Pregled - svet, 13. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 13. marca - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 13. marca.

PEKING - Kitajski ljudski kongres je potrdil cilj gospodarske rasti pri približno petih odstotkih, a je novi kitajski premier Li Qiang posvaril, da tega ne bo enostavno doseči. Ob zaključku teden dni trajajočega zasedanja kongresa je bil v luči napetih odnosov kritičen tudi do ZDA, a je obenem pozval k sodelovanju med državama. Prvič, odkar mu je kongres podelil tretji mandat na čelu države, je delegate nagovoril tudi Xi Jinping, ki je poudaril pomen okrepitve nacionalne varnosti. Pozval je še k utrditvi stabilnosti v Hongkongu in k združitvi s Tajvanom.

STOCKHOLM - V luči vojne v Ukrajini je uvoz orožja v Evropo v zadnjem petletnem obdobju narasel za 47 odstotkov, v evropskih članicah Nata celo za 65 odstotkov. Ukrajina je postala tretja največja uvoznica orožja na svetu, izhaja iz novega poročila Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave Sipri. Globalno je sicer uvoz orožja padel za pet odstotkov. Med izvozniki orožja v zadnjem petletnem obdobju na prvem mestu s 40 odstotki izvoza ostajajo ZDA. Sledijo Rusija s 16, Francija z 11, Kitajska s petimi in Nemčija s štirimi odstotki.

DONECK - Tako ruske kot ukrajinske sile so sporočile, da potekajo ostri boji za nadzor nad središčem mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer se odvija doslej najdaljša in najbolj krvava bitka ruske invazije na Ukrajino. Ukrajina je sporočila, da ruska najemniška vojaška skupina Wagner, ki vodi napad ruskih sil na industrijsko mesto Bahmut, napreduje proti središču mesta, ki je že več mesecev epicenter spopadov. Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin pa je priznal, da so njegove sile naletele na odločen odpor, ko so poskušale prevzeti nadzor nad središčem mesta.

WASHINGTON/LONDON/BERLIN - Ameriški bančni sistem je varen, je Američanom in svetu sporočil predsednik ZDA Joe Biden, potem ko je morala ameriška Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC) prejšnji teden prevzeti nadzor nad dvema srednje velikima bankama, ki jima je zmanjkalo denarja - Silicon Valley Bank (SVB) in Signature Bank FDIC, finančno ministrstvo in centralna banka Federal Reserve so v nedeljo zvečer sporočili, da bodo imeli vsi, ki imajo vloge v bankah, še naprej dostop do svojega denarja. Bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu je za en funt (1,13 evra) odkupil britansko podružnico SVB. Propad banke je na Otoku sprožil paniko zaradi njenih strank v tehnološkem in naravoslovnem sektorju. Nemška državna agencija za finančni nadzor Bafin pa je zaprla nemško podružnico SVB.

MOSKVA - Rusija je pristala na podaljšanje sporazuma o izvozu žita čez Črno morje, ki ga je z Ukrajino ob posredovanju ZN in Turčije sklenila julija lani, vendar le za 60 dni, je sporočil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin in dodal, da je nadaljnje podaljšanje odvisno od spoštovanja dela sporazuma o izvozu ruskega žita in gnojil. Iz Kijeva so sporočili, da je odločitev Moskve v nasprotju z dogovorom. Sporazum, ki omogoča izvoz žita iz Ukrajine čez Črno morje, sta sprti strani sklenili julija lani ob posredovanju ZN in Turčije. Njegova veljavnost se bo iztekla 18. marca, a naj bi se samodejno podaljšal, če temu ne bi uradno nasprotovala nobena stran.

BRUSELJ - Svet EU je za šest mesecev, do 15. septembra, podaljšal sankcije proti 1473 posameznikom in 205 subjektom iz Rusije zaradi spodkopavanja ali ogrožanja ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Sankcije obsegajo omejitve potovanj za fizične osebe, zamrznitev premoženja ter prepoved zagotavljanja sredstev iz skladov ali drugih gospodarskih virov.

LONDON - Britanska vlada v luči ruske agresije nad Ukrajino in drugih groženj načrtuje dodatno povišanje obrambnih izdatkov. V naslednjih dveh letih naj bi v vojsko vložili dodatnih pet milijard funtov. Del sredstev bo namenjen podpori zavezništva Aukus, ki v sodelovanju z ZDA in Avstralijo predvideva razvoj jedrskih podmornic. Britanski premier Rishi Sunak se bo v ZDA o tem pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem.

VATIKAN - Minilo je deset let, odkar je bil Argentinec Jorge Mario Bergoglio izvoljen za papeža in si nadel ime Frančišek. Desetletnico izvolitve je obeležil s posebno mašo, prvim papeškim podcastom in več intervjuji. V enem od njih je izrazil kritiko na račun oblasti v Nikaragvi, na kar se je ostro odzval tamkajšnji predsednik Daniel Ortega. Papež se je tudi zahvalil vernikom za vse molitve v času njegovega pontifikata in izrazil upanje, da se bodo nadaljevale.

LONDON - Britanski kralj Karel III. se je kot kralj prvič udeležil maše ob dnevu Commonwealtha in skupnost narodov pozval k enotnosti pri reševanju najbolj perečih svetovnih vprašanj. Po njegovih besedah je Commonwealth, ki združuje 56 držav, v katerih živi skupno 2,6 milijarde ljudi, sila za dobro v svetu.

BRUSELJ - Mednarodna konfederacija sindikatov (ITUC) je zaradi vpletenosti v korupcijsko afero v Evropskem parlamentu v nedeljo razrešila svojega generalnega sekretarja Luco Visentinija. Pojasnili so, da je izvršni odbor izgubil zaupanje v Italijana. V izjavi je navedeno še, da niso ugotovili, da bi donacije iz Katarja ali Maroka vplivale na politiko ali program ITUC, vendar pa so dogodki v zadnjih nekaj mesecih povzročili veliko škodo njihovemu ugledu. Visentini je bil sicer že od decembra lani začasno suspendiran.

MAPUTO/BALANTYRE - V Malaviju in Mozambiku je skupaj umrlo že več kot sto ljudi, od tega 99 v Malaviju, potem ko je tropski ciklon Freddy ob vrnitvi nad jug afriške celine znova prizadel obe državi z nalivi in močnimi vetrovi, so sporočile lokalne oblasti. Freddy je nedavno postal najdlje trajajoči tropski ciklon v zgodovini. Malavijski predsednik Lazarus Chakwera je za južno regijo države, ki jo je ciklon najbolj prizadel, razglasil izredne razmere.

PJONGJANG/SEUL - Severna Koreja je v nedeljo zjutraj s podmornice v Japonsko morje poskusno izstrelila dve "strateški manevrirni raketi", je poročala državna tiskovna agencija KCNA. Sporočilo o izstrelitvi so mediji v Pjongjangu objavili na dan, ko Južna Koreja in ZDA pričenjata skupne vojaške vaje, ki bodo trajale deset dni. Razmere na Korejskem polotoku so že dlje časa zelo napete. Številni opazovalci se bojijo, da bi Severna Koreja lahko kmalu izvedla prvi jedrski poskus po več letih.

EDINBURGH - Na Škotskem se je začelo glasovanje za naslednika premierke in voditeljice Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicole Sturgeon, ki je februarja napovedala odstop. Za mesto naslednika ali naslednice Nicole Sturgeon se potegujejo trije poslanci škotskega parlamenta iz stranke SNP - Kate Forbes, Ashten Regan in Humza Yousaf. Vsi trije kandidati so obljubili, da bodo ponovno oživili njeno usihajoče prizadevanje za škotsko neodvisnost. Rezultati glasovanja bodo znani 27. marca.

ANTANANARIVO - V bližini Madagaskarja je v soboto umrlo najmanj 22 migrantov, ko se je njihov čoln potopil, so sporočile oblasti te otoške države. Potniki na čolnu naj bi poskušali doseči francosko čezmorsko ozemlje Mayotte. Številni migranti vsako leto poskušajo doseči francosko ozemlje Mayotte v Indijskem oceanu, ki je približno 300 kilometrov oddaljeno od Madagaskarja. Po podatkih francoskih oblasti je bilo leta 2021 pri poskusu nezakonitega vstopa na to ozemlje pridržanih več kot 6500 ljudi.

LOS ANGELES - Film z naslovom Vse povsod naenkrat je uresničil vlogo favorita in na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu po 11 nominacijah osvojil sedem pozlačenih kipcev na čelu z oskarjem za najboljši film leta. Uspešen je bil tudi film Na zahodu nič novega, ki je pobral štiri oskarje.

mc/akt/msc/lkr/vr/rp/sk/rbi/jb/mc
© STA, 2023