Pregled - šport, 28. 4. (petek)

Ljubljana, 28. aprila - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 28. aprila.

LJUBLJANA - Košarkarice Cinkarne Celje so spet državne prvakinje. V današnji tretji finalni tekmi državnega prvenstva so z 72:52 (19:10, 34:26, 56:33) premagale kranjski Triglav in finale dobile s 3:0 v zmagah. Za Celjanke je to že 19. naslov državnih prvakinj. Celjska ekipa je sicer osvojila že tretji naslov v tej sezoni. Marca je najprej osvojila pokal Slovenije, nato pa četrtič v zgodovini še regionalno ligo Waba.

DOMŽALE - Košarkarji Helios Suns so v svoji dvorani pred 1500 gledalci zmagali proti Borcu iz Čačka in izsilili torkovo odločilno tretjo tekmo za popolnitev lige Aba v prihodnji sezoni. Domžalčani so namreč po porazu v Srbiji tokrat premagali Borac s 107:101 (19:23, 48:51, 76:74) in izid v seriji izenačili na 1:1.

KAIRO - Slovenska telovadka Zala Trtnik se je tudi drugi dan kvalifikacij tekme za svetovni pokal v gimnastiki v Kairu uvrstila v finale. To ji je uspelo na gredi, potem ko je zabeležila osmi izid. V četrtek je bila uspešna že v kvalifikacijah na dvovišinski bradlji in se v sobotni finale uvrstila kot sedma. Danes sta v kvalifikacijah na drogu nastopila tudi dva Slovenca, Kevin George Buckley in Anže Hribar. Slednji je bil 27., medtem ko je bil Buckley 29.

PARIZ - Slovenska hokejska reprezentanca je danes v Parizu odigrala šesto pripravljalno tekmo pred majskim svetovnim prvenstvom elitne skupine v Rigi. S Francijo je izgubila s 3:4 (1:2, 1:1, 1:1). Tekmeca bosta v Parizu v soboto ob 16.30 igrala še eno tekmo.

LJUBLJANA - V 33. krogu Prve lige Telemach sta se Domžale in Gorica razšla z 1:1 (1:0).

AJDOVŠČINA - V Ajdovščini se je danes začela nova sezona državnega prvenstva v reliju. Na reliju Vipavska dolina so danes v središču mesta pripravili superspecial, dobil ga je državni prvak Rok Turk (Hyundai i20 rally2). Preostalo dogajanje bo na vrsti v soboto, ko bo na sporedu še osem hitrostnih preizkušenj.

LJUBLJANA - Grk Georgios Dikaiulakos, selektor slovenske ženske reprezentance, je objavil seznam petnajstih kandidatk za nastop na evropskem prvenstvu, ki se bo čez 48 dni začelo v naši državi. Med njimi po nedavnih zapletih ni Nike Barič, ekipa se bo v okrnjeni zasedbi zaradi krajšega odmora nekaterih po klubskih sezonah zbrala prihodnjo sredo v Ljubljani. Slovenke bodo na domačem evropskem prvenstvu v Stožicah igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Edina novinka je osemnajstletna Hana Ivanuša, v tej sezoni najboljša strelka in skakalka ljubljanske Ježice.

LJUBLJANA - Košarkarji Barcelone in Fenerbahčeja so dobili drugi četrtfinalni tekmi v evroligi. Barcelona je Žalgiris premagala z 89:81, Fenerbahče pa je bil v gosteh z 82:78 boljši od Olympiacosa. Katalonci vodijo z 2:0 v zmagah, na turško-grškem dvoboju je izid v zmagah 1:1.

BAKU - Ferrarijev dirkač Charles Leclerc si je na današnjih kvalifikacijah zagotovil prvo startno mesto za nedeljsko preizkušnjo svetovnega prvenstva formule 1 v Bakuju. Monačan je premagal svetovnega prvaka in vodilnega v seštevku sezone, Nizozemca Maxa Verstappna (Red Bull). Na tretje mesto se je uvrstil še drugi Red Bullov dirkač Mehičan Sergio Perez.

MANILA - Mednarodna košarkarska zveza Fiba je sporočila, da bo moško svetovno prvenstvo leta 2027 gostil Katar. Vse tekme bodo v Dohi.

tb/alz/lr/jz/alz
© STA, 2023