Pregled - svet, 28. 4. (petek)

Ljubljana, 28. aprila - Pregled dogodkov v svetu v petek, 28. aprila.

BRUSELJ - Evropska komisija in pet držav članic EU, ki ležijo v bližini Ukrajine, je doseglo politični dogovor glede prevelikih količin žita iz Ukrajine, je na Twitterju sporočil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Napovedal je, da bodo omejili uvoz štirih vrst žita in zagotovili finančno pomoč državam. Te pa bodo odpravile prepoved uvoza žita iz Ukrajine. Države članice EU so pred tem že podprle podaljšanje uredbe, v skladu s katero je EU junija lani odpravila carine na ukrajinsko žito. Evropska komisija je konec februarja predlagala enoletno podaljšanje.

KIJEV/BRUSELJ/MOSKVA/DONECK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil današnji nov val ruskih raketnih napadov v več mestih po državi, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 25 ljudi. Napade so obsodili tudi v Bruslju. Medtem so iz Moskve sporočili, da so rakete med obstreljevanjem zadele vse zastavljene cilje, vključno s položaji ukrajinskih rezervistov. Ruske okupacijske oblasti v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine pa so sporočile, da je bilo v središču glavnega mesta regije zaradi obstreljevanja z ukrajinskih položajev ubitih devet ljudi.

BUDIMPEŠTA - Papež Frančišek se je ob začetku tridnevnega obiska na Madžarskem srečal s predsednico Katalin Novak, sestal pa se je tudi s premierjem Viktorjem Orbanom, s katerim sta med drugim govorila o Ukrajini in pozvala k mirovnim pogovorom. V svojem govoru pred visokimi političnimi predstavniki in civilno družbo je papež pozval k okrevanju evropskega duha in enotnosti ter posvaril pred delitvami.

KARTUM - V Sudanu sta sprti strani sprejeli dogovor o tridnevnem podaljšanju premirja. Kljub temu se spopadi nadaljujejo. V zadnjih urah tridnevnega premirja, ki se je končalo ob polnoči, so vojska in sile RSF po pritisku Savdske Arabije in ZDA napovedali 72-urno podaljšanje prekinitve ognja. Afriška unija, Združeni narodi, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Velika Britanija in ZDA so v skupni izjavi pozdravili dogovor in pozvali k njegovemu doslednemu izvajanju.

KARTUM/DARFUR - V Sudanu je bilo v streljanju poškodovano turško transportno letalo. Kot je na Twitterju sporočilo turško obrambno ministrstvo, je bilo letalo na poti na vojaško letališče Wadi Seidna na severu prestolnice Kartum, da bi evakuiralo turške državljane. Letalo je kljub obstreljevanju varno pristalo. Poškodovanih ni bilo. V spopadih v prestolnici sudanske zvezne države Zahodni Darfur je bilo ubitih najmanj 74 ljudi, je ob tem sporočil sindikat zdravnikov v Sudanu. V sosednji Čad so evakuirali najmanj 113 humanitarnih delavcev različnih organizacij.

BRUSELJ - Evropska unija je za humanitarno pomoč v Sudanu, kjer so sredi meseca izbruhnili siloviti spopadi, namenila 200.000 evrov. Pomoč naj bi prek sudanskega Rdečega polmeseca dosegla okoli 70.000 ljudi. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem znova obsodil nasilje v Sudanu ter pozval k takojšnji prekinitvi ognja, da bi zdravstvenim in humanitarnim delavcem omogočili nudenje pomoči.

KIJEV - Ukrajinska vojska je nared za ofenzivo, priprave se bližajo koncu, je sporočil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, pri čemer konkretnih podrobnosti ni navedel. Dejal je, da bodo krenili v ofenzivo, če bo Bog dal, če bo vreme sodelovalo in bo taka odločitev poveljnikov. Reznikov je sicer v četrtek posvaril pred previsokimi pričakovanji glede načrtovane ukrajinske spomladanske protiofenzive.

MADRID - Na Poljsko je prispelo prvih šest od desetih španskih bojnih tankov leopard, je sporočila španska obrambna ministrica Margarita Robles. Tanki, ki so na Poljsko prispeli na krovu transportne ladje, so namenjeni Ukrajini. Medtem so se Nemčija, Španija in Francija uradno dogovorile o naslednji fazi razvoja evropskega bojnega letala FCAS, ki bo v prihodnosti nadomestil sedanji model eurofighter.

STOCKHOLM - Mednarodni denarni sklad (IMF) je pozval evropske centralne banke, naj z zviševanjem obrestnih mer "ubijejo inflacijsko zver". Zaradi manjše gospodarske rasti in inflacije ter težav nekaterih večjih svetovnih bank se namreč v javnosti vedno bolj ugiba, ali bodo centralne banke dvige ustavile.

LONDON - Predsednik upravnega odbora britanskega BBC Richard Sharp je odstopil, potem ko je poročilo o njegovem imenovanju ugotovilo, da je kršil pravila o javnih imenovanjih, ker ni razkril več potencialnih navzkrižij interesov. Gre za vpletenost pri posojilu bivšemu premierju Borisu Johnsonu, kar je sprožilo dvome o nepristranskosti medija.

ISTANBUL - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zaradi zdravstvenih težav že tretji dan zapored odpovedal vse aktivnosti v okviru kampanje pred prihajajočimi volitvami 14. maja. 69-letni voditelj je tako za zdaj izpraznil svoj natrpan urnik, potem ko je v torek zvečer moral zaradi bolezni prekiniti nastop v neposrednem televizijskem prenosu.

SARAJEVO - Parlament Federacije BiH je po večurni razpravi z 51 glasovi za, enim vzdržanim ter z dvema glasovoma proti potrdil imenovanje nove vlade te bošnjaško-hrvaške entitete pod vodstvom premierja Nermina Nikšića. S tem se je končala večmesečna kriza, ki jo je povzročila bošnjaška Stranka demokratične akcije (SDA). Med sejo je pred poslopjem parlamenta v Sarajevu prišlo do protestov. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je pred tem v četrtek sprejel odločitev o deblokadi oblikovanja vlade in tako omogočil današnjo potrditev imenovanja.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je sprejel resolucijo, v kateri je talibanske oblasti v Afganistanu pozval, naj v državi zagotovijo polno, enakopravno, smiselno in varno sodelovanje žensk in deklet, zlasti pa je obsodil prepoved dela afganistanskih žensk za Združene narode. Talibani so od vrnitve na oblast v letu 2021 na podlagi stroge razlage islama ženskam odvzeli vrsto pravic.

CORDOBA/LIZBONA - Celinska Španija in Portugalska sta v četrtek presegli temperaturne rekorde za mesec april, so sporočile pristojne ustanove v obeh državah. Na letališču v Cordobi na jugu Španije so zabeležili 38,8 stopinje Celzija, na Portugalskem pa so rekordno temperaturo 36,9 stopinje Celzija izmerili v mestu Mora blizu Lizbone.

lkr/blm/zc/uk/msc/sg/mde/mc/vb/rbi/lkr
© STA, 2023