Senja Požar: Frankfurtski knjižni sejem izhodišče za ves svet

Ljubljana, 29. marca - Odgovorna za prodajo avtorskih pravic v tujino pri Mladinski knjigi Senja Požar je ob današnji predstavitvi same založbe in mednarodnega sodelovanja za nemške novinarje ob slovenskem nastopu na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS 2023) v izjavi za STA med drugim povedala, da je Frankfurt izhodišče za ves svet.

Ljubljana.
Založba Mladinska knjiga.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Frankfurtski sejem pomeni, da bomo v resnici vidni in opaženi. To je izjemna priložnost za mreženje in pridobivanje čim več kontaktov in možnosti predstavitev, kar v bistvu lahko odpira vrata potem še nekaj časa. To ni nekaj, kar se bo zgodilo oktobra in bo potem konec. Zagotovo nas bodo bolje poznali, koliko, se bomo pa morali sami potruditi," je še povedala Senja Požar.

Izrazila je tudi veselje, da je založbi uspelo priti v Nemčijo s toliko zelo različnimi knjižnimi naslovi. Večji interes za program založbe po njenih besedah vlada tudi s strani drugih držav in založb, v katere je bilo mogoče v preteklosti težje vstopiti.

Težav pri prodaji pravic v tujino je po njeni oceni vedno manj, tudi zaradi že doslej prehojene poti, ki je prispevala, da ima založba v tujini mnogo več kontaktov, kot jih je imela, in dejstva, da so že sedaj bolj prepoznavni.

"Sodelovanje z Javno agencijo za knjige (Jak) je utečeno, pravila igre prijavljanja subvencij so jasna. To je v bistvu tudi nek sistem, ki se pač gradi sproti, več let in zdaj seveda je bistveno lažje, kot je bilo pet let nazaj" je dodala.

Že od samega začetka slovenskih priprav na FKS 2023, ki so se začele leta 2017, se je po besedah Senje Požar vzpostavila zelo široka energija in pobuda za bolj sistematično nagovarjanje tujih založniških trgov.

V mednarodne kataloge knjižnih izdaj Mladinske knjige je sicer vključenih že več kot 300 naslovov. Vsako leto pa promovirajo več kot 130 avtorjev in ilustratorjev.

V nemškogovoreče države so doslej prodali pravice za 40 naslovov, v zadnjih treh letih pa so sklenili 27 dogovorov in pogodb. V letošnjem letu načrtujejo, da bo v nemškokogovorečem območju izdanih 14 naslovov. V nemškogovorečem prostoru sicer založba skupno predstavlja 21 slovenskih avtorjev in 10 ilustratorjev.

Založba Mladinska knjiga, ki še vedno velja za največjo založbo v Sloveniji, je bila ustanovljena pred 78 leti. Leta 2004 se je pridružila Cankarjeva založba.

Slovenija bo na FKS 2023, ki bo potekal od 18. do 22. oktobra, častna gostja.

mlj/jvo
© STA, 2023