Tedenski pregled - Slovenija od 19. do 25. 5.

Ljubljana, 26. maja - Državni zbor je sprejel rebalans letošnjega proračuna, finančna bremena zaradi zahtev po višjih plačah in pokojninah ter napovedanih reform pa bodo očitno naraščala kljub opozorilom o nujnosti fiskalne odgovornosti. Da z reformami ne gre odlašati in da je treba pospešiti izvajanje nacionalnega načrta za okrevanje, so opozorili tudi v Bruslju.

PETEK, 19. maja

RIM - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je prvi dan sicer štiridnevnega uradnega obiska v Italiji in Vatikanu sestala z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. Seznanila ga je s prizadevanji slovenske manjšine v Italiji, da se čim prej skliče omizje za manjšine, ki deluje v okviru italijanskega notranjega ministrstva, kar je Mattarella podprl. Po njenih besedah se Mattarella zaveda, kako pomembno bi bilo, če bi Slovenci dobili stalno zastopstvo v senatu, a za to bi bile potrebne ustavne spremembe.

SLADKI VRH - Predsednik vlade Robert Golob si je ogledal nekatera območja v občini Šentilj, ki so utrpela veliko škodo zaradi deževja in zemeljskih plazov. Napovedal je takojšnjo pomoč prizadetim in dejal, da zagotovo občine same ne zmorejo bremena sanacije. V občini Šentilj zaenkrat ocenjujejo škodo na okoli sedem milijonov evrov. iz KGZS pa so sporočili, da je stanje na kmetijskih zemljiščih po močnem deževju zlasti v Pomurju in Podravju katastrofalno, škoda se pojavlja praktično na vseh kmetijskih kulturah.

LJUBLJANA - Veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran je obrambnemu ministru Marjanu Šarcu v imenu ukrajinskega ministrstva za obrambo vročil častni znak, državnemu sekretarju na ministrstvu za obrambo Damirju Črnčecu pa medaljo za njun prispevek k poglabljanju odnosov med državama ter za pomoč in podporo pri obrambi Ukrajine.

LJUBLJANA - Člani iniciative prosilcev za azil in podpornih organizacij so na solidarnostnem shodu ob napovedanem vračanju dveh prosilcev za azil na Hrvaško zahtevali, da vlada to prepreči. Ministrstvu za notranje zadeve so znova očitali, da prošenj za mednarodno zaščito ne obravnavajo vsebinsko, kar pa so na ministrstvu zavrnili.

LJUBLJANA - Na skupni seji odborov za izobraževanje in za notranje zadeve je predstavnik policije ocenil, da se je število primerov medvrstniškega nasilja v zadnjih nekaj letih nekoliko povečalo. Pravosodno ministrstvo kljub temu ne vidi potrebe po nižanju starostne meje kazenske odgovornosti, poudarek mora biti na preventivi.

LJUBLJANA - Ministrstvo za naravne vire in prostor je 15. maja izdalo odločbo, s katero zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park. To so sporočili iz civilne pobude, ki si prizadeva, da bi Plečnikov stadion ohranili v izvirni obliki. Odločba še ni pravnomočna.

HRASTNIK - Steklarna Hrastnik je zagnala projekt digitalizacije proizvodnje, vreden 4,6 milijona evrov. Kot je ob predstavitvi projekta, ki ga je podprlo gospodarsko ministrstvo, povedal minister Matjaž Han, so v zadnjih treh letih dodelili več kot 85 milijonov evrov subvencij in vavčerjev za digitalizacijo 1900 projektov v podjetjih.

LJUBLJANA - Na Dolgem mostu v Ljubljani so odprli 40 novih javnih najemnih stanovanj. Z izgradnjo teh stanovanj se je zaključila t. i. viška trilogija Brdo-Gerbičeva-Dolgi most, ena največjih zgodb Stanovanjskega sklada RS zadnjih let, je dejal direktor sklada Črtomir Remec.

BRUSELJ - Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je v okviru zasedanja Sveta EU za vzgojo, mlade, kulturo in šport z delegacijo ministrstva srečala s predstavniki ameriškega podjetja Apple. Applove naprave še ne podpirajo slovenskega jezika, "kar za nas ni sprejemljivo", je poudarila.

LJUBLJANA - Maturanti so ob slovesu od srednješolskih klopi v okviru projekta Plesne zveze Slovenije tradicionalno zaplesali četvorko. Na ulicah več slovenskih mest in ponekod po Evropi se jih je opoldne ob spremljavi Straussove melodije zavrtelo med 18.000 in 19.000.

LJUBLJANA - V 88. letu je umrl etnokoreolog Mirko Ramovš.

SOBOTA, 20. maja

LJUBLJANA - Povprečni letni dnevni promet na slovenskih avtocestah in hitrih cestah se je od 2013 do lani povečal za 26 odstotkov na nekaj več kot 35.000 vozil. Po podatkih Darsa promet na primorski in štajerski vpadnici v Ljubljano dosega celo okoli 80.000 vozil.

LJUBLJANA/CELJE - Praznovali smo šesti svetovni dan čebel, ki so ga ZN razglasili prav na pobudo Slovenije. Tokrat je bil v ospredju poziv k do opraševalcev prijazni kmetijski pridelavi. Osrednji mednarodni dogodek je Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo pripravila že v petek. Zlato čebelo, najvišjo državno nagrado na področju promocije, ohranjanja in raziskav čebel in drugih opraševalcev, je v sredo prejel srbski raziskovalec Slobodan Davidović.

PLITVICE - Nad naseljem Jezerane v hrvaški Liki je nekaj po poldnevu z radarjev izginilo športno motorno letalo Cirrus 20, ki je letelo iz Maribora v Pulj. Po obsežni reševalni akciji so dan kasneje na Mali Kapeli blizu Ogulina našli zoglenele razbitine letala. Nesreče letala, v katerem naj bi bili trije nizozemski državljani, ni preživel nihče.

BENETKE - Za širšo javnost je vrata odprl 18. mednarodni arhitekturni bienale, na katerem se do konca novembra predstavlja tudi Slovenija s tematizacijo ekologije v arhitekturi.

RADENCI - Radenci so gostili 41. maraton Treh src, športnega praznika se je udeležilo okoli 7500 aktivnih udeležencev, od tega 2500 tekačev. V maratonu sta slavila Kenijec Laban Cheruiyot in Hrvatica Jasmina Ilijaš.

NEDELJA, 21. maja

HANOJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v spremstvu gospodarske delegacije začela tridnevni obisk v Vietnamu, od koder je odpotovala še v Indonezijo. Prva tovrstna obiska v teh azijskih državah po skoraj 20 letih sta v prvi vrsti namenjena okrepitvi stikov z Vietnamom in Indonezijo, tudi z željo po krepitvi gospodarskega sodelovanja. V obeh državah se je srečala z visokimi predstavniki tamkajšnjih vlad, potekala so tudi poslovna srečanja.

RAČE - Neodvisni kandidat Samo Rajšp je postal novi župan občine Rače-Fram. Na nadomestnih volitvah po februarski smrti dolgoletnega župana Branka Ledineka je z 85,1 odstotka glasov premagal Draga Cesarja.

BAKU - Na evropskem prvenstvu v ritmični gimnastiki je Jekaterina Vedenejeva v finalu s kiji osvojila tretje mesto, kar je prva medalja za Slovenijo na tem prvenstvu.

PONEDELJEK, 22. maja

VATIKAN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je bila na avdienci pri papežu Frančišku. V pogovorih sta se zavzela za strpen dialog in spodbujanje politik, ki povezujejo. Pozornost sta namenila tudi Ukrajini, kjer mora po njunem mnenju priti do trajnega in pravičnega miru. Papež jo je seznanil, da si želi vlogo morebitnega mediatorja med ukrajinskim in ruskim predsednikom.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bil na delovnem obisku evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. V pogovoru z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan sta osrednjo pozornost namenila vladavini prava - novo poročilo za države članice bo komisija objavila 5. julija - in se strinjala, da je pri reformi pravosodja nujno zagotoviti neodvisnost sodnikov in okrepiti digitalizacijo.

BRUSELJ - Potekalo je prvo srečanje neformalne skupine prijateljic odločanja s kvalificirano večino na področju zunanje in varnostne politike EU, ki se ji je pridružila tudi Slovenija. O prehodu na odločanje s kvalificirano večino na določenih področjih delovanja EU bo najprej razpravljala vlada, konec junija pa bo o tem razpravljal še DZ, je po srečanju v Bruslju povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost je pripravilo predlog prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo v javni razpravi do 26. maja. Med poglavitnimi rešitvami izpostavlja združitev dolgotrajne oskrbe pod eno ministrstvo in vzpostavitev vstopnih točk za dolgotrajno oskrbno v okviru centrov za socialno delo. K podaljšanju javne razprave je ministrstvo skupaj pozvalo 11 organiozacij, tudi Skupnost občin Slovenije je pristop označila kot neresen in nesprejemljiv.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je ocenil, da investicija kanadsko-avstrijske avtomobilske skupine Magna v lakirnico v Hočah nikakor ni bila zgodba o uspehu, ampak obratno. Investicija je po njegovem mnenju dobra lekcija, česa ne počnimo in čemu se izogibajmo.

LJUBLJANA - Zaposleni na Finančni upravi RS (Furs) so začeli stavko, ki so jo zamrznili sredi februarja. Od vlade namreč v tem času niso dobili nobene konkretne ponudbe, je povedal predsednik sindikata Dušan Pečnik. Njihove zahteve, med njimi je dvig izhodiščnih plač za pet plačnih razredov za vse uslužbence Fursa, ostajajo nespremenjene.

LJUBLJANA - Vodenje Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS bo 26. maja prevzela Irena Tušar. Na položaj direktorice jo je za štiriletni mandat imenovala vlada.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Andreja Hoivika o stanju na RTVS dejal, da je "osvoboditev RTVS" edina zaveza, pri kateri bodo vztrajali. Hoivik je premierju očital pritiske na ustavno sodišče ter da ga moti "kritično poročanje RTVS". Ustavno sodišče je na seji vnovič razpravljalo o predlogu sklepa o odpravi začasnega zadržanja dela novele zakona o RTVS, ki jo je ustavno sodišče sprejelo februarja.

LJUBLJANA - NPU je po informacijah portala 24ur znova ovadil nekdanje vodilne v Banki Slovenije, ki so decembra 2013 podpisali odločbo o sanaciji bank. Med ovadenimi naj bi bil znova nekdanji guverner Boštjan Jazbec. Prvič je NPU kazensko ovadbo podal konec 2018. A zaradi odločitve Sodišča EU, da je bila v preiskavi z zasegom kršena nedotakljivost arhivov ECB, so morali preiskovalci vnovič izvesti predkazenski postopek.

AJDOVŠČINA - Iz Ajdovščine je na pomoč v italijansko pokrajino Emilija-Romanja, ki se spopada z uničujočimi poplavami, krenila začasna enota slovenske civilne zaščite za hitro prečrpavanje vode z dvema visoko zmogljivima črpalkama. Ekipo sestavlja 32 članov civilne zaščite, usposobljenih za takšna posredovanja.

TRST/KOPER - Direktorja Rižanskega vodovoda Koper in podjetja AcegasApsAmga, ki med drugim upravlja tržaški vodovod, sta v Trstu podpisala pogodbo o začetku delovanja povezave med Elerji in Korošci (Santa Barbara), skozi katero lahko teče 15 litrov vode na sekundo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je v javno obravnavo do 12. junija poslalo predlog novele zakona o osnovni šoli, ki uvaja obvezno nacionalno preverjanje znanja za tretješolce, prvi tuji jezik v 1. razredu in drugi tuji jezik v zadnjem triletju, šola pa po novem tudi ne bo več pristojna za podeljevanje statusa učenca športnika.

LJUBLJANA - V 91. letu starosti je umrl pesnik, dramatik, esejist, kritik in prevajalec Veno Taufer, ki je bil tudi idejni oče mednarodnega literarnega festivala Vilenica.

LJUBLJANA - Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je podelil Plečnikovo nagrado za leto 2023, tri Plečnikove medalje in študentski štipendiji. Plečnikovo nagrado so namenili odprti knjižnici v ljubljanski Osnovni šoli Vič avtorjev Matjaža Bolčine, Ernesta Milčinovića in Jana Žonte.

LJUBLJANA - Začel se je mednarodni festival Druga godba, ki bo do 30. maja v prestolnico gostil glasbenike iz različnih delov sveta, med njimi pevko portugalskega fada Marizo.

RIGA - Slovenska hokejska reprezentanca je izgubila še zadnjo tekmo na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Latviji, in sicer proti Kazahstanu s 3:4. Prvenstvo so tako končali na zadnjem mestu predtekmovalne skupine B brez točk.

TOREK, 23. maja

LJUBLJANA - Predlog novele zakona o zaščiti živali, ki je v delu javnosti in stroke povzročil razburjenje, je primeren za nadaljnjo obravnavo, medtem ko so v opoziciji menili, da ga je treba umakniti in s pomočjo stroke pripraviti novega.

LJUBLJANA/KIJEV - DZ je sprejel deklaracijo o spominu na gladomor, množični poboj z lakoto v Ukrajini v letih 1932 in 1933. Deklaracijo so podprle vse poslanske skupine razen Levice. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je na Twitterju zahvalil za sprejetje resolucije.

LJUBLJANA - Poslanci so sprejeli spremembe poslovnika DZ. Te med drugim uvajajo možnost korespondenčnih sej delovnih teles DZ in usklajujejo razporejanje neporabljenega časa za razpravo. V skladu z odločbo ustavnega sodišča so črtali institut avtentične razlage zakona in poslovnika.

BRDO PRI KRANJU - Na prvem forumu predsednice republike Nataše Pirc Musar, namenjenem razmeram v zdravstvu, so strokovnjaki, politiki in predstavniki civilne družbe soočili mnenja o izzivih in predlogih rešitev. Opozorili so na izzive financiranja zdravstva, tudi zaradi dolgožive družbe. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je za junij napovedal finančno konferenco.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja so se na pogajanjih o plačnem sistemu dogovorili o načinu nadaljevanja pogajanj in odpravi nesorazmerij, ki sledi vladnemu oblikovanju delovnih skupin. Vsebinsko razpravo naj bi odprli prihodnji teden. Kmalu naj bi vlada predstavila tudi predlog odprave plačnih nesorazmerij.

LJUBLJANA - Banke so v prvih treh mesecih ustvarile 152,3 milijona evrov dobička pred davki, kar je 57 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil s 128 milijoni evrov višji za 47 odstotkov. Po podatkih Banke Slovenije se obseg posojil še naprej zmanjšuje, predvsem pri kreditih podjetjem in drugim finančnim ustanovam.

LJUBLJANA - Cene pogonskih goriv zunaj avtocest so se spremenile. Liter 95-oktanskega bencina se je pocenil za 0,8 centa na 1,382 evra za liter, liter dizla pa podražil za 0,5 centa na 1,426.

LJUBLJANA - Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je za naslednje šolsko leto povečalo število vpisnih mest v srednjih šolah, in sicer za 419 na 25.969. Vseeno bo vpis omejilo več srednjih šol kot lani, in sicer 70.

LJUBLJANA - V Slovenijo je prispelo osem članov širše slovenske družine, ki se je umaknila iz Sudana, kjer potekajo spopadi med vojsko in paravojaškimi silami za hitro posredovanje, so potrdili na zunanjem ministrstvu. Preostali Slovenci so v Port Sudanu ob Rdečem morju, ki ga je lažje zapustiti.

MARIBOR/LJUBLJANA - Popoldne je del države zajelo neurje. Najmočnejše nevihte so bile znova na Štajerskem, začele so se severozahodno od Maribora in se razširile proti Mariboru ter severnem delu Slovenskih Goric. Nekaj nalivov je bilo tudi na območju Karavank, Davče, Ljubljane in Zasavja.

LJUBLJANA - Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo tožilstva zoper sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegova sinova Damijana in Jureta oprostilo obtožb zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja. Sodba je s tem pravnomočna.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za v. d. direktorice Moderne galerije s 1. junijem imenovala Martino Vovk, kustosinjo in muzejsko svetovalko v Moderni galeriji. Pred tem je ministrica za kulturo sprejela ponujeni odstop dosedanjega direktorja Aleša Vaupotiča.

LJUBLJANA - V Konzorciju so odprli jubilejno, 30. prodajno razstavo otroških knjig Bologna po Bologni, ki ponuja pregled trenutno najbolj aktualne kakovostne otroške literature, predstavljene na nedavnem sejmu v Bologni. Organizatorji so že zazrti v leto 2024, ko bo Slovenija častna gostja bolonjskega knjižnega sejma.

LJUBLJANA - Znani so letošnji nagrajenci Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, med drugim sta nagrado Ita Rina za življenjsko delo prejela Boris Cavazza in Špela Rozin.

LJUBLJANA - Sezona 2023/24 bo zadnja, ki jo bo ansambel ljubljanske Drame odigral v historični stavbi Drame, preden bo ta vrata zaprla pred prenovo. Kot je poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko, je to eden najpomembnejših investicijskih projektov aktualne vlade v vrednosti 58,5 milijona ervov.

LJUBLJANA - Finalisti letošnje Delove nagrade kresnik so Lado Kralj za roman Ne bom se več drsal na bajerju, Materinska knjižica Katje Gorečan, Ženska s srebrnim očesom Katarine Marinčič, Zakaj ne pišem Dijane Matković in Na Klancu Tine Vrščaj.

SREDA, 24. maja

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja napovedal, da bo vlada izboljšanju gmotnega položaja upokojencev namenila dodatnih 100 milijonov evrov. Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov z novembrsko uskladitvijo pokojnin in "božičnica" oziroma zimski regres za upokojence ter z novembrom izredna predčasna uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka do konca leta. Predsednik ZDUS Janez Sušnik je pričakoval višji odstotek predčasne uskladitve pokojnin. Vlada je dan kasneje sprejela ustrezen predlog novele pokojninskega zakona. Minister za delo Luka Mesec je prenovo pokojninskega sistema napovedal v naslednjem letu in pol.

BRUSELJ - Evropska komisija je v spomladanskem svežnju evropskega semestra opozorila, da je tveganje za zamude pri izvajanju slovenskega načrta za okrevanje in odpornost vse večje, Slovenija pa mora tudi brez odlašanja sprejeti ključne reforme.

LJUBLJANA - Na ponedeljkov tvit predsednika SDS Janeza Janše, da je Slovenija vložila kandidaturo na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov, se je odzval državni sekretar na MZEZ Samuel Žbogar. Dejal je, da je kampanja za nestalno članico VS ZN priložnost, ki bi jo lahko vsi izkoristili za pomoč Sloveniji pri doseganju tega cilja in ne kot še eno priložnost za rušenje vlade.

LJUBLJANA - Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana so med 10. in 11. uro s prekinitvijo dela izvedli opozorilno stavko. Zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih in dodatek za blagajniško poslovanje. Če njihove zahteve ne bodo uslišane, bodo aktivnosti stopnjevali.

LJUBLJANA - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se je znova odprla problematika otroške srčne kirurgije. V ustanovi ostaja le en otroški srčni kirurg, saj je kirurg Miha Weiss dal nepreklicno odpoved. Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je ob tem zagotovil, da program otroške srčne kirurgije v UKC deluje nemoteno, k sodelovanju bodo skušali pritegniti kirurga Janeza Vodiškarja.

WASHINGTON - Ameriška nevladna organizacija Freedom House, ki ocenjuje raven svobode in demokracije po svetu, v najnovejšem poročilu o državah v tranziciji za Slovenijo ugotavlja napredek, pri čemer pa opozarja na položaj RTV Slovenija.

LJUBLJANA - V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so izrazili presenečenje nad novico, da pogajanj o novem plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo ne bo več vodil minister za zdravje in podpredsednik vlade Danijel Bešič Loredan. To razumejo kot nezaupnico ministru.

LJUBLJANA - Potem ko se je s študijo o smotrnosti ustanovitve novega nacionalnega letalskega prevoznika seznanila medresorska delovna skupina, naj bi jo v kratkem obravnavala še vlada. Po neuradnih podatkih medijev je študija pokazala, da bi nov prevoznik državo stal najmanj sto milijonov evrov in bi na začetku ustvarjal izgubo.

LJUBLJANA - Najmanjšo koalicijsko stranko Levico naslednji teden čaka volilni kongres, ob tem pa del članstva s poslancem Miho Kordišem na čelu poziva k repozicioniranju stranke na levo. Da jih na kongresu čaka pogovor o nadaljnji poti, meni tudi vodja poslancev Matej T. Vatovec. Tudi v SD je vodja poslanske skupine Jani Prednik je javno kritiziral delovanje stranke in njeno vodenje.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je razsodilo, da je nekdanja vlada pod vodstvom Janeza Janše septembra 2020 nezakonito razrešila takratnega direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Damjana Oražma. Sodba je pravnomočna, je danes sporočil Oražem, ki je zoper državo zato napovedal tožbo.

ČETRTEK, 25. maja

LJUBLJANA - DZ je sprejel rebalans državnega proračuna, s katerim se predvsem zaradi manjše porabe za blaženje posledic energetske draginje odhodki zmanjšujejo za okoli 600 milijonov evrov na 16,1 milijarde, a še vedno ostajajo najvišji doslej. Primanjkljaj pa se bo znižal na 2,9 milijarde evrov ali 4,5 odstotka BDP. Rebalans je bil potreben predvsem zato, ker so se z reorganizacijo vlade v začetku leta več ministrstvom spremenila delovna področja, pridružila pa so se jim še tri nova.

LJUBLJANA - Vlada je občinam, prizadetim s poplavami in plazovi, zagotovila sredstva v višini 1,7 milijona evrov za intervencijske stroške, je po seji vlade povedal obrambni minister Marjan Šarec. Stroški sanacije bodo povrnjeni po nekoliko daljših postopkih, je pojasnil.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila spremenjen investicijski program za drugi tir Divača-Koper, po katerem se bo projekt zaključil konec leta 2025, ocenjena vrednost projekta pa je 1,109 milijarde evrov. V prvi polovici leta 2026 bodo vlaki po tem tiru vozili na podlagi začasnega uporabnega dovoljenja oz. odločb, je povedala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Poudarila je, da bo projekt v celoti kljub podražitvi tretjega sklopa stal manj, kot so načrtovali leta 2019.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela odločitev o 6,8-odstotnem povišanju cen elektronskih vinjet za vozila s 15. junijem. Treba je zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost Darsa, da bo lahko izpeljal vse zastavljene projekte, je pojasnila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Cena letne vinjete za osebna vozila se bo s 110 evrov zvišala na 117,50 evra.

LJUBLJANA - DZ je po splošni razpravi odločil, da sta novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in vladni predlog zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19, primerna za nadaljnjo obravnavo. Proti so glasovali v opozicijskih SDS in NSi.

ADIS ABEBA - V etiopski prestolnici Adis Abeba je začelo delovati slovensko veleposlaništvo, ki ga bo do nadaljnjega vodila začasna odpravnica poslov Vesna Dolinšek.

LJUBLJANA - Sindikat osebnih asistentov je s stavko opozoril na vse slabše pogoje dela zaposlenih v tej dejavnosti. Med drugim so zahtevali zadostno financiranje dejavnosti, sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence ter sprejetje standardov in normativov dejavnosti. Pred ministrstvom za delo so se zbrali na protestnem shodu.

KOPER - V Kopru so odprli nove prostore Znanstveno-raziskovalnega središča Koper. Ob tej priložnosti so tudi podpisali pismo o nameri za ustanovitev Inštituta za vinarstvo in vinogradništvo ter podelili nagrade in priznanja Glasnik znanosti 2023.

LJUBLJANA - Na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) so podelili nagrado desetnica za izvirno otroško in mladinsko leposlovje. Prejel jo je Andrej Predin za knjigo Arlan pod preprogo, ki jo je ilustriral Peter Škerl. Kot je v utemeljitvi med drugim zapisala žirija, je Arlan pod preprogo "nenavadno, uspelo literarno dejanje".

LJUBLJANA - Kolektivna organizacija Aipa je tretjič zapored nagradila domača avdiovizualna dela. Prvo nagrado za največjo gledanost je dobila nadaljevanka Ja, Chef! v produkciji Pro Plus.

VALLETTA - Malteške oblasti so v pristanišču Freeport na vzhodu države prestregle pošiljko banan iz Ekvadorja, namenjeno v koprsko pristanišče, v kateri so našli več kot 270 kilogramov kokaina. Vrednost zasežene droge bi na črnem trgu lahko dosegla do 50 milijonov evrov, je poročal malteški časnik Malta Today.

snk/jes/bst/vb/gm/moz/bst
© STA, 2023