Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. maja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Rusija je davi znova izvedla niz raketnih napadov na Ukrajino. V regiji Herson je bil pri tem en človek ubit, trije pa ranjeni, medtem ko je bilo v regiji Dnipropetrovsk, kjer je bilo glavna tarča mesto Pavlohrad, 25 ranjenih. Ukrajinske sile so sicer po navedbah Kijeva 15 od 18 raket sestrelile.

ANKARA - Turške sile so v Siriji ubile domnevnega vodjo skrajne skupine Islamska država (IS), je v nedeljo v televizijskem nagovoru naznanil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Abu Husein al Kuraši je bil po njegovih besedah ubit v posebni operaciji turške obveščevalne agencije MIT. Glede na navedbe virov naj bi se operacija odvila v mestu Džindajris na severu Sirije.

KARTUM - Vojskujoči strani v Sudanu sta v nedeljo dosegli dogovor o vnovičnem podaljšanju prekinitve ognja, ki pa ni ustavila spopadov v državi. O njih iz države poročajo tudi danes. Združeni narodi opozarjajo na naglo slabšanje humanitarne krize v Sudanu, kamor sedaj pošiljajo posebnega odposlanca Martina Griffithsa.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v rednem nagovoru v nedeljo zaveznicam zahvalil za pomoč v boju z ruskimi silami, pri čemer je omenil tudi Slovenijo in ji izrekel zahvalo za oklepna vozila. Dejal je še, da se je s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pogovarjal o novih dobavah orožja.

NEW YORK - Ameriške finančne oblasti so zasegle kalifornijsko banko First Republic, ki je že nekaj mesecev v finančnih težavah. Vse depozite in večino njenih sredstev bo prevzela banka JPMorgan Chase, so sporočili iz Zvezne uprave za zavarovanje depozitov.

TAŠKENT - Na nedeljskem referendumu v Uzbekistanu so po uradnih podatkih volivci z veliko večino podprli novo ustavo, s tem pa tudi predsedniku države Šavkatu Mirzijojevu omogočili, da na oblasti ostane do leta 2040. Za novo ustavo je glasovalo 90,21 odstotka udeležencev, so sporočili iz osrednje volilne komisije.

ASUNCION - Na nedeljskih predsedniških volitvah v Paragvaju je zmagal Santiago Pena, kandidat vladajoče konservativne stranke Colorado. Po skoraj vseh preštetih glasovih je 44-letnik prejel 42,8 odstotka glasov, je sporočil osrednji volilni urad. 15 odstotnih točk je za njim zaostal Efrain Alegre, kandidat levosredinske koalicije.

BERLIN - Nemčija je uvedla enotno vozovnico za javni promet, ki naj bi v luči visoke inflacije nekoliko razbremenila denarnice potrošnikov ter jih spodbudila, da bodo v skrbi za okolje dali prednost javnemu prevozu. Za mesečno vozovnico je treba odšteti 49 evrov.

CIUDAD DE MEXICO - V Mehiki je v nesreči avtobusa, ki je zgrmel v globel, pozno v soboto umrlo najmanj 18 mehiških turistov, še okrog 25 je bilo poškodovanih, so v nedeljo sporočile lokalne oblasti. Nesreča se je zgodila v zvezni državi Nayarit na zahodu države, vsi potniki so bili mehiški državljani.

DUNAJ - Kogar bodo od danes v Avstriji ujeli za volanom med telefoniranjem z mobilnim telefonom v roki, bo moral plačati bistveno višjo kazen. Namesto dosedanjih 50 evrov mu grozi globa v višini 100 evrov. Zvišujejo se tudi kazni za nekatere druge prometne prekrške.

LONDON - Nizozemski pivovarski velikan Heineken je napovedal finančno injekcijo v višini 40 milijonov funtov (45,4 milijona evrov) v dejavnost pubov v Združenem kraljestvu. S tem naj bi omogočili odprtje okoli 600 novih delovnih mest.

DUNAJ - Pred kratkim objavljeno poročilo Eurostata potrjuje problematiko pomanjkanja delavcev v Avstriji - s 4,6 odstotka ima najvišji delež prostih delovnih mest v Evropi. Povprečje v EU je 2,8 odstotka, so sporočili z avstrijskega gospodarskega ministrstva. Na zavodu za zaposlovanje je prijavljenih skoraj 113.000 prostih delovnih mest.

spo/spo
© STA, 2023