje Neuralink Elona Muska je v četrtek sporočilo, da je dobilo dovoljenje ameriških regulatorjev za testiranje svojih možganskih vsadkov na ljudeh. Cilj, ki ga želijo doseči, je človeškim možganom s pomočjo vsadka omogočiti neposredno komunikacijo z računalniki in drugimi napravami.

SEUL - Na letalu južnokorejske družbe Asiana Airlines je potnik med pripravami na pristanek v Južni Koreji odprl zasilni izhod, zaradi česar je ob sicer varnem pristanku več potnikov potrebovalo zdravstveno pomoč. Po navedbah letalske družbe so južnokorejske oblasti moškega ob pristanku aretirale.

NEW YORK - Na sedežu ZN so v četrtek proslavili 75. obletnico začetka mirovnih operacij in počastili spomin na več kot dva milijona pripadnikov mirovnih sil iz 125 držav sveta, ki so doslej sodelovali v 71 mirovnih operacijah, še posebej na 4200 tistih, ki so med opravljanjem nalog nalog umrli. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je spomnil na uspehe operacij med drugim v Liberiji in Kambodži ter na neuspehe, kot sta bila nekdanja Jugoslavija in Ruanda.

ŽENEVA - Letošnjo tekmovanje za pesem Evrovizije si je v finalu in v obeh predizborih ogledalo okrog 162 milijonov ljudi, je v četrtek v Ženevi sporočila Evropska radiodifuzna zveza (EBU). Do te številke je prišla s seštevkom podatkov 38 javnih televizij. Končno število tako znaša milijon gledalcev več kot lansko leto.

BEOGRAD - Lastnik provladne televizije Pink Željko Mitrović je v četrtek sporočil, da bo na priporočilo srbskega predsednika Aleksandra Vučića najkasneje v desetih dneh ukinil resničnostni šov Zadruga. Tovrstni šovi predstavljajo skoraj tretjino programa na TV Pink, kar je tudi eden od razlogov opozicije za zahtevo po odvzemu nacionalne frekvence tej televiziji.

LONDON - Na novo objavljeni dokumenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI so razkrili morebitno zaroto za atentat na kraljico Elizabeto II. med njenim obiskom v Kaliforniji leta 1983. Grožnja naj bi bila povezana s klicem moškega, ki naj bi se želel maščevati za svojo na Severnem Irskem ubito hčerko. Obisk je sicer takrat minil brez incidentov.

LOS ANGELES - Več kot 50 let po premieri filma Romeo in Julija režiserja Franca Zeffirellija sta glavna igralca tožila produkcijsko hišo za milijonsko odškodnino zaradi golega prizora. A sodnega procesa v ameriški zvezni državi Kalifornija ne bo, saj je sodišče v Los Angelesu v četrtek sporočilo, da bo tožbo zavrnilo.

spo/spo
© STA, 2023