Pregled - Slovenija, 24. 5. (sreda)

Ljubljana, 24. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 24. maja.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov z novembrsko uskladitvijo pokojnin in "božičnica" oziroma zimski regres za upokojence. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je v odzivu na napoved izrazil presenečenje predvsem nad "božičnico" za upokojence, ki je niso pričakovali. Pričakoval pa je višji odstotek predčasne uskladitve pokojnin, ki bo 1,8-odstotna. Želel bi si tudi zvišanja pred novembrom.

LJUBLJANA - Vlada pripravlja reforme, vse morajo biti zaključene do konca 2024, a jih ne bomo oznanjali vnaprej, ker to ni najbolj učinkovito, je za Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija dejal premier Golob. Prepričan je, da proračun zmore ukrepe, kot je dvig zajamčene pokojnine, in da je zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izvršljiv. Referendum o drugem bloku krške nuklearke po njegovih besedah zagotovo bo, in sicer proti koncu mandata ali v začetku naslednjega. Naslednji koraki so odvisni od pogovorov s pripravljalcem projekta, skupino Gen.

LJUBLJANA - DZ se je seznanil s predlogom rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim se primanjkljaj znižuje za 376 milijonov evrov, nato pa še s predlogom novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024. S tem so proračunski dokumenti nared za glasovanje, ki je predvideno v četrtek. Kot sta povedala premier Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič, je rebalans potreben, ker so se z reorganizacijo vlade v začetku tega leta več ministrstvom spremenila delovna področja, pridružila pa so se jim še tri nova. Po Golobovi oceni rebalans, ki predvideva manjšo porabo od predvidene, potrjuje tudi njegov jesenski optimizem ob sprejemanju veljavnega proračuna. Opozicijski poslanci so do predloga rebalansa kritični. Očitajo mu preskromno pomoč gospodarstvu in ljudem, opozarjajo na visok primanjkljaj, pozivajo k ugodnejši davčni politiki. Poslanci koalicijskih strank mu napovedujejo podporo.

BRUSELJ - Evropska komisija je v spomladanskem svežnju evropskega semestra opozorila, da je tveganje za zamude pri izvajanju slovenskega načrta za okrevanje in odpornost vse večje. Zato je Slovenijo pozvala k okrepitvi strukture upravljanja, poleg tega pa morajo biti odločitve o napovedanih reformah sprejete brez odlašanja. Da bi Slovenija v trenutnih zahtevnih okoliščinah hitreje izvajala svoj nacionalni načrt, mora okrepiti strukturo upravljanja in administrativne zmogljivosti. Poleg tega pa je treba zagotoviti, da ne bo odlašanja pri potrebnih odločitvah, so dodali v Bruslju.

LJUBLJANA - Kampanja za nestalno članico VS ZN je priložnost, ki bi jo lahko vsi izkoristili za pomoč Sloveniji pri doseganju tega cilja in ne kot še eno priložnost za rušenje vlade, se je na ponedeljkov tvit predsednika SDS Janeza Janše, da je Slovenija vložila kandidaturo na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov, odzval državni sekretar na MZEZ Samuel Žbogar. Janša je očitke, da njegov tvit škodi kandidaturi, zavrnil, češ da lahko taka opozorila kvečjemu pomagajo, predvsem v smislu, da "vladajoči ne ponavljajo streljanja v lastno koleno".

LJUBLJANA - Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana so med 10. in 11. uro s prekinitvijo dela izvedli opozorilno stavko. Zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih in dodatek za blagajniško poslovanje. Če njihove zahteve ne bodo uslišane, bodo aktivnosti stopnjevali.

LJUBLJANA - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ostaja en otroški srčni kirurg, saj je kirurg Miha Weiss dal odpoved. Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je ob tem zagotovil, da program otroške srčne kirurgije v UKC deluje nemoteno, rezultati pa so nad pričakovanji. V UKC bodo k sodelovanju skušali pritegniti kirurga Janeza Vodiškarja.

WASHINGTON - Ameriška nevladna organizacija Freedom House, ki ocenjuje raven svobode in demokracije po svetu, v najnovejšem poročilu o državah v tranziciji ugotavlja, da je demokracija v nekaterih državah močno nazadovala, pri čemer izpostavlja Madžarsko in Rusijo. Za Slovenijo poročilo ugotavlja napredek, pri čemer pa opozarja na položaj RTV Slovenija.

LJUBLJANA - V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so izrazili presenečenje nad novico, da pogajanj o novem plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo ne bo več vodil minister za zdravje in podpredsednik vlade Danijel Bešič Loredan. To razumejo kot nezaupnico ministru, so zapisali v sporočilu za javnost.

LJUBLJANA - Potem ko se je s študijo o smotrnosti ustanovitve novega nacionalnega letalskega prevoznika seznanila medresorska delovna skupina, naj bi jo v kratkem obravnavala še vlada. Po neuradnih podatkih medijev je študija pokazala, da bi nov prevoznik državo stal najmanj sto milijonov evrov in bi na začetku ustvarjal izgubo. Študijo o smotrnosti ustanovitve novega letalskega prevoznika je že ob začetku mandata napovedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Izdelala jo je družba Grant Thornton, njen soavtor je tudi ekonomist Jože P. Damijan.

LJUBLJANA - Predsednik SDS Janez Janša je ob robu seje DZ dejal, da je društvo, ki naj bi ga po poročanju Dela poslanec SDS Anže Logar ustanovil prihodnji teden, dobrodošla popestritev v slovenskem političnem prostoru. Janša tega projekta niti ne zavrača niti ne podpira.

LJUBLJANA - Najmanjšo koalicijsko stranko Levico naslednji teden čaka volilni kongres, ob tem pa del članstva s poslancem Miho Kordišem na čelu poziva k repozicioniranju stranke na levo, saj da morajo med aktivistično željo in politično realnostjo splesti skupno pot. Da jih na kongresu čaka pogovor o nadaljnji poti, meni tudi vodja poslancev Matej T. Vatovec.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je razsodilo, da je nekdanja vlada pod vodstvom Janeza Janše septembra 2020 nezakonito razrešila takratnega direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Damjana Oražma. Sodba je pravnomočna, je danes sporočil Oražem, ki je zoper državo zato napovedal tožbo.

LUKOVICA - Skupnost občin Slovenije je v skladu s svojimi napovedmi pozvala nosilce najpomembnejših funkcij v državi, naj se opredelijo do predloga Piratske stranke Slovenije, da se omeji število mandatov županj in županov. Odzive pričakujejo do konca meseca. Županje in župani sicer ocenjujejo, da je predlog v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli.

LJUBLJANA - Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS je v Narodni galeriji predstavilo tokratno knjigo iz zbirke Zlata bralka, zlati bralec, ki letos praznuje 20 let. Vsem devetošolcem, ki so ves čas osnovne šole brali za bralno značko, bodo podarili delo Tine Bilban Kako razumeti svet: 50 abstraktnih izumov z ilustracijami Ivana Mitrevskega.

jes/jes
© STA, 2023