Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

RIM - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dopoldne začel državniški obisk v Italiji. Kot je zapisal na Twitterju, gre za pomemben obisk za zmago Ukrajine v vojni z Rusijo. Po napovedih se bo Zelenski v Rimu sešel z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in premierko Giorgio Meloni, v Vatikanu naj bi ga sprejel tudi papež Frančišek.

BERLIN/KIJEV - Nemčija pripravlja nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 2,7 milijarde evrov, ki naj bi bil največji od začetka ruske invazije, je sporočilo nemško obrambno ministrstvo. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v odzivu pozval k hitri dobavi orožja Ukrajini.

BEOGRAD - Več deset tisoč ljudi se je v petek udeležilo protesta, ki ga je pod geslom "Srbija proti nasilju" sklicalo pet opozicijskih strank. Demonstranti so med drugim blokirali glavni prometni most Gazela in več cest v središču srbske prestolnice. Protest je potekal v luči nedavnih strelskih napadov v Srbiji, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi.

JERUZALEM - Po razmeroma mirni noči v Izraelu se je po neuspelem egiptovskem posredovanju za prekinitev ognja davi ponovno začela izmenjava ognja med izraelsko vojsko in palestinskimi oboroženimi skupinami na območju Gaze. Na severu Zahodnega brega so medtem izraelski vojaki v raciji ubili dva moška.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek v Beli hiši gostil španskega premierja Pedra Sancheza, s katerim sta govorila o migracijah, Ukrajini in dvostranskih odnosih. Biden se je Sanchezu zahvalil za sodelovanje Španije pri vzpostavljanju središč v Latinski Ameriki, kjer lahko migranti prosijo za zatočišče v severnoameriških državah.

RIM - Italijanska energetska družba Eni bo prejela 100 milijonov evrov sredstev EU in italijanske razvojne banke CDP za projekt mreže 2000 hitrih polnilnic za električne avtomobile v Italiji, Španiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji, na Portugalskem, v Grčiji in Sloveniji. Enijev projekt Be Charge bo prejel 50 milijonov evrov posojila CDP in 50,4 milijona evrov nepovratnih sredstev EU.

ZAGREB - V istrski županiji bodo prihodnji teden znova začeli odstranjevati nezakonito zgrajene objekte. V hrvaški Istri je po nekaterih ocenah 50.000 nezakonitih gradenj, med lastniki so tudi Slovenci. V Istri rešitev vidijo tudi v visokih denarnih in celo zapornih kaznih.

MADRID - Dlje časa trajajoča suša in visoke temperature so v Španiji, največji proizvajalki oljčnega olja na svetu, povzročile strah glede letošnjega pridelka oljk. Tamkajšnji kmetje opozarjajo na katastrofo, svetovne cene oljčnega olja pa so zaradi težav v Španiji v zadnjem letu močno poskočile.

BERN - V Švici so v petek evakuirali vas na vzhodu države, potem ko so pristojne oblasti opozorile na veliko možnost skalnega podora z gore, ki se dviga nad naseljem. Do petka do 18. ure je moralo tako vas Brienz zapustiti vseh 84 prebivalcev skupaj z domačimi živalmi, vstop v kraj pa je odtlej do nadaljnjega prepovedan.

mc/mde/tib/jb/rbi/rp/rpe/mc
© STA, 2023