Pregled - Slovenija, 13. 4. (četrtek)

Ljubljana, 13. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 13. aprila.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbo, ki podaja pravno podlago za to, da bo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s 1. majem zamejila pri 35,67 evra. Uredbo o tem bo vlada sprejela v petek, je po seji vlade dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja.

LJUBLJANA - Vlada je do konca leta podaljšala regulacijo maloprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter cen elektrike za mala in srednje velika podjetja. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zadovoljni, bi si pa želeli nižjih reguliranih cen. Tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) odločitev pozdravljajo, prav tako bi želeli nižje regulirane cene, še vedno pa pozivajo k sprejemu rešitve za velika podjetja.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je v okviru obravnave pobude za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija zahteve za izločitev sodnika Klemna Jakliča in Mateja Accetta zavrglo kot prepozne. Na podlagi pravočasne zahteve stranke v postopku in na podlagi lastnega predloga sodnice pa je izločilo Nežo Kogovšek Šalamon. Roka Čeferina so izločili že prej.

RIM - Notranji minister Boštjan Poklukar se je sestal z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem, s katerim sta se pogovarjala o okrepljenih migracijskih tokovih, zaradi katerih je vlada v Rimu v torek razglasila izredne razmere na ozemlju celotne države. Te po Poklukarjevih besedah ne bodo vplivale na trenutno stanje na meji. Italija ne bo ne zapirala meje in na meji ne bo sprejemala dodatnih ukrepov, je dejal.

DODOMA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v okviru dvodnevnega delovnega obiska v Tanzaniji sešla s tanzanijsko kolegico Stergomeno Lawrence Tax. Strinjali sta se, da lahko Slovenija in Tanzanija učinkovito sodelujeta pri zagotavljanju prehranske varnosti, upravljanju z vodo in v boju proti podnebnim spremembam. Predstavila ji je tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija DZ je na skupni seji z odborom za pravosodje z 10 glasovi za in petimi proti predlagala DZ, naj kandidata za generalnega državnega tožilca Draga Šketa znova imenuje na to funkcijo. Šketa je v svoji predstavitvi med drugim opozoril predvsem na pomanjkljivo kadrovsko sliko državnega tožilstva.

LJUBLJANA - Komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti je razpravljala o gradnji kanalizacijske povezave C0 na vodovarstvenem območju med Črnučami in Brodom v Ljubljani. Med predlaganimi sklepi je, da bi komisija župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića pozvala, naj gradnjo kanala ustavi do pridobitve vseh dovoljenj ter naj lastnikom v last in posest vrne odvzeta zemljišča.

LJUBLJANA - Poslanci koalicijskih Gibanja Svoboda, SD in Levice s prvopodpisano Meiro Hot (SD) so v DZ vložili predlog novele zakona o zaščiti živali. Ta med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali in vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah.

LJUBLJANA - Ministrstvo za naravne vire in prostor je izdalo odločbo z dovoljenjem za odvzem iz narave 230 rjavih medvedov. Namen odločbe je preprečitev resne škode in zagotavljanja zdravja in varstva ljudi, je dejal minister Uroš Brežan. Populacijo rjavega medveda v Sloveniji želijo v prihodnjih letih zmanjšati na 800.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela nacionalni reformni program za letos, ki ga mora država skupaj s programom stabilnosti do konca meseca poslati Evropski komisiji. Med drugim vključuje reforme na področjih pokojnin, zdravstva, stanovanj, plač v javnem sektorju, izobraževanja, digitalizacije in davkov.

LJUBLJANA - Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v javno obravnavo dalo osnutek slovenske vesoljske strategije do leta 2030, ki ga je pripravilo v sodelovanju s podjetjem SpaceTec Partners. Kot so poudarili na predstavitvi, je strategija med drugim pomemben korak na poti k polnopravnemu članstvu v Evropski vesoljski agenciji (Esa).

CELJE - Zaradi nepravilnosti v zvezi z delom radiologov prek podjemnih pogodb je direktor Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić sprejel odločitev o razrešitvi Dušana Ačkuna z mesta predstojnika radiološkega oddelka v bolnišnici.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu so odprli novo dvorano, poimenovano po svetovni popotnici in pisateljici Almi Karlin. Dvorana v petem nadstropju, ki se razteza na približno 400 kvadratnih metrih in s horizontalnim pasom oken omogoča panoramski razgled na zahodni del Ljubljane, bo namenjena predvsem umetnosti ter po potrebi tudi drugim prireditvam.

LJUBLJANA - V SNG Opera in balet Ljubljana je bila premiera baletnega večera koreografa in umetniškega vodje ljubljanskega baletnega ansambla Renata Zanelle na glasbo Arnolda Schönberga Ozarjena noč in Gustava Mahlerja Pesem o Zemlji. Večer plesa, petja in glasbe pod naslovom Ljubezen je bil posvečen tudi naravi.

MARIBOR - Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na Malem odru premierno uprizorila dramo Kako sem se naučila voziti v režiji Nejca Gazvode. Po navedbah gledališča je igra vznemirljiva sestavljanka, ki nastaja na križišču prekršenih pravil in intimnih spominov. Igrajo Julija Klavžar, Kristijan Ostanek in Maša Žilavec.

sk/mc/akt/jvo/tv/ase/mlj/spc/vpu/apo/sag/lad/jb/sk
© STA, 2023