Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 11. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Olimpijski komite Slovenije se je znašel v središču pozornosti zaradi informacij o prodaji Športne loterije tujemu investitorju. Tuje lastništvo Športne loterije bi po mnenju stroke lahko zamajalo financiranje slovenskega športa. Predsednik OKS Franjo Bobinac pravi, da bo OKS o prodaji deleža v Športni loteriji odločal kot odgovoren lastnik. OKS vodi tudi intenziven dialog z vlado o različnih vprašanjih. Ministrstvu za finance je posredoval predloge glede ureditve zakonodaje, ki bi bila v korist športa.

DOHA - Danes bo slovenske barve na svetovnem prvenstvu v judu v Dohi v kategoriji do 70 kg zastopala Anka Pogačnik, lani bronasta na EP v Sofiji. Žreb ji je že v drugem krogu namenil izjemno zahtevno tekmico Nizozemko Sanne Van Dijke, nosilko bronastih odličij z zadnjih dveh SP in z olimpijskih iger v Tokiu.

NEW YORK - V severnoameriški košarkarski ligi so razglasili prvo, drugo in tretjo najboljšo peterko sezone 2022/23. Slovenec Luka Dončić je bil izbran v idealno prvo peterko lige NBA. V najboljši začetni peterki so poleg Dončića še Joel Embiid iz Philadelphie, Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja, Jayson Tatum iz Bostona in Shai Gilgeous-Alexander, član Oklahome Cityja. Dončić, ki se z dallas Mavericks ni prebil v končnico NBA, si je še četrtič prislužil mesto v idealni začetni peterki lige NBA.

SAN FRANCISCO - Prvaki severnoameriške košarkarske lige NBA Golden State Warriors so podaljšali nastope v končnici. Potem ko so Los Angeles Lakers v boju na štiri zmage povedli s 3:1, so bojevniki dobili peto tekmo v San Franciscu s 121:106 in znižali zaostanek na 2:3. Na vzhodu tudi košarkarjem Miami Heat ni uspel veliki met, da bi se po prednosti 3:1 v zmagah že v dvorani Madison Square Garden veselili napredovanja v konferenčni finale. Domači New York Knicks so si v tretji četrtini priigrali že 19 točk prednosti, na koncu so zmagali s 112:103 in zaostanek v zmagah znižali na 2:3.

TORONTO - V drugem krogu končnice severnoameriške hokejske lige NHL so odigrali dva dvoboja. Igralci Toronto Maple Leafs so v polfinalu vzhodne konference prišli do prve zmage, hokejiste Florida Panthers so premagali z 2:1 in razliko v zmagah zmanjšali na 1:3. Po zmagi s 4:1 sta Edmonton in Las Vegas v polfinalu zahodne konference izenačena 2:2 v zmagah.

zza/am/ag/ad/zza
© STA, 2023