Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 12. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - V ZDA se je iztekla veljavnost protikoronskih omejitev, med katerimi je bila tudi prepoved vstopa migrantom pred rešitvijo njihovih prošenj za azil. Administracija predsednika Joeja Bidna namesto tega uvaja nova stroga pravila, število migrantov na meji pa je v času menjave mejnega režima naraslo.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajina trdi, da je pri Bahmutu, kjer se odvijajo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami, dosegla napredek in pridobila nekaj ozemlja. Kot je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Kijevu, so njihovi borci napredovali za dva kilometra v bližini obleganega mesta v vzhodni regiji Doneck.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek sporočil, da je odobril reformni načrt za izboljšanje kazenskega prava in sistema kazenskega pregona v državi, da bo ta skladen s standardi Evropske unije in z namenom hitrega vstopa vanjo.

WASHINGTON/DŽEDA - Sudanska vojska in paravojaške sile za hitro podporo (RSF) so se dogovorile o zaščiti civilnega prebivalstva in omogočanju dostave humanitarne pomoči v državo, je v četrtek pozno zvečer sporočil ameriški State Department. Ob tem so pojasnili, da glede premirja še ni dogovora. Pogovori o tem naj bi se začeli danes. Sporazum, imenovan Deklaracija o zavezi za zaščito civilnega prebivalstva Sudana, je bil sklenjen s pomočjo diplomatov iz ZDA in Savdske Arabije na pogovorih v savdski Džedi.

BRUSELJ - Kmetijski ministri 13 držav članic EU, med njimi Slovenije, so ta teden na Evropsko komisijo naslovili pismo, v katerem so izrazili zaskrbljenost glede ukrepov, ki jih je Bruselj sprejel v zvezi s prevelikimi količinami žita iz Ukrajine v petih vzhodnih članicah EU. Od komisije so zahtevali pojasnila in jo pozvali k preglednosti. Ministri so v pismu izrazili "resne skrbi glede ukrepov, v okviru katerih je Evropska komisija 2. maja brez posvetovanja z državami članicami selektivno omejila uvoz" štirih kmetijskih izdelkov na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Romunijo in Bolgarijo.

STOCKHOLM - Zunanji ministri držav članic EU so se sestali na neformalnem zasedanju v Stockholmu, v ospredju katerega je nadaljnja podpora Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo. Pričakovati je tudi razpravo o predlogu novih sankcij proti Rusiji. Z vojno v Ukrajini bo prav tako povezana razprava o odnosih s Pekingom. Na dvodnevnem zasedanju, ki se ga bo iz Slovenije udeležil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin, bodo govorili o nadaljnji vojaški podpori Ukrajini v boju z rusko agresijo.

LJUBLJANA - Kljub napadom, usmerjenim proti lezbijkam, gejem, biseksualcem in transseksualcem se enakost pripadnikov LGBTI skupnosti v Evropi še naprej krepi, je razvidno iz letnega poročila organizacije ILGA-Europe Mavrični zemljevid Evrope. Prvo mesto že vrsto let zaseda Malta, letos z 89 odstotki, ki ji sledita Belgija in Danska s 76 odstotki. Na zadnjih dveh mestih sta Turčija s štirimi in Azerbajdžan z dvema odstotkoma. Med državami EU se je znova najnižje uvrstila Poljska, in sicer s 15 odstotki na 42. mesto.

NEW YORK - Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump se je v četrtek v skladu z napovedmi pritožil na sodbo newyorške porote, ki mu je v civilni tožbi kolumnistke E. Jean Carroll odmerila odškodnino v višini pet milijonov dolarjev zaradi spolne zlorabe in obrekovanja. Pritožba je sledila pisni sodbi sodnika Lewisa Kaplana, ki je potrdila odločitev porote. Trump vztraja, da spolnega napada ni bilo, prav tako tudi, da tožnice ne pozna. Vendar pa jo je med četrtkovo javno tribuno na televiziji CNN ponovno užalil in ni izključena nova tožba.

PARIZ - Francoska policija je na meji z Italijo začela uporabljati brezpilotne letalnike, da bi izsledila migrante, ki v vse večjem številu prihajajo iz Italije. Francoski časnik Nice-Matin je v četrtek poročal, da je policijska prefektura v Nici za tri mesece dovolila uporabo dronov na določenih delih meje.

LUXEMBOURG - Evropska centralna banka (ECB) mora po mnenju Evropskega računskega sodišča okrepiti nadzor, s katerim bi zagotovila, da banke v EU ustrezno upravljajo svoje kreditno tveganje. ECB je sicer okrepljeno nadzorovala kreditno tveganje bank, vendar tistim z višjim tveganjem ni izrekla sorazmerno višjih kapitalskih zahtev.

NEW YORK - Elon Musk je v četrtek sporočil, da je našel osebo, ki ga bo zamenjala na položaju glavnega izvršnega direktorja Twitterja. Musk imena ni izdal, ampak ameriški mediji poročajo, da je to direktorica za prodajo oglasov pri NBC Universal Linda Yaccarino. Uporabniki Twitterja so decembra v anketi, ki jo je organiziral Musk sam in pri tem obljubil, da bo spoštoval voljo ljudstva, glasovali za njegovo odstranitev s položaja šefa Twitterja, ki ga je prevzel nekaj tednov pred anketo.

WASHINGTON - Ameriški veleposlanik v Južni Afriki je to državo v četrtek obtožil, da je navzlic svoji nevtralnosti v ukrajinski vojni prikrito dobavljala orožje Rusiji. Južnoafriške oblasti so očitke zavrnile, a napovedale, da jih bodo preiskale, kar so v Washingtonu pozdravili.

RICHMOND - Zvezni sodnik v ameriški zvezni državi Virginija Robert Payne je v četrtek odločil, da zakon, ki prepoveduje prodajo pištol mlajšim od 21 let, ni v skladu z zvezno ustavo ZDA. Kot je pojasnil, naj bi zakon kršil drugi amandma k ustavi. Payne je zapisal, da so številne državljanske pravice in dolžnosti podeljene pri 18 letih, vključno s pravico do volitev, vpoklica v vojsko brez dovoljenja staršev in članstva v zvezni poroti.

SINGAPUR - Nafta se je v današnjem azijskem trgovanju nekoliko pocenila. Na trgih prevladujejo skrbi glede gospodarskega razvoja. V ZDA se bojijo recesije, ki bi lahko nastopila v letošnjem letu. Gospodarstvo na Kitajskem, drugem največjem svetovnem gospodarstvu, okreva, a neenakomerno.

LONDON - Gospodarstvo Velike Britanije je v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim zabeležilo 0,1-odstotno gospodarsko rast. Skrbi, da bi gospodarstvo zdrsnilo v recesijo, so tako nekoliko popustile. Rast bruto domačega proizvoda (BDP) je bila v primerjavi z enakim četrtletjem lani 0,2-odstotna.

BUDIMPEŠTA - Madžarska skupina Mol je v letošnjem prvem četrtletju ustvarila 714 milijonov dolarjev bruto dobička iz poslovanja (EBITDA), kar je 14 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V družbi rezultat v teh makroekonomskih okoliščinah, ob izzivih zaradi regulative ter padanju cen nafte in plina ocenjujejo kot uspešen.

BERLIN - Nemška zavarovalnica Allianz je v letošnjem prvem četrtletju povečala dobiček iz poslovanja za nekaj več kot 24 odstotkov na 3,7 milijarde evrov. K temu so pripomogle višje cene in manj škodnih primerov zaradi naravnih nesreč. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za štirikrat na 2,2 milijarde evrov.

DÜSSELDORF - V eksploziji v eni od stolpnic v nemškem mestu Ratingen je bilo v četrtek ranjenih 12 gasilcev in policistov, med njimi jih je osem dobilo življenje ogrožajoče poškodbe. V še ne povsem pojasnjenem incidentu so prijeli 57-letnega moškega, v stanovanju katerega so našli truplo. Po navedbah policije sta smrtno nevarne poškodbe dobila 25-letna policistka in 29-letni policist ter več gasilcev.

LONDON - Astronomi so sporočili, da so odkrili največjo kozmično eksplozijo, kar so ji bili kdaj priča. Znanstveniki so jo opisali kot ognjeno kroglo, stokrat večjo od našega Osončja, ki je pred več kot tremi leti nenadoma začela goreti v oddaljenem vesolju.

LIVERPOOL - Na drugem predizboru za pesem Evrovizije so si vstopnico za sobotni finale tekmovanja v četrtek zagotovili slovenski Joker Out ter predstavniki Albanije, Cipra, Estonije, Belgije, Avstrije, Litve, Poljske, Avstralije in Armenije.

mc/bdo/sg/rp/jhl/msc/rbi/blm/tv/np/vr/zc/uk/lkr/vb/mc
© STA, 2023