Tedenski pregled - svet od 21. do 27. 4.

Ljubljana, 28. aprila - Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal vnovično kandidaturo. V Sudanu so se nadaljevali spopadi med vojsko in paravojaškimi skupinami, številne države so sprožile evakuacijo svojih državljanov. Po telefonu sta se pogovarjala predsednika Kitajske in Ukrajine Xi Jinping in Volodimir Zelenski. Indija je prehitela Kitajsko po številu prebivalcev.

PETEK, 21. aprila
        LONDON - Namestnik britanskega premierja in minister za pravosodje Dominic Raab je odstopil, potem ko je neodvisna preiskava ugotovila, da je ustrahoval javne uslužbence. Raab je opozoril, da je preiskava postavila nizek prag za ustrahovanje in s tem ustvarila nevaren precedens.
        LUXEMBOURG - Sodišče EU je Poljski kazen zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema z milijona evrov dnevno znižalo na pol milijona evrov dnevno, ker je delno izpolnila zahteve.
        WASHINGTON - Vrhovno sodišče ZDA je odločilo, da bo ohranilo dostop do tabletke za splav mifepriston. Tako bo ostalo, dokler prizivno sodišče ne bo odločilo o zakonitosti odobritve, ki so jo ameriški regulatorji izdali zdravilu pred več kot 20 leti.
        RIM - Ženske v Italiji bodo v prihodnje brezplačno dobile kontracepcijske tablete, je odločil odbor italijanske agencije za zdravila Aifa. Ukrep naj bi italijansko državno blagajno stal okoli 140 milijonov evrov letno. Brezplačna bo tudi profilaksa za preprečevanje okužbe s hivom.
        BERLIN - Nemčijo je zajela nova velika stavka zaposlenih v prometu. Pridružili so se ji zaposleni v okoli 50 podjetjih, med drugimi v upravljavcu železnic Deutsche Bahn, zato je v državi skoraj povsem zastal železniški promet.
        SAN FRANCISCO - Družbeno omrežje Twitter je z računov različnih svetovnih medijskih organizacij odstranil sporne oznake, potem ko jih je več v minulih dneh na Twitterju zaprlo račune. Odstranjevati je začel tudi modre kljukice, namenjene izkazovanju pristnosti uporabnikov.
        BUDIMPEŠTA - Madžarska predsednica Katalin Novak je zavrnila sprejetje zakona, po katerem lahko državljani anonimno prijavijo istospolne pare, ki skupaj vzgajajo otroke. Ocenila je, da besedilo zakona ni skladno s pravom EU. Parlament bo moral o zakonu glasovati še enkrat.

SOBOTA, 22. aprila
        KARTUM - V Sudanu so se po kratki prekinitvi ognja ob ramazanskem bajramu nadaljevali spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF. Sudanska vojska pa je dovolila evakuacijo tujih državljanov in diplomatskih predstavnikov iz države. Prve so osebje evakuirale ZDA, v naslednjih dneh so jim sledile druge države.
        MADRID - Španija je Ukrajini poslala šest bojnih tankov Leopard 2A4 in 20 lahkih oklepnih transportnih vozil, kar je prva pošiljka vojaške opreme, ki jo je Madrid obljubil v podporo Kijevu.
        ŽENEVA - Svetovni ledeniki so lani izginjali s pospešeno hitrostjo, njihovo reševanje pa je izgubljena tekma, je v letnem poročilu ugotovila Svetovna meteorološka organizacija. Najslabše so jo odnesli ledeniki v Alpah.
        SYDNEY - Umrl je avstralski komik Barry Humphries, najbolj znan pod vlogi Dame Edna Everage. Star je bil 89 let.

NEDELJA, 23. aprila
        MITROVICA - V štirih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova so potekale izredne volitve, potem ko so novembra lani s položajev odstopili župani tamkajšnje najmočnejše stranke Srbska lista. Ta je volitve bojkotirala, udeležba je bila zato izjemno nizka.
        BANJALUKA - Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je na skupni spominski slovesnosti s Srbijo za žrtve nekdanjega ustaškega koncentracijskega taborišča v Jasenovcu napovedal združitev Republike Srbske s Srbijo. Izjave so povzročile razburjenje v BiH.
        PARIZ - Kitajski veleposlanik v Franciji je med odgovarjanjem na novinarsko vprašanje o statusu Krima pod vprašaj postavil suverenost nekdanjih sovjetskih republik. Njegove izjave so veliko razburjenja povzročile zlasti v baltskih državah. Uradni Peking je 24. 4. v odzivu poudaril, da spoštuje suverenost vseh nekdanjih republik Sovjetske zveze.
        LIMA - Nekdanji perujski predsednik Alejandro Toledo, ki se je 22. 4. predal ameriškim oblastem, je prispel v domovino, kjer mu bodo sodili zaradi obtožb o korupciji. Grozi mu do 20 let zapora.
        NAIROBI - V Keniji so med preiskavo krščanskega kulta, katerega privrženci naj bi se izstradali do smrti, izkopali posmrtne ostanke več kot 70 oseb. Med žrtvami naj bi bili tudi otroci. Kenijski predsednik William Ruto je 24. 4. obljubil, da bo zatrl nesprejemljiva verska gibanja.

PONEDELJEK, 24. aprila
        KARTUM/LUXEMBOURG - Nadaljevala se je evakuacija tujih državljanov iz Sudana. Po navedbah visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella so članice unije konec tedna iz države evakuirale več kot tisoč ljudi.
        STOCKHOLM - Svetovna vojaška poraba je v letu 2022 dosegla novo najvišjo vrednost, in sicer 2,24 bilijona dolarjev, kaže poročilo Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri). Rekordno so se povečali vojaški izdatki v Evropi, ki so s 480 milijardami najvišji od konca hladne vojne.
        OOSTENDE - Osem evropskih držav - Nemčija, Francija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Danska, Irska in Norveška, je podpisalo dogovor o spodbujanju vetrne energije v Severnem morju. Do leta 2050 naj bi proizvodnjo vetrne energije povečale za desetkrat na 300 gigavatov do leta 2050.
        NEW YORK - Po podatkih ZN naj bi Indija še ta teden prehitela Kitajsko in s skoraj 1,43 milijarde prebivalcev postala najštevilčnejša država na svetu.
        NEW YORK - Kontroverzni skrajno desni televizijski voditelj Tucker Carlson, znan so rasistični in sovražni retoriki, je nekaj dni po poravnavi v okviru tožbe zoper Fox News zapustil medijsko hišo.
        WASHINGTON - Guverner ameriške zvezne države Severna Dakota Doug Burgum je podpisal enega najstrožjih zakonov proti splavu v ZDA, ki umetno prekinitev nosečnosti po šestem tednu prepoveduje tudi v primeru posilstva ali incesta. Zakon tudi določa, da je splav kaznivo dejanje.

TOREK, 25. aprila
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v video nagovoru uradno napovedal kandidaturo za drugi mandat na predsedniških volitvah leta 2024. 80-letni Biden je sporočil, da se v novo tekmo za Belo hišo s sedanjo podpredsednico Kamalo Harris podaja, da bi "dokončal delo".
        KARTUM - V Sudanu je v skladu z dogovorom med sprtima stranema začelo veljati 72-urno premirje, med katerim pa spopadi niso popolnoma prenehali. V spopadih je po podatkih ZN doslej umrlo več kot 500 ljudi, a verjetno je žrtev še več.
        MOSKVA - Moskva je zagrozila, da morda ne bo podaljšala sodelovanja pri mednarodnem sporazumu o izvozu ukrajinskega žita, ki se izteče 18. 5. Kot razlog je navedla domnevne teroristične napade režima v Kijevu na položaje ruske črnomorske flote na zasedenem polotoku Krim.
        BRUSELJ - Evropska komisija je objavila seznam 19 spletnih ponudnikov, ki bodo v skladu z zakonom o digitalnih storitvah označene kot zelo veliki in bodo zanje veljala strožja pravila. Med njimi so Twitter, TikTok in Instagram, pa tudi Amazon in Google.
        BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da je Evropska komisija zagotovila izplačilo nove tranše v višini 1,5 milijarde evrov iz 18 milijard evrov vrednega programa makrofinančne pomoči Ukrajini za letos.
        NEW YORK - Z izbiro porote in uvodnimi besedami se je začelo sojenje nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v civilni tožbi, ki jo je proti njemu vložila ameriška pisateljica in novinarka Jean Carroll. Od njega zahteva odškodnino v zvezi obtožbo, da jo je pred 30 leti posilil.
        NEW YORK - V starosti 96 let je umrl legendarni ameriški pevec in igralec Harry Belafonte. Zaslovel je kot pevec pesmi glasbenega sloga kalipso, med drugim s hitom Banana Boat Song. Zaigral je v več kot 40 filmih. Bil je tudi politično angažiran.

SREDA, 26. aprila
        KIJEV/PEKING - Kitajski predsednik Xi Jinping se je prvič po ruskem napadu na Ukrajino po telefonu pogovarjal z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim. Dejal mu je, da so pogovori in pogajanja edini izhod iz vojne.
        RIM/KIJEV - V Ukrajini je bil ubit ukrajinski sodelavec italijanskega novinarja časnika La Repubblica, italijanski dopisnik je bil ranjen. Na obrobju Hersona so iz zasede nanju streljali domnevni ruski ostrostrelci, čeprav sta nosila jopiča z jasno označbo, da sta novinarja.
        WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden in njegov južnokorejski kolega Yoon Suk-yeol sta sklenila dogovor za preprečevanje severnokorejske jedrske grožnje. ZDA bodo v Južno Korejo redno pošiljale jedrske podmornice, Seul pa ne bo razvijal lastnega jedrskega orožja.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila predlog reforme ekonomskega upravljanja in javnofinančnega usklajevanja v EU, da bi bila pripravljena na prihodnje izzive. Glavni cilj reforme je okrepiti vzdržnost javnega dolga ter spodbujati trajnostno in vključujočo rast.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila predloga sprememb pravil na področju farmacevtskih izdelkov, katerih namen je vzpostaviti enotni trg na področju zdravil. Predlaga tudi poenostavitev postopkov odobritve zdravil.
        VATIKAN - Na prihodnjem srečanju škofov v Vatikanu, ki bo oktobra in na katerem bodo govorili o prihodnosti Cerkve, bodo lahko prvič doslej glasovali tudi ženske in laiki, ne le moški kleriki, predvidevajo nova pravila, ki so jih objavili v Vatikanu.
        
ČETRTEK, 27. aprila
        BRUSELJ - Zavezniki in partnerji Nata so Ukrajini doslej zagotovili 1550 oklepnih vozil in 230 tankov, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Dobave predstavljajo več kot 98 odstotkov bojnih vozil, obljubljenih Ukrajini v okviru mednarodne kontaktne skupine.
        KARTUM - V Sudanu sta sprti strani sprejeli dogovor o tridnevnem podaljšanju premirja, kljub temu pa se spopadi nadaljevali.
        PEKING - Kitajska je znatno razširila svojo zakonodajo za boj proti vohunjenju. Namen te poteze je poleg državnih skrivnosti zaščititi tudi nejasno opredeljene nacionalne interese. Spremenjeni zakon med vohunske dejavnosti prišteva tudi kibernetske napade.
        TEHERAN- Iranska revolucionarna garda (IRGC) je v Omanskem zalivu v mednarodnih vodah zasegla naftni tanker, ki pluje pod zastavo Marshallovega otočja, je sporočila ameriška mornarica.
        CHICAGO - V starosti 79 let je umrl znani ameriški voditelj pogovornih oddaj Jerry Springer. Najbolj je zaslovel s kontroverzno oddajo The Jerry Springer Show, ki je bila v ZDA na sporedu skoraj tri desetletja.
        BERLIN - Berlin je po več kot dveh desetletjih znova dobil konservativnega župana. To je vodja krščanskih demokratov (CDU) v Berlinu Kai Wegner. Berlin bo odslej vodila črno-rdeča koalicija.

snk/akt/mc/mde/vr/zc/las/uk/lkr/jhl/sg/spo/msc/sk/vb/np/jes/vb
© STA, 2023