Pregled - šport, 13. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 13. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 13. marca.

LILLEHAMMER - Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je na tekmi v Lillehammerju, tretji tekmi norveške skakalne turneje Raw Air, zasedla tretje mesto in potrdila vodstvo v skupnem seštevku te skandinavske serije. Zmagala je Norvežanka Silje Opseth. V težkih razmerah, močnem sneženju in vetru, zaradi česar so prireditelji prestavljali začetek tekme, so do točk svetovnega pokala prišle tudi preostale Slovenke. Nika Križnar je bila šesta, Katra Komar 13. Nika Prevc 22. in Maja Vtič 27.

LILLEHAMMER - Norvežan Halvor Egner Granerud je bil s skokom, dolgim 142 metrov, najboljši v kvalifikacijah za torkovo tekmo smučarjev skakalcev na turneji Raw Air v Lillehammerju. Na tekmo se je uvrstilo vseh šest Slovencev. Najboljši je bil na sedmem mestu Anže Lanišek, drugi v posebnem seštevku turneje in tretji v svetovnem pokalu, ki je skočil 131 m in zasedel sedmo mesto. Na olimpijskem prizorišču iz leta 1994 je bil Žiga Jelar 11., svetovni prvak iz Planice Timi Zajc 16., Lovro Kos 17., Domen Prevc 19. in Rok Masle 35. (124).

SEUL - Celjski hitrostni drsalec Tibor Komerički je minuli konec tedna uspešno nastopil na svetovnem prvenstvu v hitrostnem drsanju na kratke proge. Komerički, ki je bil s 17 leti med petimi najmlajšimi tekmovalci SP, je bil na 500 metrov 33., na 1000 metrov 37., na 1500 metrov pa je zasedel 30. mesto. Z doseženimi časi na 500 m (42,975) in 1500 m (2:23,438) je Komerički za ti dve razdalji pridrsal pogoj za udeležbo dveh hitrostnih drsalcev iz Slovenije na naslednjem SP v Rotterdamu prihodnje leto.

DUNAJ - Slovenski rokometni strokovnjak Aleš Pajovič je predčasno podaljšal pogodbo z rokometno zvezo Avstrije in ostaja selektor tamkajšnje moške izbrane vrste vsaj do leta 2025, novico zveze povzema avstrijska tiskovna agencija Apa.

ARCALIS - Jadralci se na evropskem prvenstvu v Andori še vedno ubadajo s težavami zaradi šibkega vetra. Vendarle so prireditelji izpeljali prvo regato za razred ilca 6, v kateri je Alenka Valenčič osvojila 14. mesto, Lin Pletikos pa je bila 40.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so si šest tekem pred zaključkom rednega dela lige Aba zagotovili mesto v končnici tega tekmovanja. Navkljub dejstvu, da so Ljubljančani v 21. krogu doživeli poraz v Zadru, pa je Split v ponedeljek izgubil v Podgorici proti ekipi Studentski centar in s tem ljubljanskim košarkarjem zagotovil mesto v četrtfinalu.

LOS ANGELES - V 77. letu starosti je zaradi raka, prvič so mu ga diagnosticirali že leta 2008, umrl legendarni ameriški skakalec v višino Dick Fosbury, olimpijski prvak iz Ciudad de Mexica 1968, ki je z novim slogom za vselej zaznamoval skok v višino. Fosbury je bil prvi atlet, ki je skakal s hrbtom obrnjen proti letvici, medtem ko so tekmeci višine še kar premagovali s skokom naprej.

LONDON - Spor med britansko medijsko hišo BBC in uglednim nogometnim voditeljem Garyjem Linekerjem je končan. Kot so danes sporočili iz britanske javne televizije, se bo nekdanji angleški nogometni reprezentant vrnil na program. Korporacija se je obenem opravičila za "morebitno zmedo, ki jo povzročajo siva področja" njenih smernic družbenih medijev.

DENVER - Košarkarji Denver Nuggets, vodilne ekipe zahodne konference, so v domači dvorani gostili Brooklyn Nets in ostali praznih rok. Gosti so na krilih 25 točk Mikala Bridgesa zmagali s 122:120, čeprav je Nikola Jokić za domače dosegel trojni dvojček. V ekipo Denverja se je po poškodbi vrnil Slovenec Vlatko Čančar. V šestih minutah je zgrešil vse tri mete na koš, v statistiko pa je vpisal en skok in dve osebni napaki. Zlata zrna so kljub trem zaporednim porazom še vedno na vrhu zahodne konference.

ag/lr/zza/alz/lr
© STA, 2023