Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 22. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

DNIPROPETROVSK - Rusija je ponoči z brezpilotnimi letali in manevrirnimi raketami napadla regijo Dnipropetrovsk na vzhodu Ukrajine. Ranjenih je bilo najmanj osem ljudi, od katerih so morali tri odpeljati v bolnišnico, je sporočil guverner regije Sergij Lisak in dodal, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila 20 brezpilotnih letal in štiri rakete. Objavil je tudi fotografije hudo poškodovanih stavb.

ZAPOROŽJE - Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje na jugu države je ponovno odrezana od električnega omrežja, je sporočila ruska uprava nuklearke in dodala, da njeno delovanje trenutno zagotavljajo rezervni dizelski generatorji. Po navedbah ukrajinskega jedrskega operaterja Energoatoma je izpad posledica ruskih nočnih napadov na regijo Dnipropetrovsk.

ATENE - Na nedeljskih parlamentarnih volitvah je prepričljivo zmagala konservativna stranka Nova demokracija premierja Kiriakosa Micotakisa, ki je osvojila 40,8 odstotka glasov oz. 146 od 300 poslanskih sedežev. Zaradi nepripravljenost Micotakisa na sklepanje koalicije se verjetno obetajo nove volitve. Levičarska Siriza je prejela 20 odstotkov glasov, tretjeuvrščena socialistična stranka Pasok pa 11,5 odstotka.

BRUSELJ - Zunanji ministri držav članic EU med drugim razpravljajo o predlog 11. paketa sankcij proti Rusiji zaradi ruske agresije na Ukrajino, ob robu pa potekajo tudi pogovori o tem, da bi na področju zunanje politike namesto s soglasjem odločali s kvalificirano večino. Zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je podprl tovrstno odločanje.

KIŠINJOV - V moldavski prestolnici je v nedeljo potekal shod v podporo članstvu v EU, ki se ga je udeležilo okrog 75.000 ljudi. Zborovanje je potekalo na pobudo predsednice Maie Sandu, ki je napovedala, da se želi država pridružiti EU do leta 2030. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je zbranim zagotovila podporo v prizadevanjih za pridružitev uniji.

DUNAJ/BRUSELJ - Zaradi odločitve Budimpešte, da iz zaporov pod pogojem, da zapustijo državo, izpusti več tisoč tujih tihotapcev ljudi, so avstrijske oblasti napovedale, da bodo na zagovor poklicala madžarskega veleposlanika. Menimo, da je to popolnoma napačen signal, je glede madžarske odločitve sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

JERUZALEM/NABLUS - Izraelski skrajno desni minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je v nedeljo obiskal jeruzalemski kompleks mošeje al Aksa, kar je sprožilo oster odziv Palestincev in njihovih arabskih zaveznikov. Zaskrbljenost so izrazile tudi ZDA. Medtem so izraelske sile na okupiranem Zahodnem bregu v nočni raciji po navedbah palestinske strani ubile tri palestinske borce.

CAPE CANAVERAL - Na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je v nedeljo poletela druga zasebna posadka v zgodovini. Na krovu vesoljske kapsule Crew Dragon podjetja SpaceX so bili štirje astronavti, med njimi tudi dva savdijska državljana. Misija poimenovana Ax-2 poteka v sodelovanju med zasebnim podjetjem Axiom, podjetjem SpaceX in ameriško vesoljsko agencijo Nasa.

CATANIA - Letališče v Catanii na Siciliji, ki so ga v nedeljo zaprli zaradi izbruha vulkana Etna, so znova odprli, vendar lahko potniki pričakujejo zamude letov. V nedeljo je bil vrh več kot 3300 metrov visokega ognjenika zavit v oblake, zato vulkanskega izbruha ni bilo mogoče videti, po poročanju lokalnih italijanskih medijev pa so lahko prebivalci zahoda Sicilije slišali glasen trušč.

CIUDAD DE MEXICO - Mehiški vulkan Popocatepetl, ki je od prestolnice Ciudad de Mexico oddaljen slabih 100 kilometrov, je vedno bolj aktiven. Pred dnevi so zaradi padajočega pepela začasno zaustavili dve letališči, v nedeljo pa so oblasti zaradi bruhanja lave stopnjo pripravljenosti dvignile na zadnjo pred obvezno evakuacijo.

BEOGRAD - Srbski kmetje so po petdnevnih protestih in cestnih blokadah v Vojvodini in osrednji Srbiji dosegli dogovor z vlado glede svojih zahtev. Vlada je povečala subvencije na hektar obdelovalne površine in glavo goveda ter zvišala premijo za mleko, ugodila pa je tudi vrsti drugih zahtev kmetov.

spo/spo
© STA, 2023