Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 6. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

CELJE - V Celju se bosta danes za pokalni naslov pomerila velika nogometna tekmeca Maribor in Olimpija. Ljubljančani merijo na osvojitev dvojne krone, Mariborčani pa so odločeni, da jim to preprečijo in si v tej sezoni priigrajo vsaj eno lovoriko. Pred moškim finalom bo na sporedu ženski pokalni finale, ki prav tako ponuja derbi iz prvenstva.

LJUBLJANA - Danes bo v Ljubljani potekal osrednji del tradicionalnega Pohoda ob Žici, tek trojk in 35-kilometrski pohod za spominsko medaljo v dolžini celotne trase, kjer je med drugo svetovno vojno potekala žičnata ograja okrog slovenskega glavnega mesta.

PESCARA - Z vožnjo na čas v okolici Pescare se bo danes začela 106. kolesarska dirka po Italiji. Eden od glavnih favoritov je tudi slovenski as Primož Roglič, ki bo tritedensko preizkušnjo začel po lanskih zaporednih odstopih na Touru in Vuelti. Njegov glavni tekmec bo predvsem Belgijec Remco Evenepoel. Poleg Rogliča bi moral od Slovencev v ekipi Jumbo-Visma nastopiti še Jan Tratnik, a je moral zaradi petkove nesreče na treningu odstopiti.

BUDIMPEŠTA - Potem ko je selektor slovenske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar po prijateljski tekmi proti Madžarski določil ekipo za nastop na svetovnem prvenstvu v Rigi, je imenoval še kapetana risov. Kapetansko nalogo bo opravljal 34-letni Jan Urbas, ki je doslej nastopil že na osmih SP.

MIAMI - Svetovni prvak formule 1 Max Verstappen je na drugem treningu pred veliko nagrado Miamija dosegel najboljši čas. Nizozemec je krog okoli stadiona Miami Dolphins lige NFL v Red Bullu prevozil v 1:27,930 minute in premagal dirkača Ferrarija, Španca Carlosa Sainza in Monačana Charlesa Leclerca. Slednji se je pozneje ponesrečil, a ostal nepoškodovan.

PHILADELPHIA - Košarkarji Boston Celtics so v gosteh s 114:102 dobili tretjo tekmo polfinala vzhoda proti Philadelphia 76ers in v boju na štiri zmage povedli z 2:1. Medtem pa so na zahodu Denver Nuggets po dveh zmagah proti Phoenix Suns tokrat na gostovanju izgubili s 114:121, kljub temu pa v zmagah vodijo z 2:1. Slovenec Vlatko Čančar za Denver ni igral.

RALEIGH - Hokejisti Carolina Hurricanes so dobro izkoristili prednost domačega ledu v četrtfinalu prvenstva NHL. V polfinalu vzhodne konference so proti New Jersey Devils na drugi tekmi zmagali s 6:1. Prvo so orkani dobili s 5:1 in v boju na štiri zmage povedli z 2:0. Tretja tekma bo v nedeljo v New Jerseyju.

zza/jz/lr/gj/alz/tb/zza
© STA, 2023