Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 10. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je torkovo odločitev newyorške porote, ki ga je v civilni tožbi kolumnistke E. Jean Carroll razglasila za krivega spolne zlorabe in obrekovanja in mu naložila odškodnino v višini pet milijonov dolarjev, označil za sramotno in nadaljevanje največjega lova na čarovnice v zgodovini.

WASHINGTON - Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy je v torek po srečanju s kolegi pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu glede povišanja dovoljene meje javnega dolga dejal, da niso dosegli nobenega napredka. Napovedal je, da se bodo pogajanja nadaljevala, s predsednikom pa se bodo ponovno sestali v petek. Biden je to potrdil.

BEOGRAD - Srbska policija je prijela očeta 20-letnika, ki je prejšnji teden v okolici Mladenovca v osrednji Srbiji ubil osem ljudi, 12 pa jih je ranil. Zanj so odredili 48-urno pridržanje, poročajo srbski mediji, ki se sklicujejo na navedbe srbskega notranjega ministrstva.

TUNIS - V strelskem napadu v bližini najstarejše afriške sinagoge Ghriba na tunizijskem otoku Djerba je policist v torek ubil štiri ljudi, dva obiskovalca sinagoge in dva pripadnika varnostnih sil. Ranjeni so bili še štirje obiskovalci in pet pripadnikov varnostnih sil, je sporočilo tunizijsko notranje ministrstvo in dodalo, da je bil napadalec ubit.

TEL AVIV/RAMALA - Izraelska vojska je v mestu Kabatija na Zahodnem bregu ubila dva Palestinca, so potrdile tako izraelske obrambne sile (IDF) kot palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelske oblasti sicer trdijo, da so Palestinci prvi začeli streljati. V napadu je bil poleg tega ranjen 17-letnik, ki je trenutno v kritičnem stanju.

DŽAKARTA - Voditelji Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so na vrhu izrazili globoko zaskrbljenost zaradi nenehnega nasilja v Mjanmaru in ponovno pozvali k njegovi prekinitvi. Prav tako so obsodili nedavni napad na njihov diplomatski konvoj, ki je koordiniral humanitarno pomoč za Mjanmar. Indonezijski predsednik Joko Widodo je medtem na vrhu izrazil prepričanje, da se lahko združenje spopade z naraščajočimi svetovnimi izzivi le, če bodo njegove članice enotne.

NEW YORK - Ameriški zvezni tožilci so zaradi škandalov z izmišljenimi podatki v njegovem življenjepisu in spornega ravnanja z donacijami med volilno kampanjo vložili kazensko ovadbo proti newyorškemu republikanskemu kongresniku Georgeu Santosu, je v torek poročala televizija CNN. Santos mora že danes priti pred zvezno sodišče v New Yorku. Natančna vsebina obtožnice ni znana, vendar pa FBI in tožilci ministrstva za pravosodje v New Yorku in Washingtonu že dlje časa preiskujejo netočne izjave Santosa glede financiranja volilne kampanje in druge.

PARIZ/LONDON - Francoski parlament je v torek soglasno sprejel resolucijo, s katero Evropsko unijo poziva, naj rusko najemniško vojaško skupino Wagner uvrsti na seznam terorističnih organizacij. Za uvrstitev Wagnerja na seznam terorističnih organizacij naj bi se v prihodnjih tednih odločila tudi Velika Britanija, je poročal britanski časnik The Times.

KIJEV - V obstreljevanju blizu mesta Časiv Jar na vzhodu Ukrajine je bil v torek ubit videokoordinator francoske tiskovne agencija AFP Arman Soldin, so povedali novinarji AFP, ki so bili priča napadu. Tiskovna agencija je smrt Soldina označila za grozen opomin na tveganja in nevarnosti, s katerimi se vsak dan soočajo novinarji v Ukrajini.

LONDON - V Veliki Britaniji se je s pomočjo revolucionarnega postopka zunajtelesne oploditve rodil prvi otrok z DNK treh oseb. Namen tovrstnega postopka oploditve, znanega kot mitohondrijska darovalna terapija (MRT), je preprečiti dedovanje resnih neozdravljivih bolezni.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek podpisal odlok, s katerim se v ZDA z 12. majem ukinjajo določeni posebni varnostni ukrepi zaradi pandemije covida-19. Gre za zahtevo po obveznem cepljenju tujcev, ki prihajajo v ZDA, in zveznih uslužbencev.

STRASBOURG - Evropska komisarka Mairead McGuinness in evropski poslanci so se v razpravi v Evropskem parlamentu o vlogi kmetijstva pri zelenem prehodu strinjali, da je treba prisluhniti kmetom. Več poslancev je bilo kritičnih do predlogov komisije glede zmanjševanja uporabe pesticidov, komisarka pa je poudarila, da so predlogi namenjeni pomoči kmetom.

NEW YORK - Bivša prva dama ZDA Melania Trump je v pogovoru za Fox News Digital povedala, da podpira moževo kandidaturo za predsedniške volitve leta 2024, glede njegovih spolnih in drugih škandalov pa se ni opredeljevala. Dejala je, da bi ji bilo v čast ponovno opravljati delo prve dame ZDA.

SAN FRANCISCO - Lastnik Twitterja Elon Musk je napovedal, da bo platforma v kratkem omogočala avdio in video klice. "Tako boste lahko govorili z ljudmi po svetu, ne da bi jim dali telefonsko številko," je zapisal na Twitterju in dodal, da platformi WhatsApp, ki sodi pod okrilje Mete, "ne gre zaupati".

LONDON/FRANKFURT/PARIZ/TOKIO - Tečaji na osrednjih evropskih borzah so se v uvodu današnjega trgovanja gibali pod izhodišči. Delniški indeksi na borzah v Aziji so se medtem večinoma znižali. Vlagatelji po navedbah analitikov čakajo na podatke o inflaciji v ZDA, ki bi lahko vplivali na denarno politiko ameriške centralne banke.

SINGAPUR - Cene nafte so se danes nekoliko znižale, ameriška nafta je malo nad 73 dolarji, severnomorska malo pod 77 dolarji za 159-litrski sod. Trg čaka na podatke o inflaciji v ZDA, ki bi lahko vplivali na denarno politiko ameriške centralne banke.

TOKIO - Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je lani ustvaril 2450 milijard jenov (18,1 milijarde dolarjev) čistega dobička, kar je 14 odstotkov manj kot leto prej, a še vedno nad pričakovanji. Ob tem so izboljšali napoved letošnjega poslovanja, kar so utemeljili tudi z umirjanjem težav v dobavnih verigah. Prihodki od prodaje so dosegli 37.154 milijard jenov (251,1 milijarde dolarjev) oz. 18,4 odstotka več kot leto prej.

HOUSTON - Iz ZDA poročajo o novem strelskem incidentu, v katerem je bilo ranjeno 14-letno dekle. Najstnico je v glavo ustrelil moški, medtem ko se je s prijatelji igrala skrivalnice na njegovem posestvu, je sporočila policija, ki je 58-letnega moškega po incidentu pridržala. Incident se je zgodil v nedeljo v mestu Starks, 400 kilometrov zahodno od New Orleansa v zvezni državi Louisiana.

LIVERPOOL - V prvem predizboru tekmovanja za pesem Evrovizije so se med 15 sodelujočimi državami v sobotni finalni večer uvrstili predstavniki Češke, Finske, Hrvaške, Izraela, Moldavije, Norveške, Portugalske, Srbije, Švice in Švedske. Drugi predizbor bo v četrtek.

TRENTO - Medvedka, ki naj bi prejšnji mesec v severni Italiji napadla in ubila 26-letnega tekača, ni kriva za njegovo smrt, trdi italijansko združenje za zaščito živali Leal. Aktivisti so prepričani, da so oblasti krivdo za smrtonosni napad v gozdu na Trentinskem pripisale napačnemu medvedu in da je tekača ubil medvedji samec.

mc/rpe/mlj/sg/rp/mlu/zc/jb/blm/mc
© STA, 2023