Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 22. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Vrhovno sodišče ZDA je v petek odločilo, da bo ohranilo dostop do tabletke za splav mifepriston, s čimer je začasno odpravilo omejitve, ki so jih uvedla nižja sodišča. Zadeva je bila tako vrnjena prizivnemu sodišču v New Orleansu, ki je začetek ustnih razprav določilo za 17. maj. Odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da se status quo glede dostopa do zdravila ne bo spremenil, vsaj dokler prizivno sodišče ne bo odločilo o zakonitosti odobritve, ki so jo ameriški regulatorji izdali zdravilu pred več kot 20 leti. Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu na odločitev vrhovnega sodišča poudaril, da je mifepriston še naprej na voljo za varno in učinkovito uporabo, medtem ko se nadaljuje bitka na sodiščih.

KARTUM - V Sudanu so se minulo noč po kratki prekinitvi ognja ob ramazanskem bajramu nadaljevali spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF. Po navedbah novinarja na terenu je bila prestolnica Kartum davi znova tarča bombardiranja, v mestu pa je bilo slišati streljanje. Prekinitev ognja, za katero sta se sprti strani dogovorili v petek zaradi praznovanja ob koncu muslimanskega svetega meseca ramazan, so ponoči po navedbah novinarja večinoma spoštovali, prišlo je le do občasnih spopadov.

SAN JOSE - Nekdanji perujski predsednik Alejandro Toledo se je v petek predal ameriškim oblastem, ki ga bodo izročile Peruju. Toledo, ki mu v Peruju očitajo korupcijo in je pobegnil v ZDA, je v družbi svojega odvetnika in soproge prišel na sodišče v San Joseju v ameriški zvezni državi Kalifornija. Po navedbah virov v ameriškem pravosodju je pričakovati, da bo postopek izročitve trajal manj kot teden dni.

LUXEMBOURG - Sodišče EU je Poljski kazen zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema z milijona evrov dnevno znižalo na pol milijona evrov dnevno, ker je delno izpolnila zahteve, so v petek sporočili s sodišča v Luksemburgu. Sodišče EU je Poljski plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov, naložilo 27. oktobra 2021.

BRUSELJ - Evropska komisija je prijavila 100. evropsko državljansko pobudo, ki poziva k povezovanju vseh prestolnic EU s hitrimi vlaki. Organizatorji pobude morajo za odziv komisije v enem letu zbrati milijon podpisov iz vsaj sedmih držav unije, so sporočili iz Bruslja. Komisija se nato lahko odloči, ali bo v odziv na pobudo ukrepala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti.

SYDNEY - Ob obali Filipinov so po več kot 80 letih našli razbitino japonske ladje, ki jo je ameriška podmornica torpedirala med drugo svetovno vojno, so sporočili organizatorji iskanja in avstralska vlada. V največji avstralski pomorski katastrofi je umrlo kakih 1060 vojnih ujetnikov in civilistov, večinoma Avstralcev. Japonsko transportno ladjo SS Montevideo Maru so v torek našli na globini več kot 4000 metrov.

ŽENEVA - Svetovni ledeniki so lani izginjali s pospešeno hitrostjo, njihovo reševanje pa je izgubljena tekma, v novem letnem poročilu ugotavlja Svetovna meteorološka organizacija. Kot so sporočili iz organizacije, so kazalniki podnebnih sprememb znova dosegli rekordne vrednosti. Najslabše so jo sicer lani odnesli ledeniki v Alpah.

BUENOS AIRES - Argentina se sooča z rekordnim izbruhom mrzlice denga, zaradi katere je umrlo več kot 40 ljudi, večinoma na severozahodu države pa se je okužilo že več kot 60.000 ljudi. Argentinsko ministrstvo za zdravje je ob tem sporočilo, da se je izbruh začenjal umirjati.

MADRID - V požaru v restavraciji v španski prestolnici Madrid sta umrli dve osebi, deset pa je bilo ranjenih. Požar, ki ga je po nesreči povzročil natakar, je izbruhnil v petek zvečer v bližini edinega izhoda iz restavracije in se je po navedbah gasilcev hitro razširil.

mc/mde/vr/zc/las/mc
© STA, 2023