Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 14. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Košarkarski klub Cedevita Olimpija in glavni trener Jurica Golemac sta se dogovorila za prekinitev pogodbe, so sporočili iz ljubljanske ekipe. Golemac je vodenje zmajev prevzel januarja leta 2020, z ljubljansko ekipo pa je med drugim osvojil dva naslova slovenskega državnega prvaka. Ekipo bo do nadaljnjega vodil dosedanji pomočnik glavnega trenerja Miro Alilović.

SINGAPUR - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na enem najmočnejših turnirjev v sezoni v Singapurju med dvojicami skupaj s Švedom Trulsom Möregardhom izpadel v drugem krogu. Boljša je bila južnokorejska naveza Woojin Jang/Jonghoon Lim, ki je slavila s 3:2 v nizih. Darko Jorgić bo danes ob 13.15 po slovenskem času v drugem krogu med psamezniki igral z Nemcem Kilianom Ortom.

BRDO PRI KRANJU - Nogometna zveza Slovenije NZS je na Brdu pri Kranju izžrebala pare četrtfinala pokala Pivovarne Union. Branilec naslova Koper se bo v gosteh meril z drugoligašem Aluminijem. Vodilna ekipa Prve lige Telemach Olimpija se bo merila s prvoligaškim tekmecem Celjem, Maribor bo gostil drugoligaša Primorje, v povsem drugoligaškem obračunu pa se bosta srečali Rogaška in Bistrica. Četrtfinalne tekme bodo 5. aprila. NZS je opravila tudi žreb polfinala v ženskem pokalu. Mura Nona se bo merila z Radomljami, Olimpija pa z Ljubljano. Polfinalni tekmi bosta 19. aprila.

HOLMENKOLLEN - Norveška biatlonska zvezdnica Marte Olsbu Roeiseland bo po zadnjih letošnjih tekmah za svetovni pokal na domačem Holmenkollnu sklenila kariero, je na spletni strani potrdila Mednarodna biatlonska zveza. Trikratna olimpijska prvakinja iz Pekinga velja za najbolj uspešno biatlonko na svetovnih prvenstvih. Osvojila je kar 13 zlatih kolajn, ob tem ima še štiri bronaste.

INDIAN WELLS - Španski teniški zvezdnik Carlos Alcaraz je na mastersu v Indian Wellsu prišel do novega mejnika. Zmaga proti Nizozemcu Tallonu Griekspoorju v tretjem krogu je bila namreč njegova 100. v karieri, do tega dosežka pa je prišel drugi najhitreje. To mu je uspelo v 132. dvoboju. Hitreje je ta mejnik dosegel le Američan John McEnroe, in sicer po 131 obračunih.

OBERHOFEN - Smučarske zveze Avstrije, Švice, Nemčije in Hrvaške so umaknile zahtevo za oceno legalnosti vnovične izvolitve predsednika Johana Eliascha za predsednika Mednarodne smučarske zveze (Fis), ki so jo vložile junija lani na Mednarodno športno razsodišče (Cas), je sporočil Fis. Vložile so jo po kongresu, ki je bil 26. maja lani v Milanu. Omenjene zveze so menile, da je Fis s svojim načinom glasovanja porušil demokratične temelje volitev.

SEATTLE - Hokejisti Dallas Stars so v severnoameriški ligi NHL v gosteh s 5:2 premagali Seattle Kraken in se vodilni ekipi zahodne konference Vegas Golden Knights približali na vsega točko. Prvaki Colorado Avalanche pa so proti Montreal Canadiens prav tako na tujem ledu zabili osem golov in slavili z 8:4. Dallas po 37. zmagi v sezoni še naprej diha za ovratnik Vegasu in tesno beži Los Angeles Kings slovenskega asa Anžeta Kopitarja. Edini obračun vzhoda je ponoči prav tako v gosteh dobilo moštvo Buffalo Sabres. Ti so s 4:3 ugnali Toronto Maple Leafs in ostajajo v igri za nastop v končnici.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so v severnoameriški ligi NBA zabeležili 35. poraz, s čimer so padli pod 50-odstotni izkupiček zmag. Brez obeh zvezdnikov, Luke Dončića in Kyrieja Irvinga, so bili ponoči na domačem parketu nemočni proti Memphis Grizzlies, ki so slavili s 104:88. Ob zmagi Milwaukeeja proti Sacramentu s 133:124 Goran Dragić ni igral.

alz/jz/alz
© STA, 2023