Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 15. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

ROGLA - Italijan Roland Fischnaller in Čehinja Ester Ledecka sta bila najhitrejša v kvalifikacijah deskarjev na tekmi za svetovni pokal v paralelnem veleslalomu na Rogli. Od Slovencev so se v izločilne boje, ki bodo ob 13. uri prebili vsi trije Slovenci, Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Marguč. Gloria Kotnik je izpadla v kvalifikacijah. Na 19. mestu je bila za 42 stotink sekunde prepočasna za nastop med najboljšo šestnajsterico.

SOLDEU - Avstrijec Vincent Kriechmayr je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v Soldeuu na finalu sezone v Andori. Na zadnjem smuku svetovnega pokala v sezoni 2022/23 je za devet stotink sekunde premagal Nemca Romeda Baumanna, njegov rojak Andreas Sander je bil tretji. Nastopil je tudi Slovenec Rok Ažnoh, ki je končal na 25. mestu. Pri moških je smukaško sezono zaznamoval Norvežan Aleksander Aamodt Kilde z zmagami na šestih smukih, na štirih je slavil Kriechmayr.

OBERHOFEN - Nekdanji slovenski smučarski skakalec Jernej Damjan je prejel posebno čast. Izvoljen je bil za nov štiriletni mandat od 2023 do 2027 v komisijo športnikov pri Mednarodni smučarski in deskarski zvezi, so danes sporočili pri krovni organizaciji s sedežem v Oberhofnu v Švici. Skakalke in skakalci so Damjana, ki je tekmovalno kariero končal leta 2021, za člana komisije predlagali na minulem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici.

PHOENIX - Košarkarji Milwaukee Bucks so si po zmagi s 116:104 proti Phoenix Suns že zagotovili nastop v končnici severnoameriške lige NBA. Za najboljše moštvo rednega dela sezone vnovič ni igral slovenski as Goran Dragić, ki ni del rotacije trenerja Mika Budenholzerja. Bucks imajo na vzhodu tri zmage naskoka pred Boston Celtics, na zahodu pa ima štiri zmage manj moštvo Denver Nuggets. Zlata zrna so še četrtič zapovrstjo izgubila, ugnali so jih Toronto Raptors s 125:110. Pri Denverju je slovenski košarkar Vlatko Čančar na parketu prebil 1:21 minute, njegova statistika pa je v tem času ostala prazna.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL dosegli 39. zmago v sezoni, potem ko so v domači dvorani s 5:2 premagali New York Islanders. Slovenski as Anže Kopitar je sodeloval pri drugem golu kraljev. Hrušičan je v drugi tretjini ob igri z dvema hokejistoma več odložil plošček Drewu Doughtyju, ki je z močnim strelom premagal Iljo Sorokin za vodstvo kraljev z 2:1. Kralji v pacifiški diviziji zaostajajo le za Vegas Golden Knights. Ti imajo 90 točk, moštvo iz Los Angelesa pa 87.

alz/am/ag/zza/alz
© STA, 2023