Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 4. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Smučarska zveza Slovenije je vložila kandidaturo za svetovno prvenstvo v poletih, ki bo leta 2028, iz Mednarodne smučarske zveze pa so sporočili, da je Planica edina kandidatka za to tekmovanje. Ta bi tako že osmič gostila najboljše letalce na svetu, predlog je tudi, da bi na SP v poletih prvič nastopile smučarske skakalke. Tudi za SP v nordijskem smučanju leta 2029 je le en kandidat, finski Lahti. Trije kandidati so za SP v alpskem smučanju leta 2029, to so norveški Narvik, Soldeu v Andori in italijanska Val Gardena. Končni izbor bo potekal na 55. kongresu prihodnje leto na Islandiji.

BRUSELJ - Evropska komisija je sprejela priporočilo, namenjeno boju proti spletnemu piratstvu prenosov športnih in drugih dogodkov, kot so koncerti in gledališke predstave. Med drugim spodbuja k hitri obravnavi prijav s strani ponudnikov platform za gostovanja, uporabi sodnih odredb za blokiranje ter povečanju komercialnih ponudb končnim uporabnikom. V priporočilu spodbuja še k sodelovanju med pristojnimi nacionalnimi oblastmi članic ter med imetniki pravic in spletnimi posredniki.

KAIRO - Za najboljši slovenski izid na letošnji četrti tekmi strelskega svetovnega pokala v Kairu je poskrbel Boštjan Maček. Evropski prvak iz avstrijskega Leobersdorfa 2018 je tridnevno tekmo v trapu končal na 26. mestu, potem ko je zadel 115 letečih tarč. Tomaž Blazinšek je s 108 zadetki zasedel 74., Denis Vatovec pa s 106 zadetki 83. mesto. Edina slovenska predstavnica v deželi faraonov Jasmina Maček je tekmo končala na 32. mestu s 105 zadetki od možnih 125 tarč.

LAS VEGAS/RALEIGH - Hokejisti Vegas Golden Knights so na domačem ledu dobili prvo tekmo polfinala zahodne konference v severnoameriški ligi NHL proti Edmonton Oilers. Premagali so jih s 6:4, vse gole za goste pa je dosegel Leon Draisaitl. Draisaitl je postal drugi hokejist v letošnji končnici, ki je na eni tekmi dosegel štiri gole. Tako Joe Pavelski kot Nemec pa sta led zapustila razočarana. Na vzhodu so Carolina Hurricanes z zmago s 5:1 začeli polfinalno serijo proti New Jersey Devils.

BOSTON - Košarkarji Boston Celtics so na drugi tekmi polfinala vzhodne konference v ligi NBA na domačem parketu premagali Philadelphio 76ers s 121:87 in izenačili izid v zmagah na 1:1. Pri gostih se je po poškodbi kolena s 15 točkami vrnil Joel Embiid, ki je postal najkoristnejši igralec rednega dela lige.

alz/jz/alz
© STA, 2023