Tedenski pregled - svet od 12. do 18. 5.

Ljubljana, 19. maja - Turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu je malo zmanjkalo do zmage v prvem krogu predsedniških volitev. Italijansko deželo Emilija-Romanja so prizadele hude poplave, težave zaradi deževja so imeli tudi na Hrvaškem. Stotine žrtev je terjal ciklon v Mjanmaru. Na vrhu Sveta Evrope so vzpostavili register škode zaradi ruske agresije v Ukrajini.

PETEK, 12. maja
        KIJEV/MOSKVA - Ukrajina je zatrdila, da je pri Bahmutu dosegla napredek. 16. 5. je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar sporočila, da so ukrajinske sile na obrobjih mesta osvobodile približno 20 kvadratnih kilometrov ozemlja, v samem mestu pa napredujejo ruske sile. O napredovanju pri Bahmutu je ukrajinska stran poročala tudi 18. 5.
        WASHINGTON - V ZDA se je iztekla veljavnost protikoronskih omejitev, med katerimi je bila prepoved vstopa migrantom pred rešitvijo njihovih prošenj za azil. Administracija predsednika Joeja Bidna namesto tega za migrante uvedla nova stroga pravila.
        LIZBONA - Portugalski parlament je izglasoval končno različico zakona, ki dekriminalizira evtanazijo. Določa, da je evtanazija dovoljena le v primerih, ko "samomor z medicinsko pomočjo ni mogoč zaradi telesne nezmožnosti pacienta".
        BEOGRAD - Več deset tisoč ljudi se je udeležilo protesta, ki ga je pod geslom Srbija proti nasilju sklicalo pet opozicijskih strank. Demonstranti so med drugim blokirali glavni prometni most Gazela in več cest v središču srbske prestolnice.

SOBOTA, 13. maja
        RIM/VATIKAN - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je začel krajšo evropsko turnejo, v okviru katere je do 16. 5. obiskal Italijo, Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. Povsod je bil deležen obljub o nadaljnji vojaški podpori Ukrajini, sam je pozival k dobavi letal. Srečal se je tudi s papežem Frančiškom ter 14. 5. prejel nagrado Karla Velikega za zasluge pri zedinjenju Evrope.
        BERLIN - Nemčija je napovedala nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 2,7 milijarde evrov, ki naj bi bil največji od začetka ruske invazije.
        GAZA - Po petih dneh obstreljevanja so Izrael in palestinski skrajneži Islamskega džihada ob posredovanju Egipta sklenili prekinitev ognja. Izrael je znova odprl mejne prehode z območjem Gaze za blago.
        VATIKAN - Papež Frančišek je izdal posodobljeno ustavo Vatikana. Med pomembnejšimi spremembami sta sprememba papeške komisije, v kateri bodo prvič lahko sodelovali tudi laiki, in strožja pravila pri sprejemanju proračuna.
        LIVERPOOL - Na finalu 67. tekmovanja za pesem Evrovizije v Liverpoolu je slavila Švedska s pevko Loreen in pesmijo Tattoo. To je bila njena druga zmaga na Evroviziji po letu 2012, šesta pa za Švedsko na Evroviziji.

NEDELJA, 14. maja
        ANKARA - Na predsedniških volitvah je aktualni turški predsednik Recep Tayyip Erdogan prejel 49,5 odstotka glasov, kandidat opozicije Kemal Kilicdaroglu pa 44,8 odstotka. Drugi krog volitev bo 28. 5. drugi krog. Na parlamentarnih volitve slavilo Erdoganovo zavezništvo.
        BANGKOK - Prodemokratična opozicija na Tajskem je na parlamentarnih volitvah dosegla prepričljivo zmago. Stranka Move Forward pod vodstvom 42-letnega Pite Limjaroenrat je osvojila približno 150 sedežev v 500-članskem parlamentu.
        BREMEN - Na volitvah v severnonemški zvezni deželi Bremen so zmagali socialdemokrati priljubljenega župana Andreasa Bovenschulteja. Na drugo mesto so se uvrstili krščanski demokrati, Zeleni so rezultat glede na zadnje volitve poslabšali.

PONEDELJEK, 15. maja
        BRUSELJ - Evropska komisija je napoved gospodarske rasti za letos v primerjavi s februarsko napovedjo zvišala z 0,8 na 1,0 odstotka, za območje evra pa z 0,9 na 1,1 odstotka. Zvišala je tudi napoved inflacije, letos naj bi v območju evra znašala 5,8 odstotka, v 2024 pa 2,8.
        BRATISLAVA - Slovaška je dobila tehnično vlado, ki bo državo vodila do oblikovanja nove vlade po volitvah 30. 9. Vodi jo dosedanji viceguverner slovaške centralne banke Ludovit Odor.
        SOFIJA - Bolgarski predsednik Rumen Radev je Mariji Gabriel, ki je pred tem odstopila kot evropska komisarka, zaupal mandat za sestavo vlade. Gabriel ima zdaj sedem dni časa, da si v parlamentu zagotovi podporo.
        WASHINGTON - Posebni ameriški tožilec John Durham je končal štiriletno preiskavo o morebitnih kršitvah FBI pri preiskovanju domnevnih povezav med Rusijo in predsedniško kampanjo Donalda Trumpa leta 2016 brez novih obtožnic. V poročilu je bil sicer kritičen do dela FBI.
        BRUSELJ - Svet EU je nekdanjega italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia imenoval za posebnega odposlanca EU za države v Perzijskem zalivu. Njegova naloga bo še okrepiti odnose EU z regijo.
        BEOGRAD - Umrla je deklica, ki so jo zaradi smrtno nevarnih poškodb glave po strelskem napadu v osnovni šoli Vladislav Ribnikar skoraj dva tedna zdravili na beograjski otroški kliniki. S tem se je število žrtev napada povzpelo na deset.

TOREK, 16. maja
        KIJEV - Ukrajinsko prestolnico so pretresli številni zračni napadi z raketami in droni. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je dejal, da je zračna obramba sestrelila šest ruskih hipersoničnih raket. Kijev je bil tarča napadov tudi 18. 5.
        NAYPYITAW - V divjanju ciklona Mocha je od 14. 5. umrlo skoraj 500 ljudi.

SREDA, 17. maja
        ISTANBUL - Rusija in Ukrajina sta dan pred iztekom veljavnosti za dva meseca podaljšali sporazum o izvozu ukrajinskega žita preko Črnega morja, ki velja od julija lani, je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.
        REYKJAVIK - Na vrhu Sveta Evrope so vzpostavili register škode, ki jo je v Ukrajini povzročila ruska agresija. Registru, ki pomeni prvi korak do mednarodnega odškodninskega mehanizma za žrtve ruske agresije, se je pridružilo 40 od 46 držav članic Sveta Evrope.
        BRUSELJ - Prihodnje volitve poslancev Evropskega parlamenta bodo od 6. do 9. junija 2024, je sporočilo švedsko predsedstvo Sveta EU.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila predlog najobsežnejše reforme evropske carinske unije od njene vzpostavitve, ki med drugim prinaša več preglednosti pri spletnih nakupih. Carinske dajatve bi plačevali tudi za blago, katerega vrednost je nižja od 150 evrov.
        KIJEV - Na obisku v Ukrajini je bil najvišji kitajski predstavnik od začetka ruske agresije, posebni odposlanec Li Hui, ki se je srečal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, na programu ima še obiske Francije, Nemčije in Poljske.
        BOLOGNA - Italijansko deželo Emilija-Romanja so prizadele hude poplave, v katerih je umrlo 13 ljudi, več jih še pogrešajo, 20.000 so jih evakuirali. Velika je škoda v kmetijstvu. Skupna škoda naj bi po nekaterih ocenah znašala več milijard evrov.
        ZAGREB - Na Hrvaškem so zaradi obilnih padavin naraščajo reke Kolpa, Korana, Sava in Una, najhuje je bilo v Karlovcu in v Hrvatski Kostajnici, kjer se je voda prebila do središča mesta.
        ŽENEVA - Svetovna povprečna letna temperatura se bo v naslednjih petih letih verjetno prvič dvignila nad 1,5 stopnje Celzija glede na predindustrijske ravni, je opozorila Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Napoveduje 66-odstotno verjetnost, da se bo to zgodilo.
        TALLAHASSEE - Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je podpisal zakonodajo, ki prepoveduje spremembo spola pri mladoletnikih, omejuje predstave kraljic preobleke, omejuje razprave o osebnih zaimkih v šolah in predpisuje uporabo stranišč v skladu s spolom ob rojstvu.

ČETRTEK, 18. maja
        XIAN - Na vrhu Kitajske in držav srednje Azije je kitajski predsednik Xi Jinping kot ključna področja sodelovanja izpostavil trgovino in kmetijstvo, pa tudi izboljšanje povezljivosti med državami.
        DUNAJ - V 79. letu je umrl avstrijski igralec Helmut Berger. Z legendarnim italijanskim režiserjem Luchinom Viscontijem, tudi dolgoletnim partnerjem, je posnel številne filme, v katerih je pogosto upodabljal samovšečne like.

mva/spo/mc/mde/tib/jb/rbi/rp/rpe/zc/vr/vb/lkr/msc/jes/blm/mlu/sk/vb
© STA, 2023