Tedenski pregled - svet od 19. do 25. 5.

Ljubljana, 26. maja - Voditelji G7 so govorili o odnosih s Kitajsko, pa tudi o dobavi vojaških letal Ukrajini. Rusija je zatrdila, da je osvojila Bahmut, v Kijevu so to zanikali, prav tako kot napade na rusko ozemlje. V Grčiji je zmagala doslej vladajoča Nova demokracija, a bodo sledile še ene volitve. V Italiji so odpravljali posledice poplav. Umrla je Tina Turner.

PETEK, 19. maja
        HIROŠIMA - Voditelji držav skupine G7 so Rusijo pozvali, naj nemudoma, popolnoma in brezpogojno umakne svoje sile in vojaško opremo s celotnega mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine. Napovedali so nove sankcije proti Moskvi, tudi omejitev ruske trgovine z diamanti. Vrha se je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je voditeljem zahvalil za obljubo o dobavi vojaških letal Ukrajini.
        MOSKVA - Rusija je na seznam iskanih oseb uvrstila glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča Karima Khana, ker naj bi kršil rusko kazensko zakonodajo. Moskva je to storila dva meseca po tistem, ko je sodišče izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina.
        DŽEDA - Sirski predsednik Bašar al Asad je bil prvič po začetku vojne v Siriji povabljen na vrh Arabske lige. Tam je pozval k novi fazi arabskega sodelovanja.
        BRATISLAVA - Posebno slovaško sodišče je milijonarja Mariana Kočnerja več kot pet let po umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke oprostilo vseh obtožb. Presodilo je, da mu ni mogoče dokazati, da je naročil umora.
        XIAN - Kitajska in pet držav srednje Azije - Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan je sklenilo dogovor o razširitvi sodelovanja na področju gospodarstva, trgovine, kmetijstva in energetike.
        ŽENEVA - Zaradi smrti, povezanih s pandemijo covida-19, je bilo po svetu izgubljenih okoli 336 milijonov let življenja, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Po njeni oceni je pandemija negativno vplivala tudi na svetovni boj proti nalezljivim boleznim.
        LONDON - V 74. letu starosti je umrl britanski pisatelj Martin Amis, ki velja za enega od najbolj cenjenih britanskih piscev svoje generacije. Med njegovimi znanimi romani so Denar, Časovna puščica in Hiša srečanj.
        MOSTAR - V 70. letu starosti je umrl eden najbolj znanih književnikov v Bosni in Hercegovini Dževad Karahasan, čigar dela so prevedena v 15 jezikov.

SOBOTA, 20. maja
        HIROŠIMA - Voditelji G7 so sprejeli izjavo, v kateri so se zavzeli za zmanjšanje gospodarske odvisnosti od Kitajske. Skupina G7 se je v skupni izjavi tudi prvič zavezala k jedrski razorožitvi.
        BAHMUT - Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je sporočil, da so njegove enote zavzele mesto Bahmut, kjer spopadi potekajo od lanskega poletja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 21. 5. to zanikal, boji tam se po ukrajinskih navedbah nadaljujejo. 25. 5. je Prigožin sporočil, da se njegove enote iz Bahumta umikajo in položaje predajajo redni ruski vojski.
        PODGORICA - Prisegel je novi črnogorski predsednik Jakov Milatović. Kot glavno prioriteto je izpostavil pospešitev pridruževanja Črne gore EU in regionalno sodelovanje. Z Milatovićevo prisego se je končala 30-letna vladavina dosedanjega predsednika Mila Đukanovića.
        SAN SALVADOR - V stampedu na stadionu je umrlo 12 ljudi, okoli 100 ljudi so odpeljali v bolnišnice. Po prvih podatkih oblasti je šlo za gnečo navijačev, ki so poskušali vstopiti na stadion.

NEDELJA, 21. maja
        ATENE - Na parlamentarnih volitvah v Grčiji je zmagala konservativna stranka Nova demokracija premierja Kiriakosa Micotakisa, ki je osvojila 40,8 odstotka glasov. Kljub prepričljivi zmagi se Grčiji obetajo nove volitve, ki bodo potekale po novem sistemu, na njih Nova demokracija računa na absolutno večino.
        CAPE CANAVERAL - Na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je poletela druga zasebna posadka v zgodovini. Na krovu vesoljske kapsule Crew Dragon podjetja SpaceX so bili štirje astronavti, med njimi tudi dva savdska državljana.

PONEDELJEK, 22. maja
        MOSKVA - V obmejno rusko regijo Belgorod naj bi vstopila skupina saboterjev, v spopadih je bilo ranjenih šest ljudi. V regiji so vzpostavili t. i. protiteroristični režim. Odgovornost za napad je prevzela legija Svoboda Rusije, ki se opisuje kot protikremeljska milica, v Kijevu so odgovornost zanikali.
        SOFIJA - Nekdanja evropska komisarska za inovacije Marija Gabriel, ki ji je bolgarski predsednik Rumen Radev podelil mandat za sestavo vlade, je sporočila, da so stranke dosegle dogovor za oblikovanje stabilne vlade. Vlada naj bi delovala po načelu rotacije.
        ANKARA - Pred drugim krogom predsedniških volitev v Turčiji je kandidat skrajno nacionalističnega zavezništva ATA Sinan Ogan podprl trenutnega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.
        MINSK - Beloruske oblasti so pomilostile novinarja in protivladnega aktivista Romana Protaseviča, ki so ga leta 2021 aretirali v Minsku po prisilnem pristanku potniškega letala. Protasevič je bil maja letos obsojen na osem let zapora.
        BEOGRAD - Srbski kmetje so po petdnevnih protestih in cestnih blokadah v Vojvodini in osrednji Srbiji dosegli dogovor z vlado glede svojih zahtev. Vlada je povečala subvencije na hektar obdelovalne površine in glavo goveda ter zvišala premijo za mleko in ugodila vrsti drugih zahtev.
        KARTUM - V veljavo je stopil dogovor o enotedenski prekinitvi ognja v Sudanu. Spopadi so se kljub temu nadaljevali, a so se do sredine tedna nekoliko umirili.
        DUBLIN - Irska komisija za varstvo podatkov je v imenu EU ameriškemu spletnemu velikanu Meta, pod okrilje katerega sodita Facebook in Instagram, naložila 1,2 milijardi evrov kazni, ker je podatke o uporabnikih iz EU prenesla v ZDA v nasprotju s predhodno odločitvijo Sodišča EU.
        WASHINGTON - Ministrstvo za notranje zadeve ZDA je doseglo dogovor s sedmimi zveznimi državami v porečju reke Kolorado o omejitvi črpanja vode iz znamenite reke, ki so jo suše krepko izčrpale. Predsednik ZDA Joe Biden je dogovor označil za zgodovinskega.

TOREK, 23. maja
        RIM - Italijanska vlada je odobrila sveženj pomoči v vrednosti več kot dve milijardi evrov za reševanje posledic izrednih razmer v deželah Emilija-Romanja in Marke, ki so ju prizadele poplave, v katerih je umrlo 15 ljudi. 24. 5. je bil v Italiji dan žalovanja.
        BRUSELJ - Članice EU so v okviru načrta za dobavo streliva Ukrajini, o katerem so se dogovorile marca, dobavile 220.000 topniških izstrelkov in 1300 raket, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.
        BRUSELJ - Evropska komisija je Ukrajini izplačala dodatnih 1,5 milijarde evrov pomoči. Gre za četrto izplačilo v okviru instrumenta makrofinančne pomoči za Ukrajino, ki v skupni vrednosti znaša okoli 18 milijard evrov.
        FARO - Portugalski preiskovalci so skupaj z nemško policijo v okviru ponovne preiskave izginotja britanske deklice Madeleine McCann leta 2007 v letovišču Praia da Luz preiskali vodno zajetje, kjer naj bi se pogosto zadrževal glavni osumljenec za dekličino izginotje. Ugotovitev niso sporočili.
        LONDON - Bolgarski pisatelj Georgi Gospodinov in prevajalka Angela Rodel sta prejela mednarodno nagrado booker za roman Časovno zaklonišče. To je prvi booker za bolgarsko knjigo.

SREDA, 24. maja
        PEKING - Kitajska je pripravljena še naprej nuditi trdno podporo Moskvi pri "temeljnih interesih", je na srečanju z ruskim premierjem Mihailom Mišustinom dejal kitajski predsednik Xi Jinping. Pozval je tudi k okrepitvi gospodarskega sodelovanja z Rusijo.
        TALLAHASSEE - Republikanski guverner Floride Ron DeSantis najavil kandidaturo za predsedniške volitve leta 2024. To je storil v spletnem pogovoru z lastnikom Twitterja Elonom Muskom na Twitterjem, pri tem pa se je soočil s precej tehničnimi težavami.
        ZÜRICH - V starosti 83 let je umrla legendarna ameriška glasbena zvezdnica Tina Turner, ki velja za eno najbolje prodajanih glasbenic v zgodovini rocka. Umrla je v Švici, kjer je živela, odkar se je leta 2009 poslovila od glasbenih odrov.

ČETRTEK, 25. maja
        BRUSELJ - Ministri držav članic EU, pristojni za trgovino, so dokončno potrdili enoletno podaljšanje odprave carin na ukrajinsko žito in druge kmetijske proizvode.
        MINSK - Rusija je začela premeščati jedrsko orožje v Belorusijo, je sporočil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Rusija, ki je namestitev jedrskega orožja v sosednji državi napovedala marca, Lukašenkovih navedb ni komentirala.
        BERLIN - Nemško gospodarstvo je v začetku leta zdrsnilo v recesijo. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani skrčil za 0,3 odstotka, so pokazali podatki nemškega statističnega urada Destatis.
        LONDON - Cena zemeljskega plina z nizozemskega vozlišča TTF se je prvič po letu in osmih mesecih spustila pod 26 evrov na megavatno uro. Strokovnjaki padanje cen pripisujejo presežni ponudbi in ne izključujejo nadaljnjega padanja cen.
        BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila 3,25 milijarde dolarjev vreden prevzem švicarske banke Credit Suisse s strani njene glavne domače tekmice, banke UBS. Kot so sporočili iz komisije, združitev bank ne krši pravil konkurence v EU.

snk/sk/vb/rp/vr/rpe/msc/tib/spo/mc/jes/np/kb/lkr/las/bg/sg/mde/mlj/blm/mlu/rbi/spo
© STA, 2023