Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

OHRID - Srbija in Kosovo sta se v soboto po maratonskih pogajanjih dogovorila o izvajanju sporazuma o normalizaciji odnosov, vendar srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti nista ničesar podpisala. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da sta se obe strani zavezali, da sta bosta izpolnili vse obveznosti iz sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, vključno z vzpostavitvijo skupnosti srbskih občin na Kosovu.

PODGORICA - V Črni gori potekajo predsedniške volitve, na katerih se med sedmimi kandidati za nov mandat poteguje tudi sedanji predsednik Milo Đukanović. Pričakovati je, da bo okoli pol milijona volivcev predsednika izvolilo šele v drugem krogu 2. aprila, v katerega naj bi se po napovedih uvrstil Đukanović, ni pa še jasno, kdo bo njegov tekmec.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je obiskal mesto Mariupolj na jugu Ukrajine, ki so ga ruske sile po hudih bojih zavzele maja lani. Kot so sporočili iz Kremlja, je Putin v mesto poletel s helikopterjem, ogledal pa si ga je z avtomobilom in peš ter govoril z ljudmi. Seznanil se je tudi s potekom obnove mesta. To je prvič, da je ruski predsednik obiskal območje v Ukrajini, ki so ga po začetku agresije zasedle ruske sile.

ASTANA - V Kazahstanu potekajo predčasne parlamentarne in lokalne volitve. Več kot dve tretjini od 98 članov spodnjega doma parlamenta, ki ga je predsednik Kasim-Žomart Tokajev razpustil januarja, bo v skladu z lansko volilno reformo izvoljenih prek strankarskih list, slaba tretjina pa z neposrednim mandatom v volilnih enotah. Poleg stranke Amanat, iz katere je Tokajev lani izstopil, ima na volitvah svoje kandidate še šest drugih strank.

NEW YORK - Newyorška policija je okrepila varnostno prisotnost na delu Manhattna, kjer so zvezna in državna sodišča, potem ko je bivši predsednik ZDA Donald Trump sporočil, da ga bodo v torek aretirali, in privržence pozval k protestom. Mediji poročajo, da namerava tožilstvo Trumpa kazensko ovaditi zaradi kršenja zakonov o financiranju volilne kampanje zaradi plačila 130.000 dolarjev nekdanji pornografski zvezdnici Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju pred volitvami leta 2016, ni pa navedb o tem, da naj bi ga aretirali.

PJONGJANG/SEUL/TOKIO - Severna Koreja je proti Japonskemu morju znova izstrelila balistično raketo kratkega dosega, je sporočila južnokorejska vojska. To je že četrta raketa, ki jo je Pjongjang izstrelil ta teden v odziv na 11-dnevne skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, največje v zadnjih petih letih. Raketa je letela 800 kilometrov daleč.

QUITO - V potresu, ki je v soboto prizadel Ekvador in Peru, je umrlo najmanj 14 ljudi, od tega 13 v Ekvadorju, več je ranjenih, nastala je tudi gmotna škoda. Potres je imel po navedbah ameriških seizmologov magnitudo 6,8, epicenter je bil ob meji med državama na globini 66 kilometrov. Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je med obiskom prizadetega območja, napovedal je podporo vlade.

LJUBLJANA - Visoka inflacija in skokovita rast stroškov energije povzročata finančne skrbi skoraj trem četrtinam potrošnikov. Bolj so pozorni na cene ter opuščajo potovanja in prostočasne aktivnosti, če se zadolžujejo, se večinoma za stroške ogrevanja in energije. Tako kaže raziskava, ki jo je skupina EOS opravila v 13 evropskih državah. Na porabo so zelo pozorni zlasti v državah srednje in vzhodne Evrope.

MÜNCHEN - Motnje v dobavnih verigah v Nemčiji še naprej najbolj občutijo prodajalci prehranskih izdelkov, je pokazala ta teden objavljena raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Delež tistih s težavami pri dobavah se je sicer februarja glede na januar zmanjšal.

VROCLAV - Eden največjih svetovnih proizvajalcev avtobusov Volvo Buses, sicer del švedske skupine Volvo, se je odločil v prvem četrtletju 2024 zapreti tovarno na Poljskem. Prizadetih bo 1600 delovnih mest, od tega 1500 v Vroclavu. Tovarno so odprli leta 1996, v njej pa proizvajajo avtobuse za mestni in medkrajevni promet ter luksuzne avtobuse, zaprli jo bodo zaradi vzpostavitve novega poslovnega modela v Evropi.

sk/jhl/msc/tib/rp/mrn/bg/rbi/mlu/vr/mc/sk
© STA, 2023