Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 5. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KRAGUJEVAC/BEOGRAD - V vasi Grošnica blizu Kragujevca v osrednji Srbiji so okoli 8. ure prijeli 21-letnika, ki je v četrtek pozno zvečer izvedel strelski napad v okolici Mladenovca, nato pa pobegnil. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo osem ljudi, med njimi tudi policist, še 14 pa je bilo ranjenih. "To je napad na celo našo državo in vsak državljan to čuti," je na novinarski konferenci po napadu dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Napad je označil za teroristično dejanje in napovedal poostritev zakonodaje na področju orožja.

BEOGRAD - V Srbiji se je začelo tridnevno žalovanje za žrtvami strelskega napada, v katerem je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli v Beogradu v sredo z očetovo pištolo ubil osem učencev in varnostnika, ranil pa šest učencev in učiteljico. Na več šolah danes ni pouka, saj želijo sindikati s stavko opozoriti na razmere v šolstvu. Vučić je napovedal, da bo srbska vlada danes razglasila tudi tridnevno žalovanje za žrtve napada pri Mladenovcu, ki je Srbijo šokiral manj kot dva dni po sredinem strelskem pohodu v beograjski osnovni šoli.

BEOGRAD/BRUSELJ/LJUBLJANA - Iz sveta po četrtkovem strelskem pohodu v Srbiji, že drugem v zadnjih dneh, prihajajo številni izrazi sožalja s srbskim ljudstvom in družinami žrtev, predstavniki Evropske unije pa izpostavljajo, da unija Srbiji v teh težkih dneh stoji ob strani. Sožalje Srbiji in njenim prebivalcem je med drugimi izrazil tudi slovenski premier Robert Golob, ki je napad označil za obsojanja vredno, nepojmljivo in globoko pretresljivo dejanje.

DALLAS - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je v četrtek prek družbenih omrežij sporočil, da ga je smrtonosen strelski napad na beograjski osnovni šoli, ki ga je izvedel 13-letni učenec, močno pretresel. Zato se je odločil, da bo kril stroške pogreba žrtev in plačal tudi za psihološko svetovanje družinam žrtev, sošolcem in prizadetemu osebju. Dončić je z regijo srbske prestolnice močno povezan, tudi njegov oče Saša Dončić je bil rojen v Srbiji.

MOSKVA - Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je zagrozil, da bo do prihodnje srede umaknil svoje sile iz mesta Bahmut, epicentra spopadov na vzhodu Ukrajine, zaradi pomanjkanja streliva. Opozoril je, da njegovim borcem grozi nesmiselna smrt, za pomanjkanje streliva pa je ponovno obtožil ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja.

LONDON - V Londonu potekajo še zadnje priprave na kronanje novega kralja, Karla III. Po več vajah, ki so po ulicah britanske prestolnice potekale tudi v nočnem času, se danes tja zgrinjajo visoki gostje z vsega sveta, ki jih bo kralj drevi gostil na sprejemu. Najbolj vneti privrženci kraljeve družine pa so že zasedli najboljše položaje za ogled sprevoda.

NAGOJA - Osrednjo japonsko prefekturo Ishikawa je stresel potres z magnitudo 6,3 in z epicentrom na globini deset kilometrov. O smrtnih žrtvah in škodi niso poročali. Železniške povezave med prestolnico prefekture Kanazawo in Naganom so bile začasno prekinjene, oblasti pa niso izdale opozorila pred cunamijem.

WASHINGTON - Podpredsednica ZDA Kamala Harris se je v četrtek v Beli hiši srečala z direktorji štirih tehnoloških podjetij, ki so vodilna na področju razvoja umetne inteligence. Na srečanju se je pojavil tudi predsednik Joe Biden, ki je poudaril, da se morajo podjetja prepričati o varnosti svojih izdelkov, preden jih dajo na trg.

TALLAHASSEE - Republikanci v ameriški zvezni državi Florida so v sredo potrdili predloge zakonov za prepoved programov raznolikosti na univerzah ter prepoved uporabe zaimkov, ki se ne ujemajo s spolom, po državnih šolah, poročajo ameriški mediji. Predloga zakona bo predvidoma kmalu podpisal republikanski guverner Floride Ron DeSantis.

ATLANTA - Moški iz Georgie je v četrtek na podeželju na jugu te ameriške zvezne države ustrelil svojo mater in babico ter uslužbenko restavracije McDonald's, na koncu pa naredil samomor, poročajo ameriški mediji.

lkr/msc/rpe/mc/bdo/rp/spo/vr/lkr
© STA, 2023