Tedenski pregled - Slovenija od 12. do 18. 5.

Ljubljana, 19. maja - Obilno deževje v SV Sloveniji je povzročilo naraščanje rek in zemeljske plazove. Z vladno odločitvijo o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja se je odprla nova ideološka fronta, v ospredju tedna pa je bilo tudi dogajanje, povezano z RTVS. Po mednarodni raziskavi bralne pismenosti so se bralni dosežki slovenskih učencev poslabšali.

PETEK, 12. maja

BRUSELJ/LJUBLJANA - Kmetijski ministri 13 držav članic EU, med njimi Slovenije, so na Evropsko komisijo naslovili pismo, v katerem so izrazili zaskrbljenost ob ukrepih Evropske komisije, ki je brez posvetovanja z državami članicami selektivno omejila uvoz štirih kmetijskih izdelkov na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Romunijo in Bolgarijo. Od komisije so zahtevali pojasnila in jo pozvali k preglednosti.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost je ESS predstavilo izhodišča za predlog prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi. Besedilo bo v okviru ESS usklajevala posebna pogajalska skupina. V zakonodajni postopek naj bi ga vložili pred poletjem. Predlog bo opredeljeval tudi zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, najustreznejši model pa bodo določili po posvetih na vladni in medresorski ravni.

LJUBLJANA - Poslanci SDS so na izredni seji DZ vnovič opozorili na vrsto po njihovem prepričanju slabih ukrepov vlade, ki da zatirajo vlogo slovenskega kmeta. Na slab položaj kmetov so opozorili tudi v NSi, na drugi strani so jim koalicijske stranke v razpravi očitale nabiranje političnih točk na plečih kmetov. Po navedbah vlade se aktivnosti za reševanje problematike že izvajajo.

CIUDAD DE GUATEMALA - Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je udeležila devetega vrha Združenja karibskih držav, kjer je dan prej z gostiteljem, zunanjim ministrom Gvatemale Mariom Adolfom Bucarom Floresom podpisala memorandum o sodelovanju med državama.

LJUBLJANA - Na okrogli mizi NIJZ je o izzivih na področju duševnega zdravja spregovorilo pet ministrov. Med drugim so opozorili na pomen preventive na področju duševnega zdravja otrok in odraslih, v povezavi s tem pa tudi na problematiko pomanjkanja kadrov v zdravstvu in šolstvu.

LJUBLJANA - V osnovnih in srednjih šolah je v obliki različnih aktivnosti in pogovorov potekal dan kulture nenasilja in strpnosti, h kateremu je vlada pozvala po tragičnih dogodkih v Srbiji.

LJUBLJANA - Zunanje ministrstvo je spričo zaostrovanja razmer med Izraelci in Palestinci slovenske državljane v Izraelu, Jeruzalemu in na Zahodnem bregu pozvalo k povečani previdnosti.

LJUBLJANA - Sindikat dostavljalcev se je zaradi nepriznavanja sindikata s strani podjetij Wolt in Glovo v Sloveniji ter nepripravljenosti za pogajanja o kolektivni pogodbi odločil za opozorilno stavko svojih članov.

KOČEVJE/LJUBLJANA - V Melaminu, kjer je natanko pred enim letom prišlo do najhujše delovne nesreče pri nas, so se z minuto molka in krajšo prekinitvijo nenujne proizvodnje spomnili na sedem umrlih. Zunajparlamentarna stranka Vesna je pozvala k sprejetju obljubljene zakonodaje za preprečitev podobnih nesreč.

LJUBLJANA - Na strokovnem posvetu o pripravljenosti na potrese so strokovnjaki opozorili, da je treba vnaprej z zakonom določiti ukrepe v smeri boljše pripravljenosti na močnejši potres in ne obratno. Pristojno ministrstvo pripravlja resolucijo o krepitvi potresne varnosti.

KOSTANJEVICA NA KRKI - V Galeriji Božidarja Jakca so odprli razstavo Nadežda Petrović - moderna, nacionalno in njeni slovenski sopotniki. Gre za razstavo ob 150-letnici rojstva srbske slikarke in letos najvidnejši razstavni projekt kostanjeviške galerije.

SOBOTA, 13. maja

LJUBLJANA - Portala N1 in Necenzurirano sta razkrila, da je urad za preprečevanje pranja denarja zgolj na podlagi anonimke leta 2021 v manj kot treh tednih poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov 107 fizičnih oseb in podjetij, ki pa niso razkrile nobenih utemeljenih sumov. Tedanjega direktorja urada Damjana Žuglja zaradi domnevne zlorabe položaja preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, razkritje je sprožilo odzive v politiki in stroki.

LIVERPOOL - Glasbena skupina Joker Out je v finalu 67. tekmovanja za pesem Evrovizije zasedla 21. mesto med skupno 26 nastopajočimi. Kot so člani skupine povedali za STA, s samo uvrstijo niso zadovoljni, so pa naredili največ, kar so lahko. Slavila je švedska pevka Loreen s pesmijo Tattoo.

LJUBLJANA - V hudi prometni nesreči na dolenjski avtocesti pri izvozu Višnja Gora v smeri Novega mesta sta umrla dva človeka, več je bilo poškodovanih. Trčilo je sedem osebnih vozil, tovorni vozili in kombi.

RIGA - Hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine v Latviji izgubila proti Švici z 0:7, poraza pa so Slovenci, ki igrajo brez Anžeta Kopitarja, zabeležili še proti Kanadi in Norveški.

NEDELJA, 14. maja

MARIBOR/PTUJ/ORMOŽ - Celodnevno deževje je največ težav povzročilo na severovzhodu države. V več krajih je meteorna voda zalivala kletne prostore, zaradi razmočenega terena se je podrlo precej dreves, sprožilo se je več zemeljskih plazov.

ZGORNJE GORJE - V bližini Bleda se je zgodil pokol drobnice. Volk je pokončal sedem ovc in jagnjet v zaščiteni ogradi na pašniku, ki je le nekaj deset metrov oddaljen od lastnikove hiše. Kot so sporočili iz Civilne iniciative 71, je to nov dokaz, da za zaščito pred volkom ne zadostujejo več psi ali ograja, pristojne pa so pozvali k naglemu ukrepanju. Domačini in kmetje iz občin zgornje Gorenjske so dan kasneje pripravili protest pred občino Gorje.

PONEDELJEK, 15. maja

LJUBLJANA - Začela se je diplomatska konferenca za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstev (konvencija MLA). Sprejem konvencije bi bil ključen mejnik na področju mednarodnega kazenskega prava in olajšal sodelovanje med državami pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov, je izpostavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Konferenca bo trajala do 26. maja, na njej pa sodeluje približno 300 strokovnjakov iz 71 držav.

LJUBLJANA - Koalicijske stranke so predlagale razrešitev devetih od 29 programskih svetnikov RTVS. Pobuda je utemeljena na sodbi višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bil sklep programskega sveta o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, opuščena pa je bila tudi dolžnost za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak. Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič je opozoril, da je članom programskega sveta mandat prenehal z uveljavitvijo novele zakona o RTV, zato jim ga ni mogoče znova odvzeti. Prvak SDS Janez Janša pa je potezo označil kot zadosten razlog za ustavno obtožbo.

LJUBLJANA - Visokošolski sindikat je za 30. maj napovedal nadaljevanje stavke v visokem šolstvu, saj se pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev že dva meseca niso premaknila. Stavkali naj bi še 13. in 14. junija. Vladi očitajo ignoriranje zahtev po odpravi plačnih krivic. Resorni minister Igor Papič je dejal, da je stavka neupravičena.

LJUBLJANA - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so nadaljevali pogajanja, obravnavali so plačne stebre, napredovanja, variabilni del plač in usklajevanja plač ter potek ocenili kot konstruktiven. Na skupnih pogovorih o ureditvi plač so se z vladno stranjo sestali tudi predstavniki sodnikov in tožilcev. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je dan kasneje vlado seznanila s stanjem pogajanj, ki je nato v četrtek podelila vladnim pogajalcem mandat za nadaljnja pogajanja. Zato so odpadla tudi za sredo napovedana pogajanja za zdravstveni steber. Vlada je ustanovila tri delovne skupine.

LJUBLJANA - Predsednica Nataša Pirc Musar se je v okviru priprav na obisk v Rimu in Vatikanu sestala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji in predstavnikoma italijanske manjšine v Sloveniji.

BUDIMPEŠTA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je začel dvodnevni obisk na Madžarskem, sestal se je s predstavniki madžarske vlade in Slovenci, ki živijo in delujejo v madžarski prestolnici.

CELOVEC - Skupnost koroških Slovencev in Slovenk je nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju podelila Kugyjevo nagrado za zasluge pri krepitvi skupnega slovenskega prostora.

BRUSELJ - Evropska komisija je v spomladanski napovedi zvišala pričakovanja glede gospodarske rasti za Slovenijo, a je zvišala tudi napoved inflacije. Letos naj bi se gospodarska rast s prvotne ocene enega odstotka zvišala na 1,2 odstotka, v prihodnjem letu pa z 2,0 na 2,2 odstotka. Zvišala pa je tudi napoved inflacije, za letos s 6,1 na sedem odstotkov, za leto 2024 pa s 3,5 na 3,8 odstotka.

LJUBLJANA - V Sloveniji bo od 1. junija na voljo nova vseslovenska vozovnica, s katero bo mogoče za 70 evrov mesečno ali 560 evrov letno uporabljati ves linijski potniški promet v državi z izjemo mestnega. Mestni potniški promet bodo v shemo predvidoma vključili do konca leta.

LJUBLJANA - Zavarovalnica Vzajemna je na upravno sodišče 12. maja vložila tožbo s predlogom za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Od zakonodajalca pričakuje, da ji povrne izpad dohodkov.

KOMENDA - Slovenija je zaprla še zadnje od 21 odlagališč odpadkov, kot ji veleva sodba Sodišča EU iz leta 2009. Odlagališče v Suhadolah pri Komendi je ustrezno sanirano in zaprto, izpolnjene so tudi vse preostale zahteve Bruslja, je povedal župan Komende Jurij Kern. Na 27.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču bi zdaj postavili sončno elektrarno.

LJUBLJANA - V letu 2022 se je občutno povečala energetska odvisnost Slovenije. Domači viri energije so tako zadostovali za zadovoljitev 47 odstotkov potreb, kar je šest odstotnih točk manj kot predlani, so izračunali na statističnem uradu.

LJUBLJANA - Nadzorni svet SDH je sprejel predlog uprave SDH, ki jo sestavljata predsednik Žiga Debeljak in član Janez Tomšič, o znižanju plač obeh. S 1. aprilom jima je namreč odobril skoraj za 50 odstotkov višji plači - Debeljaku 18.500, Tomšiču 16.500 evrov, kar je razburilo tudi člane vladne koalicije.

LJUBLJANA - Policija je v prvih štirih mesecih obravnavala 11.632 nezakonitih prehodov državne meje, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani. Daleč največ med njimi je bilo državljanov Afganistana, še naprej pa narašča število državljanov Maroka, Rusije in Kube.

LJUBLJANA - Kolesar Jan Polanc je zaradi težav s srcem končal kariero. 31-letni Polanc je na tritedenskih dirkah nastopil desetkrat, od tega petkrat na Giru, trikrat na Vuelti in dvakrat na Touru. Najboljšo uvrstitev je zabeležil na Giru 2017, ko je bil skupno 11.

LOS ANGELES - V 92. letu starosti je umrl inženir in znanstvenik Dušan Petrač.

TOREK, 16. maja

LJUBLJANA - Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v prvem letošnjem četrtletju na letni ravni povečal za 0,7 odstotka. Po letu in pol je bilo zunanje povpraševanje večje od domačega, končna potrošnja pa je bila nekoliko manjša kot v zadnjem četrtletju 2022. Izvoz se je povečal za 1,9 odstotka, uvoz pa zmanjšal za 3,8 odstotka, je objavil državni statistični urad.

LONDON - Evropska banka za obnovo in razvoj je zvišala napoved za letošnjo rast slovenskega BDP. Po novem pričakuje krepitev za 1,5 odstotka, medtem ko je februarja napovedovala enoodstotni dvig. Za 2024 ostaja pri napovedi o 2,3-odstotni rasti.

BRUSELJ - Finančni minister Klemen Boštjančič je po zasedanju sveta finančnih ministrov EU povedal, da se Slovenija z Evropsko komisijo še pogaja o posodobitvi načrta za črpanje sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Izrazil je prepričanje, da bo dogovor dosežen v prihodnjih tednih, je pa komisija pri tem "razmeroma toga". Glede predloga reforme javnofinančnih pravil v EU pa smo "srednje zadovoljni", saj si želimo manjšega poudarka na strukturnem primanjkljaju.

LJUBLJANA - Močne padavine so zajele območje severovzhodne Slovenije, kar je povzročilo naraščanje rek in vodotokov, prožili so se novi zemeljski plazovi. V južnem delu države sta se razlivali reki Krka in Kolpa. Na terenu je bil minister za obrambo Marjan Šarec.

LJUBLJANA - Vlada je tik pred zdajci ukinila dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je lani za 17. maj določila prejšnja vlada Janeza Janše. Poteza je sprožila ogorčen odziv v delu politike in stroke, Janša je vladi očital, da je s tem napovedala novo državljansko vojno. Na Trgu republike je bila vseeno spominska slovesnost za žrtve komunističnega nasilja v organizaciji več združenj. Predstavniki civilnih iniciativ so predsednici komisije za peticije Evi Irgl predali apel, naj država poskrbi za vpis žrtev komunističnega nasilja v javno evidenco.

NEW YORK - Slovenski veleposlanik Boštjan Malovrh in beloruski Valentin Ribjakov sta na soočenju glede kandidature obeh držav za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v obdobju 2024-2025 predstavila prioritete in razloge za kandidaturo. Ribjakov je zatrjeval, da se Belorusiji godi krivica, in namigoval, da naj bi odločitev Slovenije za kandidaturo prišla od drugod. Malovrh je zavrnil očitke kot nesmiselne in žaljive ter zatrdil, da je bila odločitev Slovenije za kandidaturo suverena.

LJUBLJANA - Mednarodna raziskava bralne pismenosti PIRLS 2021 je pokazala precejšnje poslabšanje bralnih dosežkov slovenskih učencev. Padec je bil med državami EU največji, skupno pa je Slovenija še vedno nad srednjo vrednostjo v raziskavi. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je rezultate ocenil kot ne najboljše, negativno naj bi vplivala tudi epidemija covida-19, imajo pa na ministrstvu že pripravljen akcijski načrt za dvig bralne pismenosti in prenovo učnih načrtov. Strokovnjaki so v odzivih opozorili tudi na nujnost prenove šolskega sistema.

LJUBLJANA - V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough, ki je v začetku tedna o razmerah na RTVS pisal Evropski komisiji, je na novinarski konferenci povedal, da je RTVS v ponedeljek zoper ustanovitelja vložil tožbo zaradi neizpolnjenih stavkovnih dogovorov iz leta 2018, s katero za nadomestila dviga stroškov dela zahteva 24 milijonov evrov. Predstavil je tudi poslovanje zavoda, ki ga je, kot trdi, finančno stabiliziral.

OSILNICA/JELŠANE - Podjetje Minis je začelo odstranjevati panelno ograjo na meji s Hrvaško. dela naj bi končali najkasneje v dveh letih. Na območju nekdanjih mejnih prehodov Osilnica in Jelšane sta si začetek del ogledala notranji in obrambni minister, Boštjan Poklukar in Marjan Šarec. Odstranjevanje žične ograje je steklo julija lani, od 146 kilometrov jih je ostalo še 10.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković je nad pristopom predsednice države Nataše Pirc Musar, ki ga je v pismu pozvala k prekinitvi gradnje kanala C0, ogorčen in razočaran, saj ima njena beseda veliko težo. Naj kot predsednica ustavi gradnjo in za to prevzame odgovornost, je dejal na novinarski konferenci. Poslancem SDS je k zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji C0 uspelo pritegniti še NSi, tako da bo preiskovalna komisija lahko ustanovljena.

MARIBOR - Z letom 2024 bo v veljavi nov način obračunavanja omrežnine. Ta prinaša pet blokov z različno tarifno postavko, strošek za uporabo omrežja v posameznem bloku bo odvisen od obremenjenosti omrežja in odjemalčeve uporabe v preteklem obdobju. Novost bo informativno vidna že na računih za junij, v nadaljevanju je predvidena postopna uvedba novega sistema.

BRUSELJ - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred zasedanjem ministrov za kulturo EU poudarila, da se Slovenija zavzema za neodvisnost javnih medijev, uredništev in novinarjev tudi pri sprejemanju evropskega akta o svobodi medijev, ki je tema zasedanja. Akt po njenih besedah naslavlja tudi vprašanja koncentracije medijev in oglaševanja, s katerimi se sooča Slovenija.

BLED - Na Bledu se je začelo 55. mednarodno srečanje pisateljev, ki ga organizira slovenski center Pen. Letošnja tema srečanja, ki je v hibridni obliki potekalo do četrtka, je odnos literature do resnice, udeležilo pa se ga je skupno 80 pisateljic in pisateljev. Srečanje je spremljal deseti festival Obrazi miru.

SREDA, 17. maja

MARIBOR/ŠENTILJ/PTUJ - Deževje, ki je minule dni zajelo državo, se je umirilo, posledice nalivov pa so po dosedanjih podatkih najhujše na vzhodu države. Ponoči so poplavljali številni manjši vodotoki in reke v severovzhodni Sloveniji ter Krka. Po podatkih centra za obveščanje se je sprožilo 145 plazov, aktiviranih je bilo 187 gasilskih enot. Zaprtih je tudi več cest. Najhuje je bilo na območju od Ormoža do Šentilja, kjer je na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska. Minister za obrambo Marjan Šarec, ki si je ogledal razmere na terenu, je izrazil zadovoljstvo s hitrostjo in učinkovitostjo ukrepanja. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je v izjavi po obisku pri Forminu dejal, da je že jasno, da bo škoda po ujmi presegla zakonsko določeno mejo.

REYKJAVIK - Dvodnevni vrh voditeljev držav in vlad članic Sveta Evrope, ki se ga je udeležila predsednica republike Nataša Pirc Musar, je prinesel dogovor o vzpostavitvi registra škode, povzročenega z napadom Rusije na Ukrajino. Slovenija je med 40 od 46 držav članic SE, ki so vzpostavitev registra podprle. Pirc Musar je v govoru ostro obsodila rusko agresijo na Ukrajino, njenim prebivalcem pa zagotovila nadaljnjo pomoč Slovenije.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na seji odbora za zunanjo politiko dejala, da je kampanja za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN Slovenijo vrnila na svetovni zemljevid. Dejala je, da je glede izvolitve "previdno optimistična". Ob tem je pozvala k združitvi naporov za uspeh kandidature v zadnjih tednih kampanje.

LJUBLJANA - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je z ministrom za zunanjo trgovino in ekonomsko sodelovanje Bosne in Hercegovine Stašem Košarcem pogovarjal o priložnostih za krepitev sodelovanja. Ob tem se je med drugim zavzel za zmanjšanje birokratskih postopkov in enakopravno obravnavno slovenskih podjetij v BiH.

LJUBLJANA - Po dveh obsežnih protestih kmetov so se nadaljevala pogajanja med predstavniki kmetijskih organizacij in ministrstva glede zahtev kmetov. O pogojih kmetovanja v območju Natura 2000 se bodo še pogovarjali, glede želenih zakonskih sprememb pa bo vlada razpravljala. Pogajanja bodo nadaljevali prihodnji teden.

LJUBLJANA - Člani skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na ustanovni seji za predsednika v naslednjem štiriletnem mandatnem obdobju znova izvolili Tiborja Šimonko, člana uprave Skupine Sij. Med osrednjimi področji dela je izpostavil nadaljevanje socialnega dialoga, stabilno in konkurenčno poslovno okolje ter strateški razvoj s poudarkom na zelenem in digitalnem prehodu.

BRUSELJ - Evropska komisija je madžarski naftni družbi Mol podelila soglasje za prevzem družbe OMV Slovenija, ki ima po državi 119 bencinskih servisov. Pogoj je prodaja 39 bencinskih servisov po Sloveniji skupini Shell, na katero je Mol pristal v postopku potrjevanja posla in s katerim bodo imeli slovenski potrošniki po besedah izvršne podpredsednice komisije Margrethe Vestager še naprej dostop do goriva po konkurenčnih cenah.

LJUBLJANA - Vlada je sklenila, da iz zakonodajnega postopka umakne predlog novele zakona o zavodih. Predlog, sprejet konec marca, ki bi vladi med drugim dal možnost, da direktorja javnega zavoda enostransko razreši mimo volje sveta zavoda in za največ leto dni imenuje v. d. direktorja, je naletel na ostre kritike socialnih partnerjev.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih književnih prevajalcev ob 70. obletnici na generalni skupščini Evropskega sveta združenj književnih prevajalcev CEATL do sobote gosti več kot 40 delegatov in delegatk književnoprevajalskih društev iz vse Evrope.

ČETRTEK, 18. maja

LJUBLJANA - Vlada je določila besedilo predloga za začetek postopka za spremembo 160., 161. in 162. člena ustave z osnutkom ustavnega zakona in ga vložila v DZ. Predlog uvaja diskrecijsko pravico ustavnega sodišča pri izbiri zadev, s čimer bi zagotovili hitrejše in bolj učinkovito varstvo ustavnosti in človekovih pravic, ne da bi omejili dostop do sodišča.

LJUBLJANA - Po številnih ostrih odzivih na vladno ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, tudi na družbenih omrežjih, in pozivov k nasilju in oboroževanju je ministrstvo za pravosodje po besedah ministrice Dominke Švarc Pipan naznanilo sume kaznivih dejanj. Hkrati so se zvrstili pozivi k umiritvi razmer, zadržanosti in modrosti, k čemur so med drugim pozvali v koaliciji, pa tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor, aktualna predsednica Nataša Pirc Musar in stranka NSi.

MONOŠTER/LENDAVA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je z madžarskim kolegom Laszlom Köverjem obiskala Porabje in Prekmurje, kjer živita avtohtoni narodni skupnosti obeh držav. Ob tem je poudarila pomen ohranjanja dobre prakse na področju varstva manjšinskih pravic ter skrbi za narodnostni manjšini na obeh straneh meje.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec je gostil albanskega kolega Nika Peleshija. Slovenija in Albanija si želita okrepljenega sodelovanja na obrambnem področju, Albanija pa lahko računa na slovensko podporo pri njenih prizadevanjih za vstop v EU, je po srečanju dejal Šarec.

BLED - SDS je gostila zasedanje izvršilnega odbora in skupščine Mednarodne zveze sredinskih demokratov, na katerem so obravnavali resolucije, povezane z grožnjami miru, demokraciji in varnosti po svetu. Na pobudo SDS so obsodili tudi ravnanje slovenske vlade zaradi ukinitve dneva spomina na žrtve komunističnega režima.

LJUBLJANA - Dars je predlagal podražitev vinjet, ministrstvo za infrastrukturo je predlog podprlo in ga poslalo v medresorsko obravnavo. Če bo vlada predlog potrdila, bi že pred poletjem lahko prišlo do 6,8-odstotnega dviga cen, letna vinjeta za avtomobile bi tako stala dobrih 117 evrov.

KOPER - Nadzorni svet Luke Koper se je seznanil s sporazumom o predčasnem prenehanju mandata predsednika uprave Boštjana Napasta s koncem junija, ko bo vodenje uprave prevzela članica uprave Nevenka Kržan, vmes bo objavljen javni razpis. Skupina Luka Koper je v prvem četrtletju ustvarila 80,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje ali 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

LJUBLJANA - Skupina Petrol je v prvem četrtletju ustvarila 1,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje oz. šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je znižal za 23 odstotkov na 24,8 milijona evrov. Delničarji so na skupščini potrdili, da se skoraj celoten bilančni dobiček nameni za izplačilo dividend. Petrol je sicer zaradi regulacije cen pogonskih goriv lani spomladi v Sloveniji vložil tožbo proti državi z zahtevkom za povrnitev 106,9 milijona evrov.

NOVO MESTO - Skupina Krka je v prvem četrtletju ustvarila 458,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil z 89 milijoni evrov nižji za dva odstotka. Razlog za nižji dobiček so negativne tečajne razlike in za 17 odstotkov višje plačilo davka od dobička.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog novele zakona o duševnem zdravju, s katero želijo odpraviti neustavnost ter zagotoviti varstvo človekovih pravic na področju osebne svobode, varstva človekove osebnosti in dostojanstva ter svobode gibanja.

BENETKE - Dva dni pred uradnim odprtjem letošnjega mednarodnega arhitekturnega bienala so v razstavišču Arsenale odprli slovenski paviljon. V njem se predstavlja skupina arhitektov mlajše generacije iz arhitekturnih birojev, Mertelj Vrabič Arhitekti ter Vidic Grohar Arhitekti, ki se je posvetila temi ekologije.

CERKNO - Začel se je vsakoletni jazzovski festival, ki bo na 28. izdajo pripeljal glasbenike iz 13 držav in Slovenije.

mva/bst/sk/np/jes/bst
© STA, 2023