Pregled - svet, 6. 5. (sobota)

Ljubljana, 6. maja - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 6. maja.

LONDON - V Westminstrski opatiji so v okviru slovesnega obreda kronali Karla III., ki je na položaju nasledil lani preminulo kraljico Elizabeto II. Obred je bil zakoreninjen v skoraj 1000 letih zgodovine, obenem pa prilagojen sodobnemu Združenemu kraljestvu. Po končanem obredu kronanja sta se kralj Karel III. in kraljica Camilla v slovesnem sprevodu popeljala nazaj proti Buckinghamski palači. Od tam sta nato z balkona pozdravila zbrane navdušence, ki so se kljub dežju v velikem številu zbrali na londonskih ulicah.

LONDON - Po končanem obredu kronanja so se iz sveta zvrstile čestitke britanskemu kralju Karlu III. in njegovi soprogi Camilli. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kronanje označila za "dokaz trajne moči britanske monarhije", ameriški predsednik Joe Biden pa je poudaril pomen trajnega partnerstva med državama. Kronanja se je udeležila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je kralju ob tem zaželela veliko modrosti in razuma ter zdravja.

BEOGRAD/SMEDEREVO - V Srbiji, kjer se nadaljuje tridnevno žalovanje, so pokopali prvih deset od skupno 17 smrtnih žrtev dveh strelskih napadov, ki sta v sredo in četrtek pretresla državo. Prebivalci Srbije so tudi danes v spomin žrtvam prižigali sveče in polagali vence. Srbska policija pa je pridržala več mladoletnikov zaradi spornih objav in grozilih sporočil na družbenih omrežjih.

BEOGRAD - Srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić je povedala, da so trije od 14 ranjenih v četrtkovem napadu pri Mladenovcu še v kritičnem stanju, enako velja za dečka in deklico, ki sta bila med sedmimi ranjenimi v strelskem napadu v osnovni šoli v Beogradu v sredo. Ostali so po njenih besedah v stabilnejšem stanju.

SMEDEREVO - 20-letni mladenič iz vasi Dubona, ki so ga aretirali po četrtkovem strelskem pohodu v več vaseh v okolici Mladenovca v osrednji Srbiji, v katerem je bilo ubitih osem in ranjenih 12 ljudi, je priznal zločin. Na predlog višjega tožilstva v Smederevu mu je bil odrejen pripor zaradi nevarnosti pobega, da ne bi vplival na priče, da ne bi v kratkem času ponovil kaznivega dejanja ali vznemirjal javnosti.

BEOGRAD - V Srbiji po dveh strelskih napadih poteka veliko razprav o vzrokih za tragična dogodka, pri čemer se pogosto izpostavlja javna promocija nasilja in kriminala v določenih medijih. Že več kot 350.000 ljudi je podpisalo peticijo za odvzem dovoljenja srbskima provladnima komercialnima televizijama z nacionalno frekvenco, televizijama Pink in Happy, zaradi predvajanja resničnostnih šovov.

MOSKVA - Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je zaprosil Moskvo, naj mu dovoli, da čečenskemu voditelju Ramzanu Kadirovu preda svoje položaje v ukrajinskem mestu Bahmut. Do njegove prošnje prihaja le dan po tem, ko je zagrozil, da bo do srede zaradi pomanjkanja streliva umaknil svoje sile iz Bahmuta.

NIŽNI NOVGOROD - V napadu z avtomobilom bombo je bil v ruski regiji Nižni Novgorod ranjen znan ruski pisatelj in nacionalist Zahar Prilepin, ena oseba pa je bila ubita, je sporočilo rusko notranje ministrstvo. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je odgovornost za eksplozijo pripisala Zahodu in Ukrajini. Ruski preiskovalci so kasneje sporočili, da je osumljenec za eksplozijo avtomobila "deloval po navodilih" ukrajinskih agentov. Prilepin sicer velja za odločnega zagovornika vojne v Ukrajini.

MOSKVA/KIJEV - Rusija je sporočila, da so njene sile sestrelile ukrajinsko raketo nad polotokom Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014. Rusija je v zadnjih tednih zabeležila tudi porast sabotaž in vdorov brezpilotnih letalnikov, ki naj bi bili del priprav Ukrajine na pričakovano spomladansko ofenzivo. Ukrajinske oblasti so ob tem sporočile, da jim je v četrtek prvič uspelo sestreliti rusko hipersonično raketo kinžal. Raketo naj bi ukrajinske letalske sile sestrelile s pomočjo ameriškega sistema zračne obrambe patriot.

PARIZ - Francija je v petek skušala omiliti nov spor z Italijo glede migracij. Po kritikah francoskega notranjega ministra Geralda Darmanina na račun italijanske vlade je namreč v četrtek prišlo do odpovedi srečanja zunanjih ministrov obeh držav v Parizu, premierka Giorgia Meloni pa naj bi razmišljala o odpovedi načrtovanega srečanja s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Predstavniki francoske vlade so poudarili, da je Italija zanje pomembna partnerica.

DŽEDA/KARTUM - Skupna izjava ZDA in Savdske Arabije je potrdila današnji začetek neposrednih pogovorov med vojskujočo se sudansko vojsko in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF) v Džedi. V skupni izjavi sta obe državi pozdravili začetek "pogajanj pred pogajanji" in pozvali k trajni podpori z vsega sveta za umiritev spopadov. Spopadi v Kartumu so se medtem kljub dogovoru o prekinitvi ognja nadaljevali.

TEHERAN - V Iranu so zaradi domnevnega vodenja teroristične skupine Harakat al-Nidal usmrtili švedsko-iranskega disidenta Habiba Čaba, je sporočila iranska sodna tiskovna agencija Mizan. Švedski zunanji minister Tobias Billstrom je usmrtitev že obsodil in dodal, da Švedska skupaj z EU nasprotuje izvajanju smrtne kazni.

lkr/rpe/spo/lkr
© STA, 2023