Pregled - svet, 15. 3. (sreda)

Ljubljana, 15. marca - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 15. marca.

WASHINGTON/MOSKVA - Po torkovem bližnjem srečanju ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom nad Črnim morjem ZDA razmišljajo o objavi posnetkov dogodka, da bi podkrepili svojo različico zgodbe, je v torek sporočil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov je medtem incident označil za provokacijo in pozval ZDA, naj prenehajo z leti "v bližini ruskih meja". Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je na virtualnem srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini pozval Rusijo, naj s svojimi letali upravlja varno in profesionalno. Iz Moskve so medtem sporočili, da si bodo prizadevali pridobiti razbitine letalnika.

STRASBOURG - EU mora poskrbeti za industrijo čistih tehnologij, je v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Do leta 2030 želi EU proizvesti vsaj 40 odstotkov potrebnih čistih tehnologij, je dejala ob napovedi, da bo komisija v četrtek predstavila zakona o okolju prijaznih tehnologijah in kritičnih surovinah.

HAAG - Na Nizozemskem so potekale ključne regionalne volitve, na katerih je 13 milijonov volivcev izbiralo poslance 12 regionalnih parlamentov. Ankete napovedujejo premik v desno in zmago novega gibanja jeznih kmetov, ki bi lahko zamajalo desnosredinsko vlado premierja Marka Rutteja in njene načrte za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

STRASBOURG - Evropski parlament je zaradi sistematičnega zatiranja demokracije in kršitev človekovih pravic v Belorusiji pozval k sprejetju novih sankcij proti beloruskemu režimu. V resoluciji je pozval k preiskavi zločinov, ki jih je zagrešil režim Aleksandra Lukašenka proti prebivalcem Belorusije.

TEGUCIGALPA - Honduras bo vzpostavil diplomatske stike s Kitajsko, je v torek sporočila predsednica Xiomara Castro. Honduras je trenutno ena od 14 držav, ki ohranja uradne diplomatske stike s Tajvanom. V skladu z načelom ene Kitajske, ki ga zagovarja Peking, bo ta srednjeameriška država posledično najverjetneje prekinila uradne stike s Taipeijem.

LOS ANGELES - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek na prizorišču strelskega napada, ki je lani med proslavo kitajskega novega leta zahteval 11 življenj, podpisal izvršni ukaz za okrepitev preverjanja kupcev strelnega orožja in spodbujanje ustreznejšega hranjenja tega orožja. Ukaz uvaja tudi boljše zbiranje podatkov o izstreljenih nabojih in njihovo izmenjavo med policijskimi agencijami.

DUNAJ - Avstrijska policija je zaradi povečane grožnje terorističnega napada na Dunaju zvišala stopnjo pripravljenosti in okrepila patrulje v najbolj izpostavljenih predelih mesta, je na Twitterju sporočila dunajska policija. Poudarili so, da še ni znano, koliko časa bo okrepljeno varovanje trajalo.

ZÜRICH - Delnice druge največje švicarske banke Credit Suisse so potonile. Za padec je poskrbel predsednik Savdske nacionalne banke Ammar Al Khudairy, ki je izjavil, da savdska banka ne bo povečala svojega deleža v švicarski banki. Savdska nacinalna banka je od novembra največja delničarka Credit Suisse. Predsednik uprave banke Axel Lehmann ob tem miri trg, da banka ne potrebuje državne pomoči, francoska predsednica vlade Elisabeth Borne pa je švicarske oblasti pozvala k posredovanju.

LONDON - Več sto tisoč britanskih učiteljev, univerzitetnih predavateljev, državnih uslužbencev, stažistov, voznikov londonske podzemne železnice in novinarjev BBC je stavkalo zaradi vprašanj, povezanih s plačami, delovnimi mesti, pokojninami in delovnimi pogoji. Kljub pogovorom med sindikati in britansko vlado stavke v javnem sektorju ostajajo na mrtvi točki.Stavka, v kateri je po navedbah BBC sodelovalo okoli 400.000 ljudi, utegne postati največja od lanskega začetka vala stavk na Otoku.

ATENE - Grški novinarji stavkajo z zahtevo po celoviti preiskavi železniške nesreče, v kateri je pred dvema tednoma življenje izgubilo 57 ljudi. Zaradi stavke ni novic na spletnih portalih, radijskih in televizijskih postajah, v četrtek, ko bo v državi potekala še splošna stavka, pa ne bo novih časopisov.

BOGOTA - V eksploziji v premogovniku blizu kolumbijske prestolnice je umrlo najmanj 11 ljudi, deset pa jih je še ujetih v rudniku. Eksplozija je odjeknila zaradi visoke koncentracije plina, ki se je vnel zaradi isker rudarskega orodja. Predsednik Gustavo Pedro je dejal, da se skupaj z oblastmi regije Cundinamarca trudijo rešiti ujete rudarje.

LILONGWE - Število smrtnih žrtev tropskega ciklona Freddy v Malaviju je po najnovejših uradnih podatkih naraslo na najmanj 225, medtem ko reševalci na jugu države nadaljujejo iskanje preživelih. Tamkajšnje najbolj prizadeto mesto Blantyre je obiskal predsednik države Lazarus Chakwera, ki je ob tej nacionalni tragediji pozval k mednarodni pomoči.

RIM - Reševalci so v morju blizu kraja Cutro na jugu Italije v Kalabriji našli trupla petih ljudi, ki so utonili po brodolomu čolna s prebežniki 26. februarja. Med novimi žrtvami sta ob treh odraslih tudi triletna deklica in sedemletni deček. Skupno je brodolom zahteval 86 življenj, od tega 35 mladoletnih, med njimi 25 mlajših od 12 let. Pogrešajo še najmanj 17 ljudi.

mc/spo/msc/jhl/rbi/vr/vb/mc
© STA, 2023