Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Da bi se izognili visokemu številu smrtnih žrtev, bomo s protiofenzivo počakali, je v intervjuju za britanski BBC dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Opozoril je, da še vedno čakajo na dostavo nekaj obljubljene vojaške pomoči, ob tem pa izpostavil vpliv sankcij na rusko obrambno industrijo, češ da so te nekoliko izčrpale zaloge raket in artilerijskih izstrelkov.

BERLIN - Nemčija bo svojim zveznim deželam za oskrbo beguncev in digitalizacijo uradov za priseljevanje letos namenila dodatno milijardo evrov, so se v sredo dogovorili nemški kancler Olaf Scholz in predsedniki deželnih vlad. Prizadevali si bodo tudi za podpis sporazumov z državami, iz katerih prihajajo migranti, in razširitev pristojnosti zvezne policije. Za vzpostavitev nadzora na mejah z vsemi sosedami se niso odločili.

SINDELFINGEN - V streljanju na območju tovarne Mercedes-Benz v nemškem Sindelfingnu blizu Stuttgarta sta bili ubiti dve osebi, je sporočila tamkajšnja policija. Ta je osumljenca že aretirala in preiskuje okoliščine dogodka. Ob tem je zagotovila, da nevarnosti za javnost ali osebje tovarne ni več.

HELSINKI - V bližini finske prestolnice Helsinki se je na gradbišču zrušil začasni most za pešce. Poškodovanih je 27 ljudi, med njimi večina otrok, ki so z mostu padli na cesto. Nihče od poškodovanih naj ne bi bil v življenjski nevarnosti. Helsinška policija vzrok nesreče še preiskuje.

GAZA - Izraelska vojska je davi v letalskem napadu v Gazi ubila enega izmed poveljnikov palestinskega Islamskega džihada ter še dva člana te organizacije. V najsilovitejšem medsebojnem obstreljevanju v zadnjih devetih mesecih so palestinski skrajneži v sredo nad Izrael izstrelili več kot 460 raket, izraelske sile pa so napadle več kot 130 ciljev v Gazi.

EREVAN/BAKU - Med Armenijo in Azerbajdžanom so na meji med državama znova izbruhnili spopadi. V njih naj bi po navedbah Bakuja umrl azerbajdžanski vojak, Erevan pa trdi, da so bili ranjeni štirje armenski vojaki. Državi se za spopade medsebojno obtožujeta, boji pa so izbruhnili le štiri dni pred pričetkom pogajanj med državama, ki jih v Bruslju gosti EU.

WASHINGTON - ZDA so se v sredo pripravljale na pričakovani val migrantov, ki želijo vstopiti v državo po izteku omejitev iz časa pandemije covida. Na južno mejo z Mehiko so oblasti poslale 24.000 policistov, 1100 uradnikov in dodatnih 1500 vojakov, ki bodo sodelovali z 2500 že na meji. Predsednik ZDA Joe Biden je priznal, da bo na meji nekaj časa vladal kaos.

ŽENEVA - V letu 2022 je število notranje razseljenih ljudi po svetu naraslo z dobrih 60 milijonov leta 2021 na rekordnih 71 milijonov, je pokazalo poročilo ženevskega Centra za spremljanje notranjih razselitev (IDMC) in Norveškega odbora za begunce (NRC) o notranje razseljenem prebivalstvu. Med razlogi so navedli vojno v Ukrajini in poplave v Pakistanu.

BERLIN - Nemški sindikat železnic in prometa EVG je za začetek prihodnjega tedna napovedal 50-urno stavko v železniškem prometu. Stavka se bo začela v nedeljo ob 22. uri in bo potekala do torka do konca dneva. V tem času bodo zaustavljeni linijski in regionalni potniški promet ter železniški transport.

PARIZ - Zavedamo se pomembnosti vloge, ki jo Kitajska lahko odigra za svetovni mir in stabilnost, je v sredo ob srečanju s kitajskim kolegom Qin Gangom v Parizu poudarila francoska zunanja ministrica Catherine Colonna. Dodala je, da si mora Peking prizadevati prepričati Rusijo, da se vrne k popolnemu spoštovanju Ustanovne listine Združenih narodov.

WASHINGTON - Znanstveni svetovalci ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) so v sredo soglasno podprli prodajo prve kontracepcijske tablete brez recepta v ZDA. Prodajo tablete opill, ki se uporablja že več desetletij, brez recepta bi lahko FDA dokončno potrdila do konca poletja.

NEW YORK - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo napadel predlog kongresnih republikancev za zmanjšanje proračunske porabe, s katerim pogojujejo povišanje dovoljene meje javnega dolga ZDA, in ga označil za uničujočega za Američane in Ameriko. Pripravljen je na proračunske omejitve, a ne sme priti do tega, da zvezna vlada ne bi mogla plačevati računov.

spo/spo
© STA, 2023