Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BEOGRAD - Po strelskem napadu na osnovni šoli v središču Beograda, v katerem je v sredo 13-letni učenec ubil osem učencev in varnostnika, ranil pa šest otrok in učiteljico, sta dva ranjena učenca še vedno v kritičnem stanju, preostali pa so stabilni. Več tisoč Beograjčanov se je v sredo zvečer na spontanem shodu poklonilo žrtvam napada. Nato so odšli pred ministrstvo za izobraževanje, kjer so nekateri pozivali k odstopu ministra za izobraževanje Branka Ružića.

KIJEV - Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so ponoči pretresli novi ruski napadi z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. Po poročanju ukrajinskih letalskih sil je Rusija proti Ukrajini izstrelila približno 24 dronov, od katerih jih je 18 sestrelila ukrajinska zračna obramba. Poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi ni bilo. Vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko je opozoril, da je to že tretji dan ruskih napadov na Kijev v mesecu maju.

MOSKVA - Na jugu Rusije je po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar. Tamkajšnji guverner Venjamin Kondratjev je na Telegramu sporočil, da je bil požar omejen na 400 kvadratnih metrov površine, nato pa so ga reševalne službe hitro pogasile. Incident se je zgodil po več napadih z droni, ki jih je Rusija obsodila, vključno z napadom, ki je bil po mnenju Moskve namenjen atentatu na predsednika Vladimirja Putina.

HAAG - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na obisku na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC), kjer se bo sešel z vodstvom sodišča. Na Nizozemskem se bo srečal tudi s premierjem Markom Ruttejem. ICC že več mesecev preiskuje domnevne vojne zločine, storjene v Ukrajini od začetka ruske invazije. Marca je sodišče tudi izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove, ker naj bi bila odgovorna za deportacije.

NAIROBI - Izbruha vojne v Sudanu nam ni uspelo preprečiti, je v sredo med obiskom v Keniji dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Ob tem je priznal, da je konflikt presenetil ZN, saj so tako organizacija kot mnogi drugi upali, da bodo pogajanja o prehodu na civilno oblast uspešna.

FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke (ECB) bo danes po pričakovanjih trgov že sedmič zapored zvišal glavne obrestne mere v evrskem območju. Napovedi se tokrat nagibajo v prid manjšega dviga kot na zadnjih šestih sejah. Znašal naj bi 0,25 odstotne točke. Kljub umiritvi dinamike bi se s tem nadaljeval rekorden niz zaostrovanja denarne politike.

WASHINGTON - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je v sredo družbo Meta obtožila kršenja zavez o varovanju zasebnosti podatkov uporabnikov njenega družbenega omrežja Facebook in zagrozila s sankcijami, če ta ne bo spremenil svojih ravnanj. Preiskava je odkrila več vrzeli in slabosti v Facebookovem programu za zasebnost.

ATLANTA - Nekdanji pripadnik obalne straže je iz za zdaj še neznanega razloga v sredo začel streljati v čakalnici bolnišnice v Atlanti ter ubil 39-letno žensko in ranil še štiri druge, ki se borijo za življenje. 24-letni storilec je pobegnil z ukradenim avtomobilom, a ga je policija po več urah izsledila in aretirala.

NEW YORK - Newyorški sodnik Robert Reed je v sredo zavrgel tožbo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa proti časniku New York Times zaradi domnevne zarote z nečakinjo Mary Trump pri objavi njegovih finančnih podatkov. New York Times je za članke o Trumpovih dolgovih iz leta 2018 dobil Pulitzerjevo nagrado. Informacije naj bi časopisu predala Trumpova nečakinja, nekdanji predsednik pa je vložil tožbo proti obema.

MÜNCHEN - Gospodarske razmere za nemške avtomobilske proizvajalce in njihove dobavitelje so se aprila malenkost izboljšale, v najnovejši raziskavi ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Pri tem so s trenutnimi razmerami bistveno bolj zadovoljni dobavitelji kot proizvajalci.

PEKING - Obseg proizvodnje v kitajskih predelovalnih dejavnostih se je aprila nepričakovano skrčil. Zaradi negotovih razmer na trgu in nižje potrošniške porabe od pričakovane se je vrednost novih naročil zmanjšala prvič v treh mesecih, so sporočili iz analitske hiše S&P Global.

ZAGREB - Po težki bolezni je umrl priljubljeni hrvaški pevec Jasmin Stavros. Umrl je v starosti 68 let v kliniki za pljučne bolezni Jordanovac, je za Jutarnji list potrdil njegov menedžer. Njegova kariera je trajala pet desetletij, v njej je izvedel tudi po 120 koncertov letno.

vb/vb
© STA, 2023