Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 6. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

LONDON - Iz Buckinghamske palače je na približno dva kilometra dolgo pot proti Westminstrski opatiji krenil sprevod s kraljem Karlom III. in kraljico Camillo, ki ju bo na slovesnem obredu v opatiji okronal canterburyjski nadškof Justin Welby. Ob poti ju je pozdravila večtisočglava množica navdušencev. Na ulicah Londona se je v pričakovanju današnjega kronanja v jutranjih urah zbrala množica ljudi. Mnogi so se ob poti sprevoda utaborili že več dni pred samim dogodkom, prvi gostje pa so že vstopili v Westminstrsko opatijo, kjer bo potekalo kronanje. Na trgu Trafalgar Square se je zbrala tudi manjša skupina nasprotnikov monarhije. Policija je še pred začetkom protesta pridržala šesterico vodilnih članov skupine.

BEOGRAD - V Srbiji, kjer se nadaljuje tridnevno žalovanje, bodo pokopali prve od skupno 17 smrtnih žrtev dveh strelskih napadov, ki sta v sredo in četrtek pretresla državo. Na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani je tudi danes odprta žalna knjiga. Srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić je medtem povedala, da so trije od 14 ranjenih v četrtkovem napadu pri Mladenovcu še v kritičnem stanju, enako velja za dečka in deklico, ki sta bila med sedmimi ranjenimi v strelskem napadu v osnovni šoli v Beogradu v sredo. Ostali so po njenih besedah v stabilnem stanju.

BEOGRAD - V Srbiji po dveh strelskih napadih poteka veliko razprav o vzrokih za tragična dogodka, pri čemer se pogosto izpostavlja javna promocija nasilja in kriminala v določenih medijih. Že več kot 350.000 ljudi je podpisalo peticijo za odvzem dovoljenja srbskima provladnima komercialnima televizijama z nacionalno frekvenco, televizijama Pink in Happy, zaradi predvajanja resničnostnih šovov, je sporočil aktivist in vodja gibanja Začni spremembe (Kreni-Promeni) Savo Manojlović.

PARIZ - Francija je v petek skušala omiliti nov spor z Italijo glede migracij. Po kritikah francoskega notranjega ministra Geralda Darmanina na račun italijanske vlade je namreč v četrtek prišlo do odpovedi srečanja zunanjih ministrov obeh držav v Parizu, premierka Giorgia Meloni pa naj bi razmišljala o odpovedi načrtovanega srečanja s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Predstavniki francoske vlade so poudarili, da je Italija zanje pomembna partnerica.

DŽEDA/KARTUM - Skupna izjava ZDA in Savdske Arabije potrjuje, da se bodo danes v Džedi začeli neposredni pogovori med vojskujočo se sudansko vojsko in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF). V skupni izjavi sta obe državi pozdravili začetek "pogajanj pred pogajanji" in pozvali k trajni podpori z vsega sveta za umiritev spopadov. Spopadi v Kartumu so se medtem kljub dogovoru o prekinitvi ognja v petek nadaljevali.

TEHERAN - V Iranu so zaradi domnevnega vodenja teroristične skupine Harakat al-Nidal usmrtili švedsko-iranskega disidenta Habiba Čaba, je sporočila iranska sodna tiskovna agencija Mizan. Švedski zunanji minister Tobias Billstrom je usmrtitev že obsodil in dodal, da Švedska skupaj z EU nasprotuje izvajanju smrtne kazni.

BERLIN - Nemška vlada je pripravila načrte za pospešitev pridobivanja sončne energije, ki v veliki meri temeljijo na malih elektrarnah na strehah stanovanjskih blokov. Kot je pojasnil gospodarski minister Robert Habeck, bodo posebno pozornost namenili pospešitvi administrativnih postopkov.

SEUL - Ameriško bojno letalo F-16 je med urjenjem strmoglavilo na južnokorejskem podeželju južno od Seula. V nesreči ni bilo žrtev ali večje materialne škode. Pilot se je pred strmoglavljenjem varno izstrelil iz letala, nato so ga odpeljali v najbližjo bolnišnico, so sporočile zračne sile ZDA.

lkr/spo/rpe/mlu/vr/lkr
© STA, 2023