Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 5. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

DOHA - Kristijan Čeh, svetovni prvak in evropski podprvak v metu diska, je lani zmagal na vseh mitingih diamantne atletske serije v sezoni. Letošnjo poletno bo začel nocoj v Dohi, kjer bosta na začetku letošnje serije najprestižnejših mitingov v kraljici športov tekmovali tudi Tina Šutej v skoku s palico in Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 m zapreke.

PESCARA - Trasa ene od ključnih etap letošnje kolesarske dirke po Italiji je vprašljiva zaradi skrbi glede podpornih vozil kolesarjem. Organizatorji so namreč načrtovali, da se bo 20. etapa Gira, gorski kronometer na Svete Višarje, končala na ozki poti, ki bi onemogočala spremljanje kolesarjev z avtomobili, poroča kolesarski portal Cyclingnews. Prav 20. etapa italijanske pentlje je zaradi bližine Slovenije še posebej zanimiva za domače navijače Primoža Rogliča in Jana Tratnika.

LJUBLJANA - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je v četrtek prek družbenih omrežij sporočil, da ga je smrtonosen strelski napad na beograjski osnovni šoli, ki ga je izvedel 13-letni učenec, močno pretresel. Zato se je odločil, da bo kril stroške pogreba žrtev in plačal tudi za psihološko svetovanje družinam žrtev, sošolcem in prizadetemu osebju.

NEAPELJ - V Neaplju so v četrtek zvečer proslavljali tretji naslov italijanskih državnih prvakov, prvega za Napoli po 33 letih. V rajanju je umrl tudi 26-letnik, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Moški je bil eden izmed četverice ranjenih v streljanju, je sporočila lokalna policija. Še 200 oseb pa je bilo poškodovanih.

SAN FRANCISCO - Košarkarji Golden State Warriors so v polfinalu zahodne konference severnoameriške lige NBA v domači dvorani Chase Center gladko, s 127:100 premagali Los Angeles Lakers in v boju na štiri zmage izenačili razmerje moči na 1:1. Pri branilcih naslova je blestel Klay Thompson s 30 točkami, Steph Curry je k zmagi dodal 20 točk in 12 podaj. Tretja tekma dvoboja bo v soboto v Los Angelesu.

MILWAUKEE - Vodstvo severnoameriške košarkarske ekipe Milwaukee Bucks, ki se ji je pred končnico lige NBA pridružil tudi Slovenec Goran Dragić, je odpustilo trenerja Mika Budenholzerja. Bucks, ki so vstopili v končnico NBA kot najboljša ekipa rednega dela sezone, so presenetljivo izpadli že v prvem krogu nadaljevanja boja za naslov.

MADRID - Prva igralka sveta Poljakinja Iga Swiatek se je v finalu teniškega turnirja WTA v Madridu z nagradnim skladom 6.933.175 evrov pridružila drugi nosilki, Arini Sabalenka. Belorusinja je v polfinalu s 6:4 in 6:1 izločila Grkinjo Mario Sakari, Swiatek pa je bila dvakrat s po 6:1 boljša od Rusinje Viktorije Kudermetove.

zza/nem/jz/zza
© STA, 2023