Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

SAN DIEGO - Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so se v ponedeljek v kalifornijskem San Diegu na vrhu zavezništva Aukus dogovorili o konkretnem načrtu, po katerem bodo Avstraliji zagotovili podmornice na jedrski pogon. Ob tem so potrdili zavezanost sodelovanju in krepitvi indijsko-pacifiškega varnostnega zavezništva.

PEKING/MOSKVA - Kitajska je opozorila, da zavezništvo Aukus, v katerem so Avstralija, Velika Britanija in ZDA, z dogovorom o dobavi podmornic Avstraliji stopa na "pot napak in nevarnosti", ter da omenjene tri države zaradi svojih geopolitičnih interesov zanemarjajo zaskrbljenost mednarodne skupnosti. V Moskvi pa očitajo Zahodu, da s tem dogovorom spodbuja dolgoletno konfrontacijo v azijsko-pacifiški regiji.

KIJEV - Ruska vojska je davi obstreljevala središče mesta Kramatorsk na vzhodu Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da so bile v napadu poškodovane stanovanjske zgradbe, ubit je bil en človek, trije ljudje pa so bili ranjeni. Ob tem je znova izrazil ostre kritike na račun Rusije.

BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v intervjuju pred današnjo predstavitvijo predloga reforme evropskega trga elektrike dejala, da so v njenem središču potrošniki. Zavzela se je za to, da bi reformo potrdili še pred evropskimi volitvami prihodnje leto. Zavrnila je kritike, da je predlog akta o čistih tehnologijah protekcionističen.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Tečaji na osrednjih evropskih borzah se v uvodu današnjega trgovanja večinoma gibljejo pod izhodišči. Vlagatelji se po propadu ameriških bank Silicon Valley Bank (SVB) in Signature Bank bojijo širše bančne krize.

ZAGREB - Na Hrvaškem veljajo nove maloprodajne cene pogonskih goriv. Tako bencin kot dizel, katerih cena je bila zadnjih 14 dni izenačena, sta se podražila za dva centa na liter, in sicer na 1,40 evra. Za dva centa se je podražil tudi liter modrega dizla in stane 0,90 evra, je sporočila hrvaška vlada.

BERLIN - Nemški obrambni minister Boris Pistorius je v ponedeljek napovedal menjavo v vrhu nemške vojske. Generala Eberharda Zorna naj bi na položaju generalnega inšpektorja nemške vojske nasledil generalmajor Carsten Breuer, ki se ga je prijel vzdevek General Korona, saj je v Nemčiji najbolj poznan kot nekdanji vodja krizne skupine za odziv na pandemijo covida-19 v uradu nemškega kanclerja.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek na delovni večerji sprejel madžarskega premierja Viktorja Orbana. Na pogovorih je izpostavil potrebo po evropski enotnosti glede vojne v Ukrajini, zlasti kar zadeva sankcije proti Rusiji, so sporočili iz Macronovega urada. Macron in Orban sta se na srečanju v Elizejski palači dotaknila tudi vstopa Finske in Švedske v zvezo Nato.

JERUZALEM - Izraelski parlament je kljub množičnim protestom minulo noč nadaljeval sporno reformo pravosodja. Za spremembe zakonodaje, ki bodo parlamentu omogočile razveljavitev odločitev vrhovnega sodišča z navadno večino, je glasovalo 61 od 120 poslancev. Omejili bodo tudi možnost vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone.

WASHINGTON - Ameriška vlada bo več tisoč Ukrajincem, ki so pred letom dni pobegnili iz svoje domovine ob začetku ruske invazije, dovolila daljše bivanje v ZDA. Washington jim je sprva odobril leto dni dovoljenja za bivanje v državi. Ukrep za tiste z enoletnim statusom bo zajel okrog 20.000 Ukrajincev.

HOUSTON - Ameriška policija je sporočila, da je triletna deklica v nedeljo v Teksasu po nesreči s polavtomatsko pištolo ustrelila in ubila svojo štiriletno sestro, kar je zadnji odmeven primer tragičnih posledic razširjenosti strelnega orožja v ZDA.

SEUL - Severna Koreja je v jutranjih urah poskusno izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega proti svojim vzhodnim vodam, kar je neposreden odziv na začetek skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje, so sporočili vojaški uradniki v Seulu.

lkr/mc/tib/mlu/rp/blm/lkr
© STA, 2023