Pregled - svet, 13. 4. (četrtek)

Ljubljana, 13. aprila - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 13. aprila.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da se preiskava uhajanja zaupnih ameriških dokumentov, ki naj bi med drugim vsebovali tajne obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini, Kitajski in Bližnjem vzhodu, bliža koncu. Nekateri ameriški mediji so morebitnega osumljenca že identificirali in poročajo, da bi do aretacije lahko prišlo že danes. V javnost so danes prišle tudi nove podrobnosti, med drugim o Rusiji, kjer naj bi bili spori znotraj političnega vodstva ostrejši, kot se je sprva zdelo.

TIANJIN/BERLIN - Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je med današnjim obiskom na Kitajskem skušala razbliniti vtis o neenotnosti Evropske unije, potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron dejal, da se Evropa ne bi smela vpletati v ameriško-kitajski spor glede Tajvana, in da bi morala zmanjšati odvisnost od ZDA. Njegovi komentarji so v zahodnih državah naletele na številne kritike.

BERLIN - Nemška vlada je Poljski odobrila dobavo bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29 Ukrajini. Gre za letala iz nekdanjih zalog narodne ljudske armade Nemške demokratične republike, ki jih je Berlin leta 2002 prodal Varšavi. Poljska je Ukrajini sicer že predala osem lovcev MiG-29, vendar si je želela dobaviti tudi tiste, ki jih je leta 2002 prejela od Berlina, kar ji bo sedaj tudi omogočeno.

WASHINGTON - Države članice Svetovne banke so na zasedanju v Washingtonu podprle ukrepe, potrebne za povečanje mednarodne posojilne sposobnosti razvojnih bank v naslednjem desetletju, in sicer v višini do 50 milijard dolarjev (45,45 milijarde evrov), je v sredo sporočil odhajajoči predsednik Svetovne banke David Malpass.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Večina indeksov na evropskih borzah je današnje trgovanje sklenila v zelenem. Vlagatelji premlevajo predvsem kazalce stanja ameriškega gospodarstva. Potem ko so v sredo pozdravili novico, da se je inflacija v marcu spustila na pet odstotkov, so danes odmevali predvsem podatki s trga dela. Nafta se je pocenila, evro pa podražil.

BRUSELJ - Svet EU je odobril podporo v vrednosti milijarde evrov v okviru Evropskega mirovnega instrumenta (EPF). S tem ukrepom bo EU državam članicam omogočila, da si v obdobju od 9. februarja do 31. maja 2023 povrnejo stroške za strelivo, ki je bilo iz obstoječih zalog ali s prerazporeditvijo obstoječih naročil podarjeno Ukrajini.

MOSKVA/KIJEV - Ruske oblasti so sporočile, da so odrezale ukrajinske sile v mestu Bahmut na vzhodu države ter da jim preprečujejo vstop in izstop iz mesta. Kljub temu pa vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin opozarja, da je še prezgodaj trditi, da je Bahmut obkoljen. Ukrajina je ruske trditve že zavrnila. V Bahmutu medtem še vedno potekajo srditi spopadi.

MOSKVA - Rusko generalno tožilstvo je sporočilo, da je uvedlo preliminarno preiskavo glede videoposnetka, ki naj bi prikazoval obglavljenje ukrajinskega vojnega ujetnika. Objava posnetka je v Ukrajini in v mednarodni javnosti sprožila val zgražanja. Moskva je v prvem odzivu sicer menila, da je treba pristnost posnetka preveriti.

OSLO - Norveška je izgnala 15 uslužbencev ruskega veleposlaništva v Oslu, ki so po navedbah norveškega zunanjega ministrstva obveščevalni agenti. Zunanja ministrica Anniken Huitfeldt je sporočila, da so jih razglasili za nezaželene osebe, ker so sodelovali v dejavnostih, ki niso združljive z njihovim diplomatskim statusom.

WASHINGTON - Pravosodno ministrstvo ZDA je sporočilo, da se bo glede prepovedi tabletke za splav mifepriston, ki jo v ZDA uporabljajo za več kot polovico prekinitev nosečnosti, obrnilo na vrhovno sodišče. Do poteze administracije predsednika Joeja Bidna prihaja le dan potem, ko je prizivno sodišče odločilo, da bo tabletka še naprej začasno na voljo.

PARIZ - Sporna pokojninska reforma predsednika Emmanuela Macrona je na ulice francoskih mest znova pognala več deset tisoč ljudi. Sindikati, ki so že dvanajstič po vrsti pozvali k protestnim shodom po državi, so poročali o približno milijonu udeležencev. Po uradnih podatkih oblasti je bilo protestnikov bistveno manj - približno 380.000.

KOUROU - Izstrelitev rakete Evropske vesoljske agencije proti orbiti ene od Jupitrovih ledenih lun, ki jih bodo preučevali v okviru misije Juice, je bila danes zaradi slabega vremena preložena za 24 ur, je sporočil zunanji izvajalec Arianespace.

KIJEV/BUKAREŠTA - Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je Zahod pozval k oblikovanju strategije za Črno morje, ki naj postane "morje Nata". Na konferenci o varnosti v Črnem morju, ki poteka v Bukarešti, se je zavzel tudi za hitro vključitev Ukrajine v zavezništvo. Konferenca poteka ob obletnici potopitve vodilne ruske vojaške ladje Moskva v Črnem morju.

HELSINKI - Finska je sporočila, da je izvedla prvo vojaško vajo, odkar je v začetku meseca postala članica zveze Nato. V pristanišču prestolnice Helsinki sta se medtem simbolično zasidrali nemška in portugalska vojaška ladja, ki sta se v sredo s finsko mornarico udeležili skupne vaje.

HAAG - Stalno arbitražno sodišče (PCA) s sedežem v Haagu je odločilo, da mora Rusija ukrajinski energetski družbi Naftogaz zaradi nezakonitega odvzema njenega premoženja na Krimu plačati pet milijard dolarjev (4,5 milijarde evrov) odškodnine, so sporočili iz Naftogaza.

ŠANGHAJ - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se od srede mudi na obisku na Kitajskem, kjer se bo v petek srečal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom. Lula je med obiskom največje izvozne partnerice svoje države poudaril, da se Brazilija vrača na mednarodno prizorišče.

MANDALAY - Število smrtnih žrtev torkovega raketnega napada vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru na naselje v regiji Sagaing je po poročanju lokalnih medijev danes naraslo na 130. Združeni narodi medtem navajajo najmanj sto smrtnih žrtev, ameriška televizijska postaja CNN pa več kot 160.

LONDON - V starosti 93 let je umrla britanska modna oblikovalka Mary Quant, ki je popularizirala legendarno mini krilo. Quant, ki je veljala za eno najvplivnejših osebnosti na modni sceni v 60. letih prejšnjega stoletja, je umrla mirno na svojem domu v Surreyju na jugovzhodu Anglije.

lkr/rpe/zc/sg/vr/mc/mrn/bg/vb/akt/lkr
© STA, 2023