Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 9. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na dan, ko Evropska unija obeležuje dan Evrope, prispela v Kijev, kjer se bo med drugim sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ob tem je povedala, da je Ukrajina del evropske družine. Zelenskemu bo predstavila tudi predlog novega svežnja sankcij proti Rusiji. Ob tem je tudi pozdravila odločitev predsednika Zelenskega, da 9. maj razglasi za dan Evrope.

STRASBOURG - Nemški kancler Olaf Scholz se je v nagovoru v Evropskem parlamentu zavzel za geopolitično Evropsko unijo. Pri tem je podprl tudi njeno širitev in reformo. Obenem je izrazil podporo Ukrajini in spričo ruske agresije ob dnevu Evrope poudaril, da preteklost ne bo premagala prihodnosti. ZDA po njegovih besedah ostajajo najpomembnejši zaveznik Evrope, glede odnosov s Kitajsko pa je dejal, da je treba zmanjšati tveganja, ne pa se oddaljiti od nje.

MOSKVA - V ruski prestolnici so ob obletnici zmage nad nacistično Nemčijo priredili tradicionalno vojaško parado, na kateri je ruski predsednik Vladimir Putin zatrdil, da je svet trenutno na prelomnici. Proti Rusiji po njegovih besedah poteka prava vojna, v kateri da ta brani svojo suverenost. Prav tako je kritiziral Zahod, ki naj bi si prizadeval za propad Rusije. Letos so na paradi manjkali glavni ruski bojni tanki, prav tako pa ni potekal tradicionalni prelet bojnih letal.

GAZA - Izrael je zgodaj davi izvedel letalske napade na militantno skupino Islamski džihad na območju Gaze, v katerih je po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje umrlo 12 ljudi, okoli 20 je bilo ranjenih. Izraelska vojska je sporočila, da so bili tarča napadov trije voditelji Islamskega džihada, šlo pa naj bi za odgovor na raketne napade z območja Gaze na izraelsko ozemlje v zadnjih tednih.

BEOGRAD - V Srbiji so po nedavnih strelskih napadih potekali množični protesti proti nasilju, h katerim je pozvala opozicija, na beograjskih ulicah pa naj bi se zbralo okoli 50.000 ljudi. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je proteste kritiziral in opoziciji očital, da izkorišča tragedijo sebi v prid. Ne nasprotuje niti temu, da bi priljubljenost svoje stranke preveril na predčasnih volitvah.

KIJEV - Rusija je na dan obletnice poraza nacistične Nemčije leta 1945 izvedla nove napade na Ukrajino. Po poročanju medijev, ki se sklicujejo na navedbe ukrajinskih predstavnikov, je ruska stran izstrelila 25 manevrirnih raket, večino na prestolnico Kijev, od tega jih je ukrajinska zračna obramba 23 uničila. Po besedah ukrajinskega generala Sergija Popka v napadu ni bilo žrtev.

PEKING/OTTAWA - Med Kitajsko in Kanado se je vnel nov diplomatski spor. Kitajska je izgnala kanadsko generalno konzulko v Šanghaju Jennifer Lynn Lalonde, potem ko je Kanada zaradi poskusa ustrahovanja kanadskega poslanca v ponedeljek iz države izgnala kitajsko diplomatko. Obe morata državi zapustiti v petih dneh.

EDMONTON - Kanadska provinca Alberta je zvezno vlado v ponedeljek zaprosila za pomoč v boju proti požarom, kakršnim še niso bili priča. Zaradi več gozdnih požarov so morali evakuirati več deset tisoč ljudi, na ogroženih območjih se je ustavila proizvodnja nafte, ogenj pa grozi tudi naseljem. Po navedbah oblasti je zgorelo 390.000 hektarjev površin, številne šole so zaprte.

NEW YORK - V ZDA so v ponedeljek naznanili letošnje Pulitzerjeve nagrade, ki so bile v veliki meri povezane s poročanjem o vojni v Ukrajini. Ameriška tiskovna agencija AP je nagrado za javno službo dobila za poročanje iz obleganega Mariupolja, pa tudi za fotografijo udarnih novic za poročanje o vojni v Ukrajini. New York Times je dobil nagrado za pokrivanje ruskega pokola v Buči ter za poročanje in komentar o odločitvi vrhovnega sodišča ZDA, ki je ukinilo pravico do splava po vsem ozemlju države.

LONDON - Londonska policija je v ponedeljek izrazila obžalovanje zaradi aretacije šestih pripadnikov skupine nasprotnikov monarhije Republic na dan kronanja Karla III. Preklicala je njihovo varščino in potrdila, da proti njim ne bo sprejela nadaljnjih ukrepov. Vodja skupine Graham Smith pa je napovedal, da bo proti policiji sprožil sodni postopek.

STRASBOURG - Odbor Evropskega parlamenta, ki preiskuje uporabo vohunske opreme, kot je Pegasus, je v ponedeljek potrdil poročilo, v katerem je obsodil zlorabo tovrstne opreme in pozval k ukrepanju. Opozorili so na sistemske težave na Poljskem in Madžarskem, izrazili pa so tudi zaskrbljenost glede Španije in Grčije.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden in minister za promet Pete Buttigieg sta v ponedeljek predstavila nova pravila, ki uvajajo večjo odgovornost letalskih prevoznikov v primeru odpovedi poletov in zamud. Letalski prevozniki bi morali v prihodnje potnikom izplačati nadomestilo in zagotoviti večjo preglednost svojih politik glede teh nadomestil.

DUNAJ - V 87. letu starosti je preminila ameriška mezzosopranistka Grace Bumbry, ena od pionirk med temnopoltimi opernimi pevkami. V skoraj štiri desetletja dolgi karieri je požela veliko pohval za svoje vloge, v katerih je izkazovala svoj širok glasovni razpon in edinstveno zvezdniško moč. Bila je ena najljubših pevk nekdanje prve dame ZDA Jackie Kennedy.

spo/spo
© STA, 2023