Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 10. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

MILANO - Na stadionu San Siro v Milanu bo ob 21. uri na sporedu prva tekma drugega polfinala nogometne lige prvakov. Pomerila se bosta milanska tekmeca Milan in Inter. Milanska velikana sta se nazadnje na tej stopnji tekmovanja srečala pred točno dvajsetimi leti, ko so se napredovanja veselili nogometaši Milana, ki so nato v finalu ugnali Juventus in osvojili šesto od svojih sedmih lovorik evropskega prvaka. Zmagovalec se bo v finalu 10. junija v Istanbulu srečal z boljšim iz para Real Madrid - Manchester City. Prva tekma včeraj v španski prestolnici se je končala z nedoločenih 1:1.

BRDO PRI KRANJU - Olimpija je v soboto v Celju z 2:1 premagala Maribor in osvojila nogometni pokal. Odločitev glavnega sodnika Bojana Mertika, ki je ob koncu podaljška pokazal na belo točko za Ljubljančane, je dvignila veliko prahu pri mariborskih navijačih. Zdaj je Mertiku v bran stopila tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije in pritrdila njegovi odločitvi.

LJUBLJANA - Smučarska zveza Slovenija je sinoči slovesno zaznamovala 100-letnico organiziranega smučanja na Slovenskem. Na prireditvi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je zbrane nagovoril tudi predsednik zveze Enzo Smrekar, ki je ob koncu govora presenetil z najavo nove kandidature za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2031.

KAMNIK - Bruno Najdič je novi trener ženske odbojkarske ekipe Calcit Volley, je klub sporočil v izjavi za javnost. Najdič je nazadnje vodil zasedbo Nove KBM Maribora.

LE MANS - Španski motociklistični zvezdnik Marc Marquez se bo konec tedna vrnil v karavano razreda motoGP, sta Repsol Honda in dirkač sam potrdila na uradni spletni strani ekipe in družbenih omrežjih. Tridesetletni šestkratni svetovni prvak v kraljevskem razredu je izpustil zadnje tri preizkušnje svetovnega prvenstva.

FRANKFURT - Nemški nogometni prvoligaš Eintracht Frankfurt in trener Oliver Glasner se po dveh letih predčasno razhajata, so potrdili v vodstvu kluba. Oseminštiridesetletni Avstrijec, ki je imel pogodbo do poletja 2024, je poleti 2021 iz Wolfsburga prišel na mesto glavnega trenerja in v sezoni 2021/22 Eintracht popeljal do naslova v evropski ligi.

SEATTLE - Hokejisti Dallas Stars so dobili četrto tekmo polfinala zahodne konference v severnoameriški ligi NHL. S 6:3 so v gosteh ugnali Seattle Kraken in dvoboj končnice izenačili na 2:2. Carolina Hurricanes pa so le še zmago oddaljeni od napredovanja v finale vzhodne konference, potem ko so s 6:1 prav tako v gosteh ugnali New Jersey Devils in povedli s 3:1 v seriji.

BOSTON - Košarkarji Philadelphia 76ers so prišli do odličnega izhodišča v polfinalu vzhodne konference severnoameriške lige NBA. V boju na štiri zmage so zanesljivo dobili peto tekmo v gosteh pri Boston Celtics s 115:103 in povedli s 3:2. Na zahodu so si prednost 3:2 priigrali Denver Nuggets, za katere je Slovenec Vlatko Čančar tokrat odigral dve minuti.

SEUL - Mednarodno združenje športnih novinarjev (AIPS) je v Seulu petič podelilo svetovne nagrade za dosežke v športnem novinarstvu. Združenje je za šest kategorij nagrad prejelo kar 1830 predlogov iz 138 držav, tudi iz največjih svetovnih medijev. Med prvo trojico ni bilo slovenskih, Južni Korejec Yoon Se Young pa je prejel nagrado za življenjsko delo.

zza/alz/am/zzb/tb/jz/zza
© STA, 2023