Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Udeležence srečanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu je v sredo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videonagovoru pozval, naj se zasežena sredstva ruske centralne banke v tujini namenijo obnovi Ukrajine. Po ocenah IMF potrebe Ukrajine za obnovo in okrevanje znašajo 411 milijard ameriških dolarjev.

AMSTERDAM - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sredo dejal, da biti zaveznik ZDA ni enako kot biti njihov vazal in tako vztrajal pri za mnoge spornih izjavah o Tajvanu za spletni bilten Politico. Na novinarski konferenci v Amsterdamu je še poudaril, da Francija podpira status quo na Tajvanu ter politiko ene Kitajske ter poziva k mirni rešitvi situacije. Emmanuel Macron je v intervjuju za Politico, objavljenem v nedeljo, dejal, da bi morala Evropa zmanjšati odvisnost od ZDA in se ne bi smela vplesti v konflikt glede Tajvana, zaradi česar se je nanj vsul plaz kritik v ZDA in Evropi.

NEW YORK - Po uhajanju zaupnih ameriških vojaških dokumentov so v javnost prišle nove podrobnosti, tokrat o Rusiji, kjer naj bi bili spori znotraj političnega vodstva ostrejši, kot se je sprva zdelo. Ameriški mediji pa so medtem poročali, da za objavo dokumentov stoji moški, ki je delal v enem od ameriških vojaških oporišč in je velik ljubitelj orožja. Po poročanju Washington Posta naj bi za objavo zaupnih dokumentov stal mlajši moški z vzdevkom OG, ki je dokumente delil s kolegi v klepetalnici, ki jo je vodil na platformi Discord.

NEW YORK - Ameriški javni radio NPR je kot prvi veliki medij včeraj zaprl svoje račune na Twitterju zaradi nove politike tega družbenega omrežja, v skladu s katero so ga označili za medij, povezan z državo. Gre za oznako, ki jo Twitter uporablja za državne medije v avtoritarnih državah, kot sta Kitajska in Rusija.

SEUL/TOKIO/WASHINGTON - Severna Koreja je po navedbah južnokorejskih in japonskih oblasti izstrelila novo balistično raketo, ki naj bi pristala v mednarodnih vodah. Japonske oblasti so ob izstrelitvi opozorile prebivalce otoka Hokaido, naj se umaknejo v zaklonišča, a so kasneje ta ukaz preklicale. Ameriške in južnokorejske oblasti so novo izstrelitev severnokorejske balistične rakete obsodile.

NEW YORK - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v sredo vložil tožbo proti svojemu nekdanjemu odvetniku Michaelu Cohenu. Očita mu, da je kršil dogovor o zaupnosti med njima, in zahteva 500 milijonov dolarjev odškodnine. V tožbi, ki jo je vložil na zveznem sodišču na Floridi, Trump trdi, da je Cohen kršil svojo dolžnost, da kot odvetnik deluje v najboljšem interesu svoje stranke.

OSLO/PARIZ - Iranske oblasti so lani usmrtile najmanj 582 ljudi, kar predstavlja 75-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej, v poročilu ugotavljata nevladni organizaciji s sedežema v Oslu in Parizu. Direktor norveške človekoljubne organizacije Iran Human Rights Mahmood Amiry Moghaddam je pojasnil, da so oblasti v Teheranu obesile štiri udeležence teh protestov, več pa naj jih ne bi zaradi pritiska in pozornosti mednarodne skupnosti. Za najvišje število usmrtitev v zadnjih sedmih letih ni neposredno krivo kaznovanje udeležencev množičnih protestov, ki so lani zajeli Iran.

KIJEV - Ukrajinski bruto domači proizvod se je lani skrčil za 29,1 odstotka, so sporočili državni statistiki. Leta 2021, pred rusko invazijo, so Ukrajinci beležili 3,4-odstotno rast. V vojni, ki jo je februarja lani začela Rusija, je umrlo več desettisoč ljudi, več milijonov Ukrajincev pa je zapustilo državo, kar je pustilo ogromne posledice na gospodarstvu. Najbolj je vojna prizadela gradbeni sektor, ki se je lani skrčil za 67,6 odstotka.

AKRA - Gana je kot prva država odobrila novo cepivo proti malariji, ki ga je razvila oxfordska univerza. Sodeč po dosedanjih raziskavah je to cepivo 77-odstotno učinkovito pri preprečevanju okužbe z malarijo, kar je bistveno več od predhodnih poskusov znanstvenikov na področju omejevanja širjenja te bolezni, ki vsako leto ubije okoli 620.000 ljudi.

WASHINGTON - Države članice Svetovne banke so na zasedanju v Washingtonu podprle ukrepe, potrebne za povečanje mednarodne posojilne sposobnosti razvojnih bank v naslednjem desetletju, in sicer v višini do 50 milijard dolarjev (45,45 milijarde evrov), je v sredo sporočil odhajajoči predsednik Svetovne banke David Malpass.

FRANKFURT - Osrednje evropske borze so se danes obarvale v zeleno. Tudi na evropskem borznem parketu je v središču zanimanja sredina objava ameriškega ministrstva za delo, da je inflacija v ZDA marca na letni ravni nazadovala na pet odstotkov, s tem pa na najnižjo raven po maju 2021. Evro pridobiva. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je šel doslej navzgor za 0,43 odstotka.

PEKING - Kitajska je marca zabeležila prvo rast izvoza od septembra lani, kažejo uradni podatki tamkajšnje carinske službe. Izvoz je na medletni ravni presenetljivo poskočil za 14,8 odstotka, številke pa vzbujajo optimizem, da drugo največje gospodarstvo na svetu okreva, potem ko ga je dolgo pestila državna politika ničelne tolerance do covida-19.

vb/vb
© STA, 2023