Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 15. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Po torkovem bližnjem srečanju ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom nad Črnim morjem, ZDA razmišljajo o objavi posnetkov dogodka, da bi podkrepili svojo različico zgodbe, je v torek sporočil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov je medtem incident označil za provokacijo in pozval ZDA, naj prenehajo z leti "v bližini ruskih meja".

STRASBOURG - EU mora poskrbeti za industrijo čistih tehnologij, je v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Do leta 2030 želi EU proizvesti vsaj 40 odstotkov potrebnih čistih tehnologij, je dejala ob napovedi, da bo komisija v četrtek predstavila zakona o okolju prijaznih tehnologijah in kritičnih surovinah.

HAAG - Na Nizozemskem potekajo ključne regionalne volitve, na katerih 13 milijonov volivcev izbira poslance 12 regionalnih parlamentov. Ankete napovedujejo premik v desno in zmago novega gibanja jeznih kmetov, ki bi lahko zamajalo desnosredinsko vlado premierja Marka Rutteja in njene načrte za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

TEGUCIGALPA - Honduras bo vzpostavil diplomatske stike s Kitajsko, je v torek sporočila predsednica Xiomara Castro. Honduras je trenutno ena od 14 držav, ki ohranja uradne diplomatske stike s Tajvanom. V skladu z načelom ene Kitajske, ki ga zagovarja Peking, bo ta srednjeameriška država posledično najverjetneje prekinila uradne stike s Taipeijem.

LOS ANGELES - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek na prizorišču strelskega napada, ki je lani med proslavo kitajskega novega leta zahteval 11 življenj, podpisal izvršni ukaz za okrepitev preverjanja kupcev strelnega orožja in spodbujanje ustreznejšega hranjenja tega orožja. Ukaz uvaja tudi boljše zbiranje podatkov o izstreljenih nabojih in njihovo izmenjavo med policijskimi agencijami.

NEW YORK - Eden od favoritov za osvojitev predsedniške nominacije republikanske stranke, guverner Floride Ron DeSantis je rusko invazijo na Ukrajino v torek opredelil kot ozemeljski spor in dodal, da zaščita Ukrajine ni eden od pomembnejših nacionalnih interesov ZDA. S tem se je pridružil Donaldu Trumpu in se zameril vodilnim senatnim republikancem.

DUNAJ - Avstrijska policija je zaradi povečane grožnje terorističnega napada na Dunaju zvišala stopnjo pripravljenosti in okrepila patrulje v najbolj izpostavljenih predelih mesta, je na Twitterju sporočila dunajska policija. Poudarili so, da še ni znano, koliko časa bo okrepljeno varovanje trajalo.

ATENE - Grški novinarji stavkajo z zahtevo po celoviti preiskavi železniške nesreče, v kateri je pred dvema tednoma življenje izgubilo 57 ljudi. Zaradi stavke ni novic na spletnih portalih, radijskih in televizijskih postajah, v četrtek, ko bo v državi potekala še splošna stavka, pa ne bo novih časopisov.

NEW YORK - Bivši predsednik ZDA Donald Trump, proti kateremu poteka zvezna preiskava zaradi podžiganja privržencev k napadu na kongres, je v ponedeljek odgovornost za napad 6. januarja 2021 pripisal nekdanjemu lastnemu podpredsedniku Miku Penceu, ker ta ni hotel razveljaviti izidov predsedniških volitev 2020.

COLUMBUS - Ameriška zvezna država Ohio je v torek vložila tožbo proti železniškemu podjetju Norfolk Southern zaradi februarske nesreče pri kraju East Palestine, med katero se je iz vagonov v okolje izlilo več strupenih kemikalij. Pravosodni minister Ohia Dave Yost je prepričan, da je podjetje kršilo številne državne in zvezne zakone.

MÜNCHEN - Nemški bruto domači proizvod (BDP) se bo letos skrčil za 0,1 odstotka, so ocenili na münchenskem inštitutu za gospodarske raziskave Ifo in tako potrdili decembrsko napoved. Obenem pa so rahlo izboljšali napoved gospodarske rasti za prihodnje leto. Po novem naj bi ta znašala 1,7 odstotka, so sporočili iz Ifa.

MOSKVA - Ruski prihodki od izvoza nafte so bili februarja medletno nižji za 42 odstotkov, potem ko je Zahod poostril sankcije proti državi, navaja Mednarodna agencija za energijo (IEA). Rusija je prejšnji mesec z izvozom nafte zaslužila 11,6 milijarde dolarjev, pred enim letom pa 20 milijard. Pri količini izvoza nafte agencija ne zaznava večjih sprememb.

MADRID - Španski tekstilni velikan Inditex, ki ima med drugim v lasti verigo trgovin z modnimi oblačili Zara, je lani vknjižil rekordnih 4,1 milijarde evrov čistega dobička, kar je 27 odstotkov več kot leta 2021. Rekordni so bili tudi prihodki, ki so se povečali za 17 odstotkov na 32,6 milijarde evrov.

ZAGREB - Na Hrvaškem težave v cestnem prometu povzroča močan veter, zaradi katerega so za vsa vozila zaprte nekatere ceste proti obali. Državni hidrometeorološki zavod je zaradi sunkov burje izdal rdeče opozorilo za Dalmacijo, vetrovno vreme pa pričakujejo tudi v Zagrebu in Slavoniji.

spo/spo
© STA, 2023