Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 8. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

AUSTIN - Zvezni sodnik v ameriški zvezni državi Teksas je v petek prepovedal uporabo tablete za splav, ki jo v ZDA običajno uporabljajo za prekinitev nosečnosti. Odločitev, ki bo veljala po celotnih ZDA, naj bi v veljavo stopila čez teden dni, zvezna vlada pa je že napovedala pritožbo. Kmalu po objavi sodbe v Teksasu je sicer sodnik v zvezni državi Washington sprejel nasprotno odločitev in zaradi različnih pravnih mnenju bo zadeva skoraj gotovo prišla na vrhovno sodišče.

BRUSELJ/TEL AVIV - EU je dan po tistem, ko so bili v napadih v Izraelu ubiti italijanski turist ter sestri iz judovske naselbine, obsodila napade ter vse strani pozvala k zadržanosti. Ameriško zunanje ministrstvo je medtem v luči napetih razmer izrazilo podporo pravici Izraela do samoobrambe. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer ob novem stopnjevanju napetosti odredil mobilizacijo rezervnih enot policije in vojske.

PEKING/TAIPEI - Kitajska je začela tridnevne vojaške vaje v Tajvanski ožini. Kot so sporočili v Pekingu, so vaje nujne za ohranitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Kitajske, v okviru vaj pa bodo kitajske sile simulirale tudi obkolitev Tajvana. V Taipeiju so opozorili, da vaje ogrožajo stabilnost v regiji.

WASHINGTON - Na spletu so se v petek pojavili novi domnevno zaupni ameriški vojaški dokumenti o Ukrajini, objavljeni pa so bili tudi dokumenti o Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indo-pacifiški regiji in terorizmu. Po poročanju ameriških medijev, dokumenti dajejo videz, da izvirajo iz ameriške vojske in obveščevalnih služb.

VATIKAN - V rimskem Koloseju je v petek zvečer potekal tradicionalni križev pot, ki pa se ga papež Frančišek, potem ko se je pred tednom dni v bolnišnici zdravil zaradi bronhitisa, ob hladnem vremenu ni udeležil. V središču letošnjega križevega pota so bili sicer konflikti po svetu in begunci. Na deseti postaji sta sporočili miru prebrala mlada človeka iz Ukrajine in Rusije.

WASHINGTON - Ameriško gospodarstvo bo kljub zahtevnim razmeram, ki so jih še zaostrili nedavni pretresi v bančnem sektorju, nadaljevalo rast, je prepričana ameriška finančna ministrica Janet Yellen. Strah pred recesijo je po njenem mnenju pretiran. Od prihajajoče reforme Svetovne banke pričakuje okrepitev posojilne dejavnosti v višini 50 milijard dolarjev v prihodnjih desetih letih.

PODGORICA - Od skupno 9060 podjetij, ki so jih lani ustanovili v Črni gori, so jih skoraj 80 odstotkov registrirali tujci. Rusi so denimo ustanovili 3830 podjetij, kažejo podatki državne carinske uprave. Največ novoustanovljenih podjetij v lasti tujcev se v Črni gori ukvarja s trgovino.

BOLZANO - V italijanski deželi Trentinsko-Zgornje Poadižje je medved pokončal 26-letnega tekača. Moški se v sredo ni vrnil s teka po gozdu, njegovo truplo so našli v četrtek zjutraj, v petek zvečer pa je obdukcija uradno potrdila, da je umrl zaradi napada medveda. Medveda bodo izsledili in ubili, je napovedal predsednik dežele Mario Fugatti.

NEW JERSEY - Najbogatejši Zemljan je Francoz Bernard Arnault, ki si skupaj z družino lasti proizvajalca in prodajalca luksuznega blaga LVMH, izhaja iz najnovejše Forbsove lestvice najbogatejših Zemljanov. Na drugem mestu mu sledi prvi mož Tesle in Twitterja Elon Musk, tretje mesto pa pripada ustanovitelju Amazona Jeffu Bezosu.

sk/jhl/mlu/vb/akt/tib/rbi/sk
© STA, 2023