Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 17. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRATISLAVA/MOSKVA - Slovaška bo Ukrajini poslala 13 bojnih letal MiG-29, je sporočil slovaški premier Eduard Heger. Odločitev je najavil dan po tem, ko je dobavo sprva štirih lovcev MiG-29 sovjetske izdelave Kijevu naznanila Poljska. V Kremlju so že napovedali njihovo uničenje in obsodili "vse večjo vpletenost" članic Nata v konflikt.

PEKING/MOSKVA - Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo kitajski predsednik Xi Jinping prihodnji teden, od ponedeljka do srede na obisku v Moskvi. Obisk so potrdili tudi v Kremlju in navedli, da se bo kitajski voditelj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovarjal o strateškem sodelovanju in poglobitvi partnerstva med Rusijo in Kitajsko

PJONGJANG - Severna Koreja je sporočila, da je bila balistična raketa, ki jo je v četrtek preizkusno izstrelila proti Japonskemu morju, medcelinska raketa hwasongpho-17. Po navedbah severnokorejskih medijev je bila izstrelitev opozorilo sovražnikom Pjongjanga, naj ne stopnjujejo napetosti na Korejskem polotoku.

LILONGWE - Ciklon Freddy, ki je jug Afrike prvič prizadel že konec februarja, je glede na nove podatke samo v Malaviju terjal 326 življenje, skupaj pa prek 400. Od srede je število žrtev naraslo za sto. Povečalo se je tudi število razseljenih znotraj Malavija, ki jih je že 183.000, je v četrtek sporočil predsednik države Lazarus Chakwera.

RIM - Italijanska vlada je znova obudila zamisel o gradnji mostu med celino in otokom Sicilijo. Vlada premierke Giorgie Meloni je namreč v četrtek sprejela odlok o oživiti spornega projekta izgradnje velikega, več milijard evrov vrednega mostu. Prepričana je, da bo projekt okrepil položaj Italije in pripomogel k oživitvi gospodarstva na revnejšem jugu.

LONDON/WELLINGTON - V luči varnostnih skrbi so v četrtek tudi britanske oblasti prepovedale uporabo aplikacije TikTok na vladnih napravah. Za podobno potezo so se odločili še na Novi Zelandiji, kjer bo kmalu prepovedana uporaba te aplikacije na vseh napravah z dostopom do omrežja parlamenta.

LONDON - Sindikati, ki zastopajo zdravstvene delavce v Angliji, so v četrtek dosegli dogovor z britansko vlado o končnem predlogu glede plač, s čimer bi lahko končali stavke, ki so prizadele javni zdravstveni sistem (NHS). Veliko Britanijo je namreč v minulih mesecih zajel val stavk, kar je okrepilo pritisk na premierja Rishija Sunaka.

MADRID - Španska vlada premierja Pedra Sancheza je v četrtek potrdila pokojninsko reformo, ki med drugim predvideva povečanje prihodkov pokojninskega sklada s počasnim, toda vztrajnim višanjem prispevkov. Za razliko od Francije reforma, ki jo mora še potrditi španski parlament, ni naletela na množičen odpor, čeprav jo kritizirajo podjetniki in opozicija.

MADRID - V Španiji bodo hišni ljubljenčki v prihodnje bolje zaščiteni pred zanemarjanjem in mučenjem. Španski parlament je v četrtek potrdil zakon o pravicah in dobrem počutju živali ter spremembe kazenskega zakonika, ki prinašajo strožje kazni za mučenje živali. Izboljšave naj bi koristile približno 26 milijonom domačih živali, predvsem psov in mačkam.

spo/spo
© STA, 2023