Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 18. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinska prestolnica Kijev in nekatera druga območja v Ukrajini so bili tarča novih ruskih raketnih napadov. Župan Kijeva Vitalij Kličko je prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih. V mestu Odesa je bila v napadih ubita ena oseba, dve pa sta bili ranjeni, je sporočila ukrajinska vojska. Po navedbah ukrajinske vojske je ukrajinska zračna obramba sestrelila 29 od 30 ruskih manevrirnih raket.

ZAGREB - Na Hrvaškem se že peti dan borijo s poplavami. Vodostaji rek Korana in Kolpa v Karlovcu ter Une v Hrvatski Kostajnici, kjer so bile razmere v sredo in danes ponoči najtežje, so začeli upadati. V Petrinji in Sisku najvišje vodostaje rek pričakujejo v petek, ko bodo ogrožene tudi hiše. V Karlovcu so razmere resne, a pod nadzorom. Na terenu so vse službe ter gradijo nasipe in pošiljajo vreče s peskom v ogrožene predele. Pri Sisku bi po neuradnih informacijah na enem delu popustil nasip ob Savi.

BOLOGNA - Italijanska dežela Emilija-Romanja je zaradi neurij in poplav, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo devet oseb, utrpela veliko škodo tudi v kmetijstvu. Poplavljene so obsežne pridelovalne površine ter hlevi in skladišča, v nekaterih delih je uničena celotna letina žit. Težave so bile zaradi zaprtja avtoceste A14 med Bologno in Tarantom tudi v dostavi živil. Samo med mestoma Forli in Rimini je po podatkih italijanskega kmetijskega združenja Coldiretti škode za 1,5 milijarde evrov. Skupno je poplavljenih 37 občin, iz apeninskega dela regije so poročali o 250 zemeljskih plazovih.

BIHAĆ/NOVI SAD - Z zahoda Bosne in Hercegovine, kjer so zaradi obsežnih poplav v minulih dneh v več krajih razglasili stanje naravne nesreče, poročajo o upadanju ali stagniranju vodostajev vseh rek, tudi Une. Prebivalce prizadetih območij je razveselilo tudi dejstvo, da ponoči ni bilo močnejših padavin in da zdaj ne dežuje več. Močno deževje pa je v sredo zajelo večji del Srbije, zaradi česar je prišlo do izlivanju manjših rek in poplav. V številnih mestih je v samo nekaj urah padlo 20 litrov dežja na kvadratni meter. V Novem Sadu je bilo poplavljenih več ulic, dve osebi sta bili poškodovani.

PEKING - Kitajski posebni odposlanec Li Hui je po obisku v Ukrajini dejal, da za končanje vojne v Ukrajini ni čudežnega zdravila. Ob tem je Kijev in Moskvo pozval, naj ustvarita pogoje za mirovna pogajanja je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Li se je v torek in sredo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in drugimi visokimi predstavniki ukrajinske vlade pogovarjal o možnostih za politično rešitev krize. Kot je dejal po pogovorih, je treba zgraditi medsebojno zaupanje in ustvariti pogoje za zaustavitev vojne in začetek dialoga.

MOSKVA - Na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, se je danes iztiril tovorni vlak, ki je prevažal žito. Žrtev ni bilo, so sporočile tamkajšnje ruske oblasti v času vrste incidentov in sabotaž, za katere Moskva redno krivi Ukrajino. Guverner Krima Sergej Aksjonov je sporočil, da se je vlak z žitom iztiril na območju Simferopola in da je ustavljen železniški promet med tem mestom in Sevastopolom.

HIROŠIMA - V japonski Hirošimi bo od petka do nedelje potekal vrh skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7). V ospredju srečanja bodo vojna v Ukrajini, odnosi s Kitajsko in svetovni jedrski arzenal. Po napovedih bodo voditelji G7 poskušali še bolj pritisniti na Rusijo in doseči enotno stališče glede naraščajočega vpliva Kitajske.

WASHINGTON - Podpora vrhovnemu sodišču ZDA med Američani je po odločitvi za razveljavitev pravice do splava po ZDA lani padla na najnižjo raven v zadnjih 50 letih oziroma sploh najnižjo, odkar inštitut NORC pri univerzi Chicago anketo izvaja. Anketa ugotavlja, da le 18 odstotkov Američanov zelo zaupa vrhovnemu sodišču. Leta 2021 je bilo takih 26 odstotkov. Okrog 36 odstotkov Američanov vrhovnemu sodišču ne zaupa, 46 odstotkov pa jih zaupa deloma. Vrhovnemu sodišču zaupa 12 odstotkov Američank in le osem odstotkov demokratov. Med republikanci jih vrhovnemu sodišču zelo zaupa le 26 odstotkov.

TALLAHASSEE - Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je v sredo podpisal zakonodajo, ki prepoveduje spremembo spola pri mladoletnikih, omejuje predstave kraljic preobleke, omejuje razprave o osebnih zaimkih v šolah in predpisuje uporabo stranišč v skladu s spolom ob rojstvu. DeSantis upa, da bo s tem pridobil podporo za predsedniško kandidaturo.

LONDON - Britanski letalski prevoznik Easyjet je v prvem polletju poslovnega leta zmanjšal čisto izgubo na 307 milijonov funtov (okoli 353 milijonov evrov). To je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto prej. Boljši poslovni rezultati so posledica večjega povpraševanja, v družbi so ob tem optimistični glede poletne sezone.

BOGOTA - Kolumbijske oblasti so sporočile, da so našli žive tri otoke in dojenčka, ki so jih pogrešali od strmoglavljenja letala v gosti amazonski džungli na jugu Kolumbije pred 17 dnevi, je v sredo sporočil kolumbijski predsednik Gustavo Petro. Petro je tvitnil, da je vojska v naporni iskalni akciji našla štiri otroke, ki so jih pogrešali od strmoglavljenja cesne v Guaviari 1. maja.

vb/vb
© STA, 2023