Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - V petih mesecih srditih spopadov za zavzetje ukrajinskega mesta Bahmut je umrlo več kot 20.000 ruskih vojakov, še okoli 80.000 pa je bilo ranjenih, je v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby. Ob tem je pojasnil, da je približno polovica padlih borcev iz vrst ruske najemniške vojaške skupine Wagner. Ti pa naj bi bili večinoma ruski obsojenci, ki so bili vrženi v boj brez zadostnega usposabljanja, vodenja ali kakršnegakoli smisla za organizacijsko poveljevanje in nadzor, je dodal.

PARIZ - V Franciji je policija med prvomajskimi protesti v ponedeljek pridržala 540 ljudi, od tega 305 v Parizu, v spopadih pa je bilo ranjenih 61 protestnikov in 406 policistov, je sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin ter obsodil nasilje. Novih protestov proti pokojninski reformi se je v Franciji v ponedeljek po podatkih francoskega notranjega ministrstva udeležilo 782.000 ljudi.

WASHINGTON - ZDA bodo po besedah finančne ministrice Janet Yellen dovoljeno mejo javnega dolga presegle 1. junija. Kongres je pozvala, naj do takrat potrdi zakon, s katerim bi se ta meja spet dvignila. Predsednik ZDA Joe Biden je včeraj kongresne voditelje obeh strank povabil na sestanek na to temo 9. maja v Beli hiši. Republikanci v predstavniškem domu so pred kratkim potrdili predlog zakona za dvig meje, vendar ta predvideva radikalno zmanjšanje proračunske porabe, ki za Belo hišo ni sprejemljiva.

STOCKHOLM - Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni je v okviru odziva na pandemijo covida-19 pripravil poročilo o lekcijah, ki bi lahko prispevale k boljši pripravljenosti na zdravstvene krize v Evropi. Agencija izpostavlja potrebo po vlaganju v zdravstvene delavce, boljše priprave na naslednjo zdravstveno krizo, izboljšanje obveščanja o tveganjih in vključevanje skupnosti ter zbiranje in analiza podatkov.

WASHINGTON - Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna se je odločila, da potnikom iz tujine za vstop v ZDA ne bo več treba predložiti potrdila o cepljenju proti covidu-19. Zahteva po cepljenju bo od 11. maja odpravljena tudi za vse ameriške zvezne uslužbence in pogodbenike. Bela hiša je sporočila, da je število smrtnih primerov zaradi covida-19 od januarja 2021, ko je Biden prevzel položaj predsednika ZDA, padlo za 95 odstotkov, število hospitalizacij pa za 91 odstotkov.

SYDNEY - Avstralija bo kot prva država na svetu drastično omejila kajenje elektronskih cigaret, je napovedal minister za zdravje Mark Butler. Pojasnil je, da bodo ukinili uvoz elektronskih cigaret, ki ne bodo namenjene lekarnam, in uvoz e-cigaret za enkratno uporabo. Uvedli pa bodo tudi omejitve glede embalaže in okusov e-cigaret, ki so na voljo. Po navedbah ministra si bo avstralska vlada tako prizadevala, da se bodo vse elektronske cigarete po novem prodajale izključno v lekarnah in na recept.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek v Beli hiši filipinskemu predsedniku Ferdinandu Marcosu mlajšemu zagotovil trdno zavezo ZDA obrambi Filipinov in Južnokitajskega morja ter obljubil nadaljnjo podporo posodabljanju filipinske vojske. Biden in Marcos mlajši sta v skupni izjavi poudarila tudi svojo neomajno zavezanost svobodi plovbe in preletov v Južnokitajskem morju ter pomen spoštovanja suverenih pravic držav v njihovih izključnih ekonomskih conah v skladu z mednarodnim pravom.

ALEP - Izraelska vojska je ponovno napadla letališče v Alepu in bližnje vojaško letališče na severozahodu Sirije. V napadu je bil ubit sirski vojak, še sedem ljudi pa je bilo ranjenih. Zagorelo naj bi skladišče streliva, ki naj bi ga uporabljale proiranske milice.

GAZA - V izraelskem priporu je umrl palestinski pripadnik skrajne skupine Islamski džihad Khader Adnan, ki je gladovno stavkal, odkar so ga izraelske sile februarja pridržale na okupiranem Zahodnem bregu. Kmalu po njegovi smrti je bilo z območja Gaze proti Izraelu izstreljenih več raket.

OKLAHOMA CITY - Na posestvu v mestu Henryetta v ameriški zvezni državi Oklahomi so v ponedeljek našli sedem trupel, poročajo lokalni mediji, ki se sklicujejo na policijske vire. Trupla so našli med iskanjem dveh najstnic, ki so ju v ponedeljek zjutraj na vzhodu države razglasili za pogrešani. Oblasti so pred tem sporočile, da iščejo 14-letnico in 16-letnico, ki bi naj bi ju videli z obsojenim 39-letnim spolnim prestopnikom Jessijem McFaddenom. Policija identitete žrtev ni objavila, vendar pa je oče ene od najstnic za lokalno televizijo potrdil, da je med njimi njegova hči.

WASHINGTON - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve začenja tretje letošnje zasedanje o denarni politiki, na katerem bodo po mnenju večine analitikov ključno obrestno mero, po kateri si banke čez noč med seboj posojajo denar, zvišali za 0,25 odstotne točke na raven med 5,00 in 5,25 odstotka. Pričakovanja analitikov so umirjena in nihče ne pričakuje večjih pretresov na finančnih trgih kljub reševanju banke First Republic, ki jo je prizadel podoben beg depozitov kot marca banko Silicon Valley.

LONDON - Po prepovedi vstopa nemški glasbeni skupini v Veliko Britanijo je tamkajšnja opozicija v britanskem parlamentu pozvala k nemotenim postopkom za nastope tujih glasbenikov. V začetku aprila so namreč britanski obmejni organi nemški glasbeni skupini Trigger Cut zavrnili vstop na Otok, kjer je skupina imela napovedane nastope. Vstop so jim zavrnili z utemeljitvijo, da niso profesionalni glasbeniki. Umetniki iz EU za vstop v Veliko Britanijo, odkar ta ni več članica EU, potrebujejo delovni vizum za koncerte in nastope. Enako velja za britanske glasbenike v EU.

vb/vb
© STA, 2023