Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BERLIN - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je na svojem prvem obisku v Nemčiji od začetka ruske invazije na Ukrajino ločeno srečal z nemškim predsednikom Frank Walterjem Steinmeierjem in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Ob prihodu se je Nemčiji zahvalil za podporo. Nemčija, ki je ena najpomembnejših podpornic Kijeva, je v soboto sporočila, da pripravlja nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 2,7 milijarde evrov.

KIJEV/LONDON - Rusija je ponoči izvedla nov val zračnih napadov na več ciljev po Ukrajini z manevrirnimi raketami in brezpilotnimi letalniki kamikazami iranske izdelave, so sporočili iz Kijeva. O žrtvah in posledicah za zdaj ni poročil. Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba sestrelila 25 dronov in tri manevrirne rakete. Po oceni britanskih vojaških strokovnjakov so sicer ruske enote v Ukrajini v slabem stanju, je razvidno iz obveščevalnega poročila, ki ga je objavilo obrambno ministrstvu v Londonu.

ANKARA - V Turčiji potekajo predsedniške in parlamentarne volitve, ki jih mnogi označujejo za najpomembnejše v moderni zgodovini države, saj več kot 60 milijonov volivcev odloča, ali bo po 20 letih turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ostal na položaju. Po napovedih bo zmagovalec predsedniških volitev znan šele po drugem krogu 28. maja. Najresnejši tekmec Erdogana je opozicijski kandidat Kemal Kilicdaroglu. Volišča bodo odprta do 16. ure po srednjeevropskem času, prvi izidi pa naj bi bili znani po 20. uri.

BANGKOK - Na Tajskem potekajo splošne volitve, na katerih okoli 52 milijonov volivcev odloča o tem, ali se bo premier Prayut Chan-o-cha, nekdanji general, ki je vodil vojaški udar leta 2014, po skoraj desetletju vladavine poslovil s položaja. Po napovedih naj bi se zmaga obetala opoziciji, stranki Pheu Thai in njeni vodji Paetongtarn Shinawatri. Neuradni rezultati bodo predvidoma znani pozno zvečer, medtem ko bi na uradne lahko čakali več dni.

DAKA - Bangladeš in Mjanmar je dosegel silovit ciklon Mocha. Ciklon z vetrom 195 kilometrov na uro ruva drevesa, prinesel je tudi močno deževje na območje med mestom Cox's Bazar, kjer v krhkih bivališčih živi skoraj milijon beguncev muslimanske manjšine Rohingya iz Mjanmara, in mestom Sittwe v Mjanmaru. Pred prihodom ciklona so v Bangladešu z obalnih območij na varno evakuirali okoli pol milijona ljudi.

LIVERPOOL - Na finalu 67. tekmovanja za pesem Evrovizije v Liverpoolu je v soboto slavila Švedska s pevko Loreen in pesmijo Tattoo. To je bila njena druga zmaga na Evroviziji po letu 2012, ko je zmagala s pesmijo Euphoria. Druga je bila Finska s pevcem Käärijä. Joker Out so si s 78 točkami zagotovili 21. mesto.

vr/vr
© STA, 2023