Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 14. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

BENETKE - Tjaša Vrtačič je na evropskem pokalu v triatlonu v italijanskem mestu Caorle v konkurenci elite osvojila 21. mesto. Za 750 m plavanja, 20 km kolesarjenja in pet km teka je potrebovala 59 minut in 12 sekund. Za zmagovalko, Nemko Selino Klamt, je zaostala minuto in 43 sekund. V mladinskih finalih sta nastopila še Tinkara Stres in Ul Denša, ki sta si zagotovila tudi nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki bo junija v Hamburgu. Tinkara Stres je bila 22., Ul Denša pa je osvojil 30. mesto.

ZAGREB - Anej Čurin Praprotnik (Ptuj) je na mednarodnem atletskem mitingu v Zagrebu prepričljivo, za skoraj pol sekunde, zmagal v teku na 100 m z 10,51 sekunde, kar je bil eden najboljših dosežkov tekmovanja po mednarodnih tablicah. Prvo mesto je zasedla Hana Urankar (Kladivar Celje) s 53,72 m v metu diska, kjer je bila druga slovenska rekorderka Veronika Domjan (Ptuj) s 53,44 m. Druga sta bila v metu kladiva Jakob Urbanč (Brežice, 67,51 m) in v skoku v višino Monika Podlogar (Mass Ljubljana, 1,79 m). Tretji je bil v metu diska Tadej Hribar (Krka Novo Mesto) s 56,88 m.

VARŠAVA - Najboljši spidvejisti so v soboto v Varšavi opravili drugo nalogo v sezoni svetovnega prvenstva 2023. Na terenu branilca naslova Poljaka Bartosza Zmarzlika je slavil Šved Fredirk Lindgren, Zmarzlik je bil tretji. Oba dirkača vodita v seštevku sezone s po 36 točkami. V letošnjem SP je, tako kot lani, na uvodni postaji pred 14 dnevi v Goričanu na Hrvaškem nastopil tudi najboljši slovenski voznik zadnjih dveh desetletij Matej Žagar. A nekoč stalni član elitne konkurence tudi v tej sezoni ni med 15 dirkači, ki bodo nastopali na vseh dirkah, na Hrvaškem je nastopil s povabilom prirediteljev. Dirko je končal na 16. mestu in dobil eno točko za SP.

SEATTLE - Ekipa Seattle Kraken je v severnoameriški hokejski ligi NHL doma premagala Dallas Stars s 6:3 in v drugem krogu končnice na zahodnem delu lige prišla do odločilne sedme tekme, saj je sedaj izid v zmagah izenačen na 3:3. Po tri točke sta za zmagovito domačo zasedbo dosegla Jordan Eberle z goloma in podajo ter Eeli Tolvanen, ki je vpisal zadetek in asistenci.

PHILADELPHIA - Lastnik ekipe Phoenix Suns, Mat Ishbia, je po izpadu v drugem krogu končnice v severnoameriški košarkarski ligi NBA proti Denverju Vlatka Čančarja odpustil trenerja Montyja Williamsa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Williams je bil lani izbran za najboljšega trenerja sezone v NBA, ko je ekipa dosegla 64 zmag in s tem klubski rekord. Enainpetdesetletni Williams je Suns leta 2021 pripeljal v finale lige, v zadnjih dveh sezonah pa je ekipa izpadla v drugem krogu končnice.

jz/tb/jz
© STA, 2023