Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 19. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

VIKERSUND - Slovenka Ema Klinec je v Vikersundu zmagala na prvi uradni tekmi smučarskih skakalk na letalnici. V prvi seriji je s 226 metri dosegla svetovni rekord in z 209,1 točke prepričljivo vodila. V finalu je imela tudi največjo daljavo serije, 223 m in s 414,7 točke zmagala z 41 točkami prednosti, slavila pa je tudi v točkovanju norveške turneje. Nika Križnar, druga Slovenka, je bila sedma (193,5 in 187 m, 320,8 točke). V Lahtiju se bo prihodnji petek sklenila sezona svetovnega pokala za ženske. Avstrijka Eva Pinkelnig, deveta v Vikersundu, je s 1612 točkami že osvojila veliki kristalni globus, na naslednjih dveh mestih sta Althaus (1437) in Klinec (1255).

SOLDEU - Švicar Ramon Zenhäusern je postavil najboljši čas prve vožnje slaloma na finalu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Soldeuu v Andori. Na drugem mestu po prvem delu zadnje moške tekme to zimo je Norvežan Lucas Braathen, z zaostankom 26 stotink sekunde, Avstrijec Fabio Gstrein na tretjem mestu zaostaja 55 stotink sekunde. Na startu ni slovenskega tekmovalca. Braathen, ki je na vrhu slalomske razvrstitve, je v boju za slalomski mali kristalni globus v boljšem položaju kot drugouvrščeni v seštevku discipline rojak Henrik Kristoffersen, ki je trenutno peti.

SOLDEU - Mikaela Shiffrin vodi po prvi vožnji zadnjega veleslaloma na finalu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Soldeuu v Andori. Američanka, ki lovi karierno 88. zmago, je najboljši čas na prvi progi postavila s startno številko ena. Edina slovenska predstavnica Ana Bucik je deveta z zaostankom 1,27 sekunde. Ameriški šampionki, ki meri na 14. zmago v iztekajoči se sezoni svetovnega pokala, sedmo veleslalomsko, sta se najbolj približali Kanadčanka Valerie Grenier in Italijanka Marta Bassino. Grenier je zaostala 62 stotink sekunde, Bassino je bila stotinko počasnejša.

NEW YORK - Košarkarji Denver Nuggets so v severnoameriški ligi NBA izgubili v New Yorku, Knicks so zmagali s 116:110. Pri gostih Vlatko Čančar ni dobil priložnosti za igro. Denver, ki je kljub porazu še vedno prvi na zahodnem delu lige, ostaja v New Yorku, nocoj ob 20.30 bo igral proti Brooklyn Nets.

LEON - Francoz Sebastien Ogier je s sovoznikom Vincentom Landaisom v drugi etapi prevzel vodstvo na reliju po Mehiki, tretji dirki svetovnega prvenstva. Po 19 hitrostnih preizkušnjah ima osemkratni svetovni prvak 35,8 sekunde prednosti pred Britancem Elfynom Evansom, tretji je Belgijec Thierry Neuville. Branilec lanskega naslova, Finec Kalle Rovanperä, je s petega napredoval na četrto mesto, za Tänakom pa v točkovanju SP zaostaja le za tri točke.

INDIAN WELLS - Znana sta finalista teniškega turnirja ATP-masters serije 1000 z nagradnim skladom 8.345.040 evrov v Indian Wellsu v Kaliforniji. Za naslov se bosta pomerila nekdanja prva igralca sveta, 19-letni Španec Carlos Alcaraz in 27-letni Rus Danil Medvedjev. Tako Alcaraz kot Medvedjev v Indian Wellsu še nista osvojila naslova.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v soboto na domačem ledu Crypto.com Arene izgubili proti Vancouver Canucks po izvajanju kazenskih strelov s 3:2. Kralji so se z osvojeno točko v razvrstitvi pacifiške skupine in zahoda na vrhu izenačili z Vegas Golden Knights, ki ima eno odigrano tekmo manj. Anže Kopitar se ni vpisal med strelce ali podajalce.

LJUBLJANA - Rokometašice Krima Mercatorja bodo danes ob 14. uri v Stožicah igrale prvo tekmo kvalifikacij za četrtfinale lige prvakinj. Izbranke Dragana Adžića se bodo merile z Rapidom iz Bukarešte, ki ga pričakujejo z dobršno mero optimizma. Povratni obračun bo 26. marca ob 16. uri v Bukarešti.

am/jz/lr/am
© STA, 2023