Pregled - Slovenija, 15. 3. (sreda)

Ljubljana, 15. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 15. marca.

LJUBLJANA - Revizija poslov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je ob pogostem nespoštovanju predpisov pokazala, da se med podjetji, ki dobavljajo kliničnemu centru, pojavljajo tudi zaposleni v UKC. Do odklonov prihaja pri ponudbah za evidenčna naročila, manjkajo zapisniki o odpiranju ponudb, pa tudi naročilnice. Revizorji so odkrili tudi oddaje naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja oziroma tako imenovano drobljenje naročil. Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je poročilo, ki sicer nosi oznako poslovne skrivnosti, že predal Komisiji za preprečevanje korupcije, predali ga bodo tudi Nacionalnemu preiskovalnemu uradu. Tudi ministrstvo za zdravje je napovedalo ukrepanje. Nekdanji direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar pa od ministrstva za zdravje pričakuje, da bo revizijo poslovanja razširilo in jo zahtevalo od vseh, ki plačilo za opravljene storitve dobijo iz javnih sredstev.

LJUBLJANA - V primeru nevrokirurga Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Romana Bošnjaka, ki je operiral tujo državljanko, ob tem pa je ta morala poleg plačila operacije bolnišnici nakazati še dodatnih 6000 evrov Bošnjaku na račun agencije v Hongkongu, strokovni svet UKC ni odkril nepravilnosti, je pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug. Strokovnih svet se je sicer omejil na odločanje o strokovnih vsebinah in torej ni odločal o morebitnih etičnih tveganjih. Zapisnik seje strokovnega sveta sicer še ni potrjen, je poudaril.

LJUBLJANA - Parlamentarni odbor za kulturo računskemu sodišču predlaga, naj izvede revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Zaradi sumov o nepravilnostih, ki se pojavljajo v javnosti, so računskemu sodišču naložili, naj še posebej preveri pravilnost in zakonitost sestave letnega poročila javnega zavoda za 2022. V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je medtem na novinarski konferenci dejal, da ne bo odstopil, k čemur so ga sicer pozvali svet delavcev in nekateri novinarski sindikati po sodbi višjega delovnega sodišča, da je bilo njegovo imenovanje za generalnega direktorja leta 2021 nezakonito.

LJUBLJANA - Na nadaljevanju pogajanj o oblikovanja plačnega stebra v zdravstvu ni prišlo do vsebinskega premika. Sindikalna stran je predstavila svoje predloge, vlada stran pa naj bi po napovedih pripravila tako komentarje na sindikalni predlog kot svoj predlog. V zdravniškem sindikatu Fides ob tem opozarjajo, da se čas za oblikovanje stebra izteka.

LJUBLJANA - Pogajalci vlade in Visokošolskega sindikata Slovenije so po več tednih pogajanj uskladili besedilo stavkovnega sporazuma. Predsednik sindikata Gorazd Kovačič je povedal, da ga bo vladna pogajalska skupina dala v potrditev vladi, nato pa se bo o njem izrekal tudi najvišji sindikalni organ.

LJUBLJANA - Na ustanovni seji se je sestal strateški svet za makroekonomska vprašanja pri predsedniku vlade, ki mu predseduje direktorica urada za makroekonomske analize in razvoj Maja Bednaš. Premierju Robertu Golobu je svet priporočil, naj vlada še pred sprejemom napovedanih reform oblikuje javnofinančni okvir, znotraj katerega se bodo te gibale.

LJUBLJANA - Vodje proizvajalcev elektrike Gena energije in HSE ter operaterja omrežja Elesa Dejan Paravan, Tomaž Štokelj in Aleksander Mervar so dejali, da bodo za samooskrbni in brezogljični elektroenergetski sistem v Sloveniji potrebne obsežne investicije tako v proizvodnjo kot v omrežje. Končne cene elektrike verjetno ne bodo več na ravneh izpred krize, dajejo pa več denarnega toka in s tem možnost vlaganj, je bilo slišati.

LJUBLJANA - Predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec je sklical sejo komisije na temo zavlačevanja s postopki za gradnjo drugega bloka krške nuklearke, saj je pristojni minister Bojan Kumer omenil možnost zamika časovnice. Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen je poudarila, da bo Jek 2 največja investicija v zgodovini države, takšni projekti pa so dolgotrajni.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon sta pred obiskom italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija v Sloveniji s predstavniki slovenske manjšine v Italiji izmenjala informacije in poglede na aktualna vprašanja manjšine. Med njimi so izpostavili zastopstvo predstavnikov narodne manjšine v italijanskih predstavniških telesih na deželni in državni ravni, problematiko slovenskega šolstva in javno rabo slovenskega jezika na območjih, kjer živijo Slovenci.

LJUBLJANA/KIJEV - Zunanja ministrica Tanja Fajon in namestnik direktorja Javnega podjetja Ljubljanski potniški promet (LPP) sta v okviru solidarnostne kampanje Evropske komisije ukrajinskemu veleposlaniku v Sloveniji Andriju Taranu predala dva avtobusa za prevoz ukrajinskih otrok do šole. Fajon je izpostavila, da je pomembno, da otroci, največje žrtve ruske agresije, varno nadaljujejo šolanje.

STRASBOURG - Evropski parlament je za novega vodjo delegacije za odnose z državami Magreba izvolil evropskega poslanca iz Slovenije Matjaža Nemca (S&D/SD). Delo delegacije bo še naprej ključno pri vprašanjih upravljanja z migracijami in širših varnostnih izzivih Sredozemlja, je po izvolitvi dejal Nemec.

LJUBLJANA - Spori o prenehanju delovnega razmerja so nenujni, zato procesni roki v času sodnih počitnic v teh primerih ne tečejo, je v eni izmed obravnavanih zadev ugotovilo ustavno sodišče. Presojalo je namreč primer, ko je višje sodišče štelo, da je rok za pritožbo v sporu zaradi prenehanja delovnega razmerja tekel tudi med sodnimi počitnicami.

KOPER - Okrožno sodišče je v ponovljenem sojenju nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in predsednika uprave Maksime Holding Miroslava Golubića oprostilo obtožb zlorabe položaja pri prodaji delnic Intereurope na škodo Istrabenza in pomoči pri tem. Tožilstvo je za Bavčarja predlagalo dve leti in šest mesecev zaporne kazni, za Golubića pa dve leti. Na sodbo se bodo v tožilstvu pritožili.

NOVA GORICA - Začela se je glavna obravnava v zadevi smejalni plin. Trije obtoženi krivde v svojem zagovoru niso priznali, kljub temu pa obžalujejo dogajanje in nepotrebne smrti v šempeterskem urgentnem centru. Četrti obtoženi pa je krivdo v preteklih dneh priznal, zato so ga s sojenja izločili.

CELJE - V Pokrajinskem muzeju Celje je bil prvi od skupno 12 regijskih posvetov ministrstva za kulturo o prihodnji kulturni politiki. Osrednja pozornost je bila namenjena spremembah sedanjega nacionalnega programa za kulturo. Na posvetu je bilo podanih več predlogov, ki bodo vključeni v nov nacionalni program za kulturo, je povedala ministrica Asta Vrečko.

MARIBOR - Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme založnik Primož Premzl. Dobitniki Glazerjevih listin pa so arhitekt David Mišič, vizualna umetnica Nika Autor in kipar Marjan Mirt, je sporočil pristojni občinski odbor.

LJUBLJANA - V Zbornični dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) je potekal simpozij ob stoletnici rojstva zgodovinarja, politika, akademskega profesorja in akademika Janka Pleterskega, ki se je strokovno posvetil predvsem politični zgodovini poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja.

np/spc/bdo/np
© STA, 2023