SPÖ in ÖVP na avstrijskem Koroškem začeli koalicijska pogajanja

Celovec, 16. marca - Po deželnih volitvah na avstrijskem Koroškem 5. marca so se danes začela koalicijska pogajanja med socialdemokrati (SPÖ) in ljudsko stranko (ÖVP). Stranki, ki v tej deželi vladata skupaj že od leta 2013, se dogovarjata o nadaljevanju sodelovanja, ki naj bi ga dorekli do ustanovne seje deželnega zbora, ki bo najkasneje 13. aprila.

Vodji strank Peter Kaiser (SPÖ) in Martin Gruber (ÖVP) sta v torek, ko sta se stranki dogovorili za začetek pogajanj, predstavila usklajeno vizijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Izpostavila sta skupna izhodišča in izkušnje iz preteklih let.

Koalicijo SPÖ in ÖVP so predstavniki krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijske Koroškem po volitvah označili za najugodnejšo za slovensko skupnost.

Poleg vsebinskih vprašanj in prednostnih nalog bosta morali stranki v pogajanjih tudi določiti, katera bo pristojna za kateri resor. Trenutno je pet članov vlade iz vrst SPÖ pristojnih za finance, socialne zadeve, zdravstvo, oskrbo, izobraževanje, stanovanjsko politiko, občine, okolje in energijo. Predstavnika ÖVP pa sta med drugim zadolžena za gospodarstvo, turizem, javni promet, podeželje, gradnjo cest, kmetijstvo in lovstvo.

SPÖ in ÖVP se bosta morali po poročanju agencije APA najverjetneje tudi dogovoriti, koliko predstavnikov bo imela vsaka od njiju v sedemčlanski deželni vladi v Celovcu. Pojavljajo se namreč ugibanja, da bi ljudski stranki, ki je glede na prejšnje volitve leta 2018 zmanjšala razliko v številu glasov v primerjavi s SPÖ, uspelo zagotoviti tretje mesto v deželnem svetu, SPÖ pa bi izgubila enega člana v vladi.

Socialdemokrati so z 38,9 odstotka glasov sicer zmagali na volitvah, a utrpeli znaten padec glede na prejšnje volitve pred petimi leti, ko jih je podprlo 48 odstotkov volivcev. ÖVP je prejela 17 odstotkov glasov, 1,6 odstotka več kot leta 2018.

Podrobnosti morata stranki doreči do ustanovne seje deželnega zbora, ki bo najkasneje 13. aprila. V parlament so se poleg SPÖ in ÖVP uvrstili še svobodnjaki (FPÖ) in Ekipa Koroška.

V trenutnem sklicu deželnega zbora je bila doslej koroška Slovenka Ana Blatnik iz vrst socialdemokratov, v novem sklicu pa bo med 36 poslanci Slovenec Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška. Ali bo v deželni zbor prišel tudi predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug, za zdaj ni jasno. Jug je bil namreč 18. na listi SPÖ, ki bo v novem sklicu imela 15 sedežev, tako da bi mu po oblikovanju koalicije pod vodstvom socialdemokratov morda lahko celo uspelo.

mc/vr/vr
© STA, 2023