Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

HIROŠIMA - Začel se je tridnevni vrh voditeljev skupine G7, na katerem bo med glavnimi temami vojna v Ukrajini in odziv na naraščajoči vpliv Kitajske. Kot so potrdili v Kijevu, se bo vrha v živo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki naj bi po pričakovanjih ponovil poziv Zahodu k dobavi bojnih letal. Da bo morebitna dobava letal tipa F-16 tema pogovorov na Japonskem, je potrdil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Voditelji G7 bodo razpravljali tudi o vrhu za mir v Ukrajini in možnosti novih sankcij proti Rusiji ter v tem okviru o sankcijah na izvoz surovih diamantov iz Rusije. Te namere je ob robu vrha potrdil tudi Michel.

KIJEV - Rusija je izvedla nov val zračnih napadov na več ciljev po Ukrajini z manevrirnimi raketami in brezpilotnimi letalniki, v katerih sta bili ranjeni najmanj dve osebi. Ukrajinska zračna obramba je sestrelila 16 ruskih dronov in tri manevrirne rakete, svoje tarče pa naj bi zadele tri ruske manevrirne rakete in šest dronov. Kmalu za tem pa so o eksplozijah poročali v mestih Krivoj Rog in Lvov. Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje v Ukrajini, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo.

WASHINGTON - ZDA, Francija, Nemčija, Italija in Velika Britanija so pozvale vse strani na Kosovu, naj sodelujejo pri iskanju rešitev, ki bodo zagotovile demokratično zastopanost prebivalcev občin, v katerih so 23. aprila potekale lokalne volitve, je v četrtek sporočil ameriški State Department. Volitve so potekale v skladu s kosovskimi ustavnimi in zakonskimi zahtevami, vendar zaradi bojkota s strani velikega dela prebivalcev srbske skupnosti rezultati ne predstavljajo dolgoročne politične rešitve za te občine, so države opozorile v izjavi.

SPLIT - V Splitu uvajajo globe za neprimerno vedenje na javnih mestih v času turistične sezone. Z globo v višini 300 evrov bodo v Splitu kaznovali uživanje alkohola na površinah za javne namene. Mednje spadajo površine, ki so od šol in vrtcev oddaljene manj kot sto metrov, in površine znotraj cone, ki zajema območje mesta znotraj baročnega obzidja, zgrajenega v 17. stoletju. Enake bodo tudi globe za opravljanje potrebe na javnih površinah, spanje na zelenicah, v parkih, na trgih in drugih površinah za javne namene, uživanje hrane ali pijače na teh površinah in zadrževanje v gostinskih lokalih po koncu obratovalnega časa.

PEKING - Kitajska in pet držav srednje Azije - Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan -, so se ob koncu dvodnevnega vrha v mestu Xian dogovorile, da bodo razširile sodelovanje na področju gospodarstva, trgovine, kmetijstva in energetike. Kitajski predsednik Xi Jinping je voditelje držav pozval tudi k širitvi varnostnega sodelovanja na področju separatizma, terorizma in ekstremizma in jim obljubil 3,7 milijarde dolarjev finančne pomoči.

TEHERAN - V Iranu so po spornih sojenjih zaradi uboja treh pripadnikov varnostnih sil usmrtili tri ljudi, ki so novembra sodelovali na protivladnih protestih v Isfahanu v osrednjem delu države. Obtoženi so bili vodenja vojne proti Bogu. Nevladna organizacija Amnesty International pa je opozorila, da so bila priznanja usmrčenih izsiljena z mučenjem.

WASHINGTON - V priporu ameriške mejne policije je v sredo umrla 8-letna deklica iz Paname, ki so jo skupaj s član njene družine pridržali v Harlingenu v Teksasu v dolini Rio Grande, je sporočila carinska in mejna služba. Urad za notranje zadeve carinske in mejne službe je uvedel preiskavo. Deklico, ki se je rodila s srčno okvaro, so zaradi zdravstvenih težav odpeljali v bolnišnico, vendar je bilo prepozno.

ŽENEVA - Zaradi smrti, povezanih s pandemijo covida-19, je bilo po svetu izgubljenih okoli 336 milijonov let življenja, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Po njeni oceni je pandemija negativno vplivala tudi na svetovni boj proti nalezljivim boleznim. Zaradi motenj se je zmanjšalo predvsem cepljenje proti ošpicam, tetanusu in nekaterim drugim boleznim, medtem ko se je proti malariji in tuberkulozi povečalo.

MÜNCHEN - Nemški zakon o energetski učinkovitosti bi lahko postal zaviralec gospodarske rasti, je prepričan predsednik münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo Clemens Fuest. Kot je pojasnil, v nasprotju s svojim imenom sploh ne ureja energetske učinkovitosti, ampak zgolj omejuje celotno porabo energije v državi.

vb/vb
© STA, 2023