Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 21. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

HIROŠIMA - Voditelji skupine G7 so ob koncu vrha v japonski Hirošimi ponovili vsestransko podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji. Vrha se je danes udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je nato sešel še na dvostranskem pogovoru z ameriškim kolegom Joejem Bidnom. Voditelji G7 so v sklepni izjavi ponovili odločno pomoč pri zagotavljanju diplomatske, finančne, človekoljubne in vojaške pomoči Ukrajini in zagotovili odločenost za vnovično vzpostavitev miru v Ukrajini in podporo svobodnemu mednarodnemu redu, temelječemu na vladavini prava. Zelenski pa je sporočil, da ima svet dovolj moči, da Rusijo korak za korakom prisili k obnovitvi miru, Ukrajina pa mu je ponudila mirovno formulo. Ameriški predsednik Joe Biden je na dvostranskem srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ob robu vrha napovedal nov paket vojaške pomoči za Ukrajino. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP gre za topništvo, oklepna vozila in strelivo. Pošiljka bo vredna 375 milijonov dolarjev, so sporočili iz Bele hiše.

KIJEV/HIROŠIMA - Potem ko je pozno v soboto ruska vojska potrdila navedbe najemniške skupine Wagner, da so v celoti zavzeli Bahmut na vzhodu Ukrajine, je ruski predsednik Vladimir Putin Wagnerju in vojski čestital za zavzetje mesta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v Hirošimi dejal, da v Bahmutu ni več ničesar. Bahmut je le še v naših srcih, je odgovoril na vprašanje novinarjev, ali so ruske sile zavzele mesto. Kot so zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu, je bila operacija rezultat akcije Wagnerjevih jurišnih enot ob podpori topništva in letalstva južne enote ruske vojske.

ATENE - V Grčiji potekajo najbolj nepredvidljive volitve v zadnjem desetletju, ki jih bodo v primeru tesnega izida verjetno morali ponoviti. Konservativni premier Kiriakos Micotakis si prizadeva za drugi mandat, vrnitve na čelo vlade pa si želi tudi njegov predhodnik, vodja leve Sirize Aleksis Cipras. Ankete stranki Nova demokracija premierja Micotakisa napovedujejo okoli pet odstotnih točk prednosti pred Sirizo. Takšen rezultat ji ne bi omogočil, da bi vladala sama, Micotakis pa je že vnaprej izključil možnost oblikovanja koalicije.

KARTUM - Sudansko prestolnico Kartum so v soboto stresli zračni napadi in topniško obstreljevanje, oboroženci pa so izropali katarsko veleposlaništvo. Sudanska vojska in paravojaške sile za hitro podporo so medtem sklenile dogovor o sedemdnevni prekinitvi ognja, ki bo začela veljati danes zvečer. Prekinitev ognja bo veljala sedem dni in se lahko podaljša s soglasjem obeh strani, sta po pogovorih v savdski Džedi sporočili Savdska Arabija in ZDA. Sporazum so v nasprotju s prejšnjimi premirji podpisale strani, podpiral pa ga bo ameriško-savdski in mednarodni mehanizem za spremljanje premirja.

BOLOGNA - Zaradi hudih poplav v severovzhodni italijanski pokrajini Emilija-Romanja je moralo domove zapustiti že več kot 36.000 ljudi, so v soboto sporočile oblasti. Narasle vode so pogoltnile še več hiš, novi zemeljski plazovi pa so izolirali zaselke. Premierka Giorgia Meloni naj bi danes obiskala prizadeta območja. Zaradi nove pošiljke dežja so podaljšali rdeči vremenski alarm. Oblasti v Ravenni so odredile evakuacijo več ogroženih zaselkov. V bližini mesta Lugo je v soboto strmoglavil helikopter, ki je sodeloval pri poskusih obnovitve oskrbe z električno energijo, pri čemer je bila ena od štirih oseb na krovu poškodovana. V silovitih poplavah je v regiji doslej umrlo 14 ljudi.

LONDON - V 74. letu starosti je v petek za posledicami hude bolezni umrl britanski pisatelj Martin Amis, ki velja za enega od najbolj cenjenih britanskih piscev svoje generacije. Med njegovimi znanimi romani so Denar, Časovna puščica in Hiša srečanj. Avtorja so bralci revije Book pred leti uvrstili med 20 najboljših sodobnih britanskih piscev. Z romanom Časovna puščica se je uvrstil v ožji izbor za Bookerjevo nagrado.

np/np
© STA, 2023