Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BEOGRAD - Na osnovni šoli v središču srbske prestolnice je 14-letni učenec s pištolo ubil osem učencev in varnostnika, poročajo srbski mediji, ki se sklicujejo na podatke notranjega ministrstva. Učiteljica je huje ranjena, ranjenih je tudi več učencev, ki so jih prepeljali v bolnišnice. Storilca so že prijeli. Po neuradnih podatkih je učenec, ki je sicer odličnjak, streljal zaradi slabe ocene iz zgodovine.

PARIZ - Organizacija Novinarji brez meja (RSF) je ob svetovnem dnevu svobode medijev objavila lestvico medijske svobode, po kateri je Slovenija od lani napredovala za štiri mesta. RSF v letnem poročilu o indeksu medijske svobode sicer ugotavlja, da so razmere za novinarstvo zelo slabe v 31, slabe v 42 in problematične v 55 od 180 ocenjevanih držav. Dobre ali razmeroma dobre pa so v 52 državah. Razmere za novinarstvo so torej slabe v sedmih od desetih držav, zadovoljive pa v treh od desetih držav. V organizaciji ob tem opozarjajo na hitre učinke, ki jih ima industrija lažnih novic za medijsko svobodo.

BERLIN - V več evropskih državah izvajajo obsežno operacijo proti italijanski mafiji 'Ndrangheta. Skupno so pridržali več kot 100 ljudi, večino v Italiji, številne pa tudi v Nemčiji, kjer v racijah sodeluje okrog 1000 policistov. Istočasno so racije v okviru skupne operacije, ki jo na prošnjo protimafijskega tožilstva v Italiji usklajujeta Europol in Eurojust, izvajale tudi oblasti v Italiji, Španiji, Belgiji in na Portugalskem. Italijanska policija poroča o skupno 108 aretacijah, od katerih so jih večino opravili prav v Italiji.

KIJEV - Ukrajina je bila ponoči znova tarča ruskega obstreljevanja. Sirene, ki so opozarjale na zračne napade, so se oglasile v več mestih, tretjič v zadnjih šestih dnevih tudi v Kijevu, od koder sporočajo, da so sestrelili vse drone. V regiji Herson so bili medtem po navedbah regionalnih oblasti ubiti štirje ljudje, še sedem je bilo ranjenih. Glede na navedbe ukrajinskega generalštaba je Rusija z območja Brjanska in z vzhodne obale Azovskega morja nad Ukrajino poslala skupno 26 brezpilotnih letal. 21 so jih sestrelili, med drugim tudi vse, ki so bili namenjeni nad Kijev.

MOSKVA - V kraju Volna na jugu Rusije, blizu mostu, ki vodi na polotok Krim, je ponoči zagorelo skladišče goriva, je davi sporočil lokalni guverner. Poškodovanih ni bilo. Guverner regije Krasnodar Venjamin Kondratjev je prek Telegrama sporočil, da je zagorela cisterna z gorivom v vasi Volna, vzroka požara pa ni omenjal. Po prvih informacijah požar ni terjal poškodovanih, prav tako naj ne bi obstajala grožnja za bližnje prebivalce.

MOSKVA - Ruska varnostna služba FSB je sporočila, da je aretirala člane ukrajinske sabotažne mreže, ki naj bi na Krimu, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, načrtovali vrsto napadov, vključno z atentati. Kot so navedli, so pridržali sedem oseb ter zasegli eksplozivne naprave in detonatorje. Sporočili so še, da je skupina načrtovala atentate na politične voditelje, med drugim na vodjo ruskih oblasti na Krimu Sergeja Aksjonova.

MOSKVA - V ruski regiji Brjansk, ki meji na Ukrajino, se je v torek zaradi "eksplozivne naprave" na tirih iztiril tovorni vlak, je sporočil tamkajšnji guverner Aleksander Bogomaz. Po prvih informacijah pri tem ni bil nihče poškodovan. Gre sicer za že drugi tovrstni primer iztirjenja vlaka v zadnjih dveh dneh.

ŽENEVA - Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je opozorila na vse večjo verjetnost, da se bo v prihodnjih mesecih razvil vremenski pojav El Nino, ki bo privedel do dviga temperature po vsem svetu in morda tudi do novih temperaturnih rekordov. Ob tem poudarja potrebo po pripravah na prihod El Nina in učinkovitih sistemih zgodnjega opozarjanja.

PARIZ - Zaradi konfliktov, gospodarskih pretresov in podnebnih nesreč je lani nujno pomoč v hrani potrebovalo okoli 258 milijonov ljudi po svetu, kar je znaten porast glede na leto 2021, ko jih je bilo 193 milijonov, piše v poročilu Združenih narodov. Po besedah generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa je to opomnik, da človeštvo ni doseglo napredka pri odpravljanju lakote ter doseganju prehranske varnosti in boljše prehrane za vse.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden namerava v prihodnjih dneh na južno mejo z Mehiko poslati 1500 vojakov, ki bodo pomagali obvladovati pričakovani naval priseljencev v ZDA. Vojaki bodo opravljali administrativne in transportne naloge, da bi tako zmanjšali obremenjenost uslužbencev na meji. Bidnova vlada namerava 11. maja ukiniti politiko, uvedeno v času pandemije covida-19, ki je agentom na meji omogočala takojšnje vračanje prijetih nezakonitih priseljencev oziroma prosilcev za azil.

NAIROBI - Vodja krščanskega kulta v Keniji, ki je obtožen spodbujanja svojih privržencev k izstradanju do smrti, se je v torek pojavil na sodišču v kraju Malindi. Tožilci so po zaslišanju sporočili, da se bo Paul Mackenzie Nthenge soočil z obtožbami terorizma zaradi smrti več kot sto ljudi. V povezavi z istim primerom se je na sodišču v Mombasi v torek pojavil Ezekiel Odero, eden najbolj znanih televizijskih pridigarjev v državi. Odera so iz Malindija v Mombaso prepeljali po aretaciji minuli četrtek, da bi opravili preiskavo o njegovi morebitni vpletenosti v primer.

LONDON - Policija je v torek zvečer pred Buckinghamsko palačo pridržala moškega, ki naj bi pred tem na območje palače odvrgel naboje za puško. Pri sebi je imel tudi nož. Incident, ki naj ne bi bil povezan s terorizmom, se je zgodil le nekaj dni pred kronanjem kralja Karla III., ki ga spremljajo obsežni varnostni ukrepi.

HOUSTON - Teksaška policija je v torek prijela moškega, ki je osumljen, da je v petek zvečer v teksaškem Clevelandu ubil pet sosedov. 38-letnega Francisca Oropesa, ki je bil v ZDA, čeprav so ga doslej zaradi nezakonitega vstopa že štirikrat izgnali, so prijeli v mestu Cut and Shoot okoli 17 kilometrov zahodno od Clevelanda.

ATENE - Grško vrhovno sodišče je skrajno desni stranki Grki (Helenes) v torek prepovedalo udeležbo na parlamentarnih volitvah 21. maja. Sodišče je svojo odločitev utemeljilo z dejstvom, da je ustanovitelj in podpornik stranke, desničarski skrajnež Ilias Kasidiaris, v zaporu zaradi ustanovitve kriminalne organizacije. Kasidiaris je bil leta 2020 kot eden od vodilnih članov neonacistične stranke Zlata zora obsojen na 13 let zapora. Nekaj mesecev pred tem je ustanovil stranko Grki.

WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden se prihodnji teden na srečanju s štirimi kongresnimi voditelji ne bo pogajal o zgornji meji dolga, ampak o začetku ločenega proračunskega procesa, v katerem bi se pogovarjali o prednostnih področjih porabe, je v torek sporočila Bela hiša. Biden je štiri voditelje senata in predstavniškega doma - dva demokrata in dva republikanca - povabil v Belo hišo na pogovor, ki bo prihodnji teden, potem ko je finančna ministrica ZDA Janet Yellen opozorila, da bi lahko vladi zmanjkalo denarja za plačilo računov že 1. junija.

NEW YORK - Na sodnem procesu proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi razžalitve in napada v New Yorku je v torek pričala 81-letna Jessica Leeds, ki je opisala, kako jo je Trump v 70. letih prejšnjega stoletja spolno nadlegoval v letalu. Leeds je pričala na sodnem procesu v civilni tožbi pisateljice E. Jean Carroll. 81-letnica se je pridružila drugim pričam, ki so podprle trditve Carroll iz njene knjige leta 2019, kjer je Trumpa obtožila posilstva.

LUXEMBOURG - Stopnja brezposelnosti v območju z evrom je marca znašala 6,5 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot februarja in 0,3 odstotne točke manj kot marca lani. V EU je bila s 6,0 odstotka enaka kot februarja in za 0,2 odstotne točke nižja kot marca 2022, je objavil Eurostat.

FRANKFURT/TOKIO - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je začelo z rastjo tečajev vrednostnih papirjev, medtem ko previdno optimistični vlagatelji pričakujejo zvišanje obrestnih mer v ZDA ter se veselijo dobičkov, o katerih v svojih četrtletnih poslovnih poročilih poroča vrsta podjetij. Indeksi na azijskih borzah so se medtem spustili pod gladino in tako sledili smernicam, ki so jih v torek začrtali na Wall Streetu. Vlagatelje skrbijo razmere v bančnem sektorju, obenem pa se pripravljajo na nov dvig ključnih obrestnih mer.

BERLIN - Nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche je v prvem četrtletju zabeležil 10,10 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je za četrtino več kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček iz poslovanja se je z lanskih 1,47 milijarde evrov v prvem letošnjem trimesečju povzpel na 1,84 milijarde evrov. Iz podjetja, v katerem ima večinski delež skupina Volkswagen, so sporočili, da so v prvem trimesečju prodali 80.767 avtomobilov, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

LONDON - Britanski bančni velikan Lloyds je v prvem četrtletju zabeležil 2,3 milijarde funtov dobička pred davki, kar je 49 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Stroški oslabitev so kljub malenkost boljšim napovedim za britansko gospodarstvo na letni ravni zrasli s 177 milijonov na 243 milijonov funtov.

MÜNCHEN - Pomanjkanje materialov v nemški proizvodnji se je aprila po ugotovitvah münchenskega inštituta Ifo nekoliko zmanjšalo. O težavah je poročalo 39,2 odstotka podjetij, medtem ko je bilo marca takšnih 41,6 odstotka. To je po besedah raziskovalca Klausa Wohlrabeja dobra novica za sektor, ki hkrati napoveduje povečan obseg naročil.

NEW YORK - Ameriška veriga kavarn Starbucks je v drugem poslovnem četrtletju predvsem na račun močnega mednarodnega povpraševanja, zlati na Kitajskem, presegla napovedi analitikov. Podjetje je v trimesečju do konca marca zabeležilo 908,3 milijonov dolarjev čistega dobička, kar je 35 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki so zrasli za 14 odstotkov na 8,7 milijarde dolarjev.

BERLIN - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je v prvem trimesečju zabeležil 467 milijonov evrov izgube, potem ko je ta v enakem lanskem obdobju znašala 584 milijona evrov. Prihodki od prodaje so medtem zrasli za 40 odstotkov na sedem milijard evrov.

RIM - Severno Italijo je zajelo močno neurje, zaradi katerega so v torek z domov v deželi Emilija-Romanja evakuirali več kot 250 ljudi. Ponekod je zaradi močnih nalivov prišlo tudi do poplav, v več delih dežele je prekinjen železniški promet. Vremenske razmere naj bi se sicer danes nekoliko izboljšale.

OKLAHOMA CITY - Janette Mayo iz Westvilla v ameriški zvezni državi Oklahoma je v torek izjavila, da so med sedmimi trupli, ki so jih v ponedeljek odkrili na posestvu v mestu Henryetta, njena 35-letna hči, dve vnukinji in vnuk. Med mrtvimi naj bi bila tudi spolni prestopnik Jesse McFadden in njegova soproga Holly Guess. Policija je v ponedeljek sprožila iskanje dveh najstnic in spolnega prestopnika, med iskanjem pa so odkrili sedem trupel. Vseh še niso dokončno identificirali, niti še ni jasno, kako so umrli. Po neuradnih podatkih naj bi bili vsi ustreljeni.

PULJ - V morju pred Istro od torka popoldne, ko je na območju pihala močna burja, pogrešajo dva hrvaška ribiča iz Umaga. Takoj po obvestilu, da sta pogrešana, so ju začeli iskati, a so v torek ob 20. uri iskalno akcijo morali prekiniti zaradi slabe vidljivosti in pogojev na morju, danes pa jo nadaljujejo. O pogrešanih so obvestili tudi italijanske oblasti. Na italijanski strani Jadranskega morja tako v iskalni akciji sodelujejo pomorske in zračne reševalne enote.

WASHINGTON - Razširjena osamljenost v ZDA predstavlja enako tveganje za zdravje kot kajenje do 15 cigaret dnevno, kar zdravstvo letno stane več milijard dolarjev, je v torek dejal ameriški generalni kirurg Vivek Murthy in razglasil najnovejšo epidemijo javnega zdravja. Murthy je v 81-stranskem poročilu svojega urada zapisal, da je približno polovica odraslih Američanov izjavila, da se je že kdaj srečala z osamljenostjo.

mc/jb/rpe/vr/spo/bg/zc/rp/sg/vte/mc
© STA, 2023